Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 | 00:21

ΕργατικάPointer

Μητσοτάκης στηρίζει Γεροβασίλη!

«Είχα πρόσφατα την εμπειρία να επισκεφτώ το Πρωτοδικείο της Αθήνας και είδα δημόσιους υπαλλήλους, δικαστικούς λειτουργούς, διοικητικούς υπαλλήλους, να δουλεύουν σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Αλλά το έκαναν με μεράκι, με προσπάθεια και με διάθεση εξυπηρέτησης του πολίτη. Αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι αξίζουν να αξιολογηθούν και ζητούν την αξιολόγηση. Αυτοί που δεν θέλουν την αξιολόγηση είναι αυτοί που λουφάρουν. Και αυτοί είναι η μειοψηφία».

Το νεοφιλελεύθερο μένος υπερίσχυσε του αντιπολιτευτικού. Μιλώντας στην επέτειο της ίδρυσης της ΝΔ, ο Μητσοτάκης επέλεξε να στηρίξει δημόσια τη συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων και την υπουργό Ολγα Γεροβασίλη, που προσπαθεί με απειλές και ρουφιανιλίκια να επιβάλλει την αξιολόγηση των δημόσιων υπάλληλων. Δεν είναι τυχαίο που αναφέρθηκε και αυτός σε «μειοψηφία λουφαδόρων», που είναι αυτοί που δε θέλουν την αξιολόγηση. Τα ίδια ακριβώς, περί της πλειοψηφίας που θέλει την αξιολόγηση αλλά εμποδίζεται από τους συνδικαλιστές, λέει ξεδιάντροπα και η Γεροβασίλη, που μίλησε για «αντιδράσεις από μια μερίδα συνδικαλιστών και κάποιων στελεχών που παραπλανούν και εμποδίζουν τους υπάλληλους που θέλουν να στηρίξουν την αξιολόγηση της κυβέρνησης». Μόνο που δεν προσθέτει το «λουφαδόροι», γιατί αυτό δεν επιτρέπεται από τον συριζαϊκό «κώδικα καλής συμπεριφοράς». Αντίθετα, ο Μητσοτάκης δεν έχει τέτοια «κολλήματα», οπότε αλληλοσυμπληρώνονται υποστηρίζοντας -με διαφορετικά λόγια- τις ίδιες συκοφαντίες.

Η πρώτη φάση της «αξιολόγησης», αυτή κατά την οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι έπρεπε να τυπώσουν τα γνωστά κωλόχαρτα, να «αυτοαξιολογηθούν» και να τα παραδώσουν στους προϊσταμένους τους, ολοκληρώθηκε στις αρχές της εβδομάδας. Η ΑΔΕΔΥ έδωσε ποσοστά συμμετοχής στην απεργία-αποχή από 70% μέχρι 90%, ανάλογα με την υπηρεσιακή μονάδα. Η κυβέρνηση δεν έδωσε τίποτα, σημάδι ότι τα ποσοστά της ΑΔΕΔΥ δεν απέχουν από την αλήθεια.

Οπως και να 'χει, η «αξιολόγηση» της Γεροβασίλη είναι ένα άταφο πτώμα. Μια διάτρητη διαδικασία, στο τέλος της οποίας θα υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι «αυτοαξιολογηθέντες» και μη, «αξιολογηθέντες» από τον Α και μη, «αξιολογηθέντες» από τον Β και μη (υπάρχουν και «αξιολογητές Β» που έχουν δηλώσει συμμετοχή στην απεργία-αποχή). Μιλάμε για πραγματικό τραγέλαφο, για ξεφτιλίκι της Γεροβασίλη και της συγκυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων.

Τις τελευταίες μέρες κινήθηκε ο συριζαϊκός μηχανισμός, με απειλές, με υποσχέσεις για ρουσφέτια, με φημολογία πως όσοι δεν «αυτοαξιολογηθούν» θα εξαιρεθούν από τη λεγόμενη «εθελοντική κινητικότητα», με απειλή για διακοπή αποσπάσεων σε κεντρικές υπηρεσίες. Μέχρι και αριθμούς πρωτοκόλλου κράτησαν σε διάφορες υπηρεσίες τα συριζόσκυλα και προσπαθούσαν εκ των υστέρων να «πείσουν» εργαζόμενους να συμπληρώσουν τα φύλλα (το εκπρόθεσμο δε θα φαινόταν, αφού είχαν κρατήσει αριθμούς από ένα πρωτόκολλο που δεν ήταν το πρωτόκολλο της υπηρεσίας, αλλά ειδικό πρωτόκολλο που κρατιόταν απόρρητο).

Ο δεύτερος κύκλος, στον οποίο πρέπει να παραδώσουν τις εκθέσεις «αξιολόγησης» οι «αξιολογητές Α», συμπληρώνοντας οι ίδιοι τα φύλλα που δεν έχουν συμπληρώσει οι υφιστάμενοί τους, ολοκληρώνεται στις 12 Οκτώβρη (την ερχόμενη Πέμπτη). Η απεργία-αποχή συνεχίζεται και οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για ενέργειες στήριξης της κινητοποίησής τους.
Σάββατο 07 Οκτωβρίου 2017