Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 | 00:22

ΠολιτικήPointer

Η γυναίκα του Καίσαρα…

Small_img_29374
Η περίπτωση της συζύγου του Καραμανλή, που από νηπιαγωγός βρέθηκε στα 32 της στην Ιατρική, την τελείωσε λες και τελείωνε… ΙΕΚ κομμωτικής και -να μην τα πολυλογούμε- χρίστηκε «με συνοπτικές διαδικασίες» χειρουργός, έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως στο παρελθόν. Αν τη θυμηθήκαμε, ήταν γιατί μας προκάλεσε την ίδια αλγεινή εντύπωση η εικόνα της συζύγου του Τσίπρα να κατεβαίνει εν είδει… αμερικανού προέδρου από το κινέζικο αεροπλάνο που έκανε την πρώτη τακτική πτήση Πεκίνο-Αθήνα. Την υποδέχτηκαν ο κινέζος πρέσβης, ο απαραίτητος Σπίρτζης και ο ακόμα πιο απαραίτητος Ψινάκης, που κάτι μπίζνες θέλει να κάνει με την Κίνα και «χώνεται» σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Εάν επρόκειτο απλώς για μια βλαχομπαρόκ εκδοχή του αμερικάνικου «first lady», ίσως και να μην το σχολιάζαμε. Οπως πληροφορηθήκαμε, όμως, η σύζυγος του πρωθυπουργού δεν έγινε δεκτή με τόσες τιμές στο αεροδρόμιο υπ' αυτή της την ιδιότητα (άλλωστε, το ελληνικό πρωτόκολλο δεν προβλέπει κάτι αντίστοιχο με το αμερικανικό), αλλά με την ιδιότητα της επισκέπτριας καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Πεκίνου! Οι φωτογραφίες της υποδοχής της στο αεροδρόμιο με απαστράπτον λευκό κοστούμι και γόβες-στιλέτο (τι διάολο, τόσες ώρες ταξίδι με τις γόβες τις έβγαλε, μια γυναίκα που μέχρι τώρα συνηθίσαμε να τη βλέπουμε με σανδάλια ή ίσια παπούτσια;) συνοδεύτηκαν και από φωτογραφίες της υποδοχής της στο κινέζικο πανεπιαστήμιο (ξέρετε τώρα, πανό που έγραφε «Welcome Dr. Baziana to ΙPOC», χαμογελαστοί κινέζοι, χειραψίες, πόζες σε μάθημα κτλ.).

Η κ. Μπαζιάνα έχει τελειώσει το Πολυτεχνείο. Πήρε και διδακτορικό, όπως εκατοντάδες άλλοι μηχανικοί και λοιποί θετικοί επιστήμονες στην Ελλάδα. Δεν ξέρουμε ποια ακριβώς είναι τα επιστημονικά της προσόντα, αλλά υπήρχε περίπτωση να αναγορευτεί σε επισκέπτη καθηγήτρια έστω και σε δευτεροκλασάτο κινέζικο πανεπιστήμιο, αν δεν ήταν σύζυγος πρωθυπουργού; Η κ. Μπαζιάνα δεν συνοδεύει τον σύζυγό της στα ταξίδια του στο εξωτερικό, εκτός αν το ταξίδι παρουσιάζει για την ίδια τουριστικό ενδιαφέρον. Φαίνεται όμως πως στην Κίνα, όπου συνόδευσε δυο φορές τον σύζυγό της, μολονότι δεν το απαιτούσε το πρωτόκολλο, δεν έκανε μόνο τουρισμό με πριβέ ξεναγήσεις στα μνημεία του κινέζικου πολιτισμού, αλλά φρόντιζε και για την επαγγελματική της καριέρα. Αλλο να «χτίζεις βιογραφικό» τρέχοντας σε επαρχιακά ελληνικά πανεπιστήμια και άλλο να γίνεσαι επισκέπτης καθηγητής σε κινέζικο πανεπιστήμιο. Κίνα είν' αυτή, δεν είναι Μποτσουάνα, και οι «πόντοι» από την Κίνα μπορούν να βαρύνουν στη ζυγαριά για να διεκδικήσεις μια θέση στο ΕΜΠ. Κι άσε κάτι τριανταπεντάρηδες, με «βαριά» διδακτορικά και ερευνητικές δημοσιεύσεις σε μερικά από τα σημαντικότερα επιστημονικά περιοδικά, να αναζητούν μια θέση υπάλληλου στον ιδιωτικό καπιταλιστικό τομέα, με ένα-ενάμιση χιλιάρικο το μήνα.

Η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να είναι και να φαίνεται τίμια, έλεγαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι. Εν προκειμένω, τίποτα από τα δύο δεν ισχύει.
Σάββατο 07 Οκτωβρίου 2017