Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018 | 05:33

ΟικονομίαPointer

Ποια «μεσαία τάξη», ρε αλήτες;

Με τις υποκριτικές κραυγές της Δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ που καταγγέλλουν τον κυνισμό του Χουλιαράκη και τον Τσακαλώτο για τη δήλωσή τους ότι επέλεξαν συνειδητά να επιβαρύνουν φορολογικά τη μεσαία τάξη, προκειμένου να στηρίξουν τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, δε θ' ασχοληθούμε, γιατί έχουν καθαρά γκεμπελίστικο χαρακτήρα. Πιάστηκαν από τις λέξεις, αφήνοντας στη μπάντα την ουσία. Θ' ασχοληθούμε, όμως, με τις δηλώσεις των δύο κορυφαίων οικονομικών υπουργών, που δεν είναι η πρώτη φορά που τις κάνουν (απλώς τώρα έτυχε να πιάσει τους μνημονιακούς αντιπάλους τους αντιπολιτευτικός οίστρος).

Για ποια «μεσαία τάξη» μιλούν; Ο αδόκιμος και αντιεπιτημονικός αυτός όρος καθιερώθηκε εδώ και πολλά χρόνια από την αστική κοινωνιολογία, προκειμένου να σκεπάσει την ταξική διαίρεση της κοινωνίας. Στην κοινωνία υπάρχουν εργάτες, μικροαστοί (σ' αυτούς ανήκουν και οι φτωχοί αγρότες), αστοί. Στη «μεσαία τάξη» συμπεριλαμβάνουν τους εργάτες που έχουν σταθερή δουλειά, τους μικροαστούς (ελευθεροεπαγγελματίες, μικρούς εμπόρους, φτωχούς αγρότες, ακόμα κι ένα κομμάτι της κατώτερης αστικής τάξης) και τους συνταξιούχους. Δηλαδή, αρκεί να μην είσαι άνεργος ή μερικά απασχολούμενος και κατατάσσεσαι στη «μεσαία τάξη».

Ποιοι είναι αυτοί που επιβαρύνθηκαν φορολογικά με το τρίτο Μνημόνιο (πέραν της επιβάρυνσης που είχαν δεχτεί με τα δύο προηγούμενα Μνημόνια); Αυτοί που δεν μπορούν  να κρύψουν εισοδήματα. Δηλαδή, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι; Πώς επιβαρύνθηκαν; Σχεδόν αποκλειστικά με τη μείωση του αφορολόγητου, η οποία έπληξε περισσότερο τα πιο φτωχά στρώματα εργατών και συνταξιούχων. Μάλιστα, έχει ήδη αποφασιστεί ότι θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο, με τη νέα μείωση του αφορολόγητου το 2020 (αν δεν έρθει πιο μπροστά). Να λοιπόν γιατί ο Χουλιαράκης και ο… μαρξιστής Τσακαλώτος μιλούν για «μεσαία τάξη». Το κάνουν σκόπιμα για να κρύψουν το γεγονός ότι το χαράτσωμα έπεσε σχεδόν αποκλειστικά πάνω στους μισθωτούς και συνταξιούχους (όλοι οι άλλοι μπορούν να κρύψουν εισοδήματα και ν' αποφύγουν όσο μπορούν την επιβάρυνση).

Και ποιοι είναι αυτοί που τάχα ευνοήθηκαν; Οσοι έχουν ενταχθεί στα ψευτοφιλανθρωπικά προγράμματα. Τα πιο εξαθλιωμένα στρώματα, αυτά που άλλοτε καλύπτονταν σε κάποιο βαθμό από τα κρατικά προγράμματα πρόνοιας, τώρα στηρίζονται από τα χαράτσια επί των ταξικών τους αδερφών.
Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017