Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 | 00:24

ΟικονομίαPointer

Το κεφάλαιο (τους) ενώνει

«H 2η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης τελεί υπό την αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ενώ θα παρέμβουν με βαρυσήμαντες ομιλίες για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, σε αντίστοιχα δείπνα».

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος πανηγυρίζει διότι κατάφερε να μαζέψει την ανώτερη πολιτειακή και πολιτική ηγεσία στη διήμερη φιέστα του. Γι' αυτό και ο τίτλος του Δελτίου Τύπου που εξέδωσε εστιάζει σ' αυτό το σημείο: «Πρωθυπουργός και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Thessaloniki Summit 2017, μιλούν για μια ισχυρή και ανταγωνιστική βιομηχανία ως προϋπόθεση για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο».

Επί της ουσίας δεν έχουν καμιά σημασία αυτές οι φιέστες. Δεν κλείνονται εκεί οι δουλειές. Εχουν, όμως, τεράστια πολιτική σημασία. Οι καπιταλιστές φέρνουν την πολιτική ηγεσία στην πραγματική της θέση. Στη θέση του υπηρετικού προσωπικού. Δε χρειάστηκε, βέβαια, μεγάλη προσπάθεια γι' αυτό. Τσίπρας και Μητσοτάκης (και όχι μόνο) συμφωνούν πως κεντρικό ζήτημα είναι η ανάπτυξη και πως η ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τους καπιταλιστές. Για την ακρίβεια συμφωνούν πως μόνο οι καπιταλιστές μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη. Επομένως, καθήκον του κράτους είναι να σταθεί αρωγός τους, να τους προσφέρει ό,τι θέλουν: οικονομικές επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω των περιβόητων «αναπτυξιακών» νόμων, φοροαπαλλαγές, περιβαλλοντική ασυδοσία, παράκαμψη των απαραίτητων δασολογικών, αρχαιολογικών και λοιπών ελέγχων κτλ. Και βέβαια, πάνω απ' όλα να διατηρήσουν άθιχτο το καθεστώς της κινεζοποίησης του ελληνικού λαού, που τους εξασφαλίζει πάμφθηνη εργατική δύναμη.

Ο Μητσοτάκης αυτά τα έχει «λυμένα» από παλιά. Ο Τσίπρας είναι αυτός που προσπαθεί να αποδείξει ότι έχει αποτινάξει τον «κρατισμό». Οπως λέει και ο υφυπουργός-μάνατζερ Πιτσιόρλας, «πάνω από όλα πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα που διαπερνά το πολιτικό σύστημα, τον κρατικό μηχανισμό και την κοινωνία ως προς το θέμα των επενδύσεων και συνολικά το μοντέλο οικονομικής διαχείρισης και ανάπτυξης». Εθελόδουλους στο κεφάλαιο θέλουν να μας κάνουν οι συριζαίοι.

Σάββατο 07 Οκτωβρίου 2017