Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 | 00:21

ΔιεθνήPointer

Και το… δημοκρατικό Ευρωκοινοβούλιο υπέρ του Ραχόι

Την περασμένη Τετάρτη, έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο συζήτηση με θέμα «Σύνταγμα, κράτος δικαίου και θεμελιώδη δικαιώματα στην Ισπανία υπό το φως των γεγονότων στην Καταλονία». Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, έκλεισε τη συζήτηση, συμπυκνώνοντας τα συμπεράσματά της στην εξής δήλωση:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον θεματοφύλακα των Συνθηκών, για τη σαφή θέση που εξέφρασε σε αυτή την αίθουσα.

Υπό το φως της συζήτησης που μόλις έλαβε χώρα και για να συνοψίσω τη θέση που εξέφρασε η πλειοψηφία σε αυτό το Κοινοβούλιο, θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα βασικά στοιχεία.

Οπως μας διδάσκει η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη δημοκρατία, ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι να συνεργαζόμαστε μαζί για αρμονία και ενότητα.

Κανείς δεν πήρε αψήφιστα τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την Κυριακή. Ωστόσο, οι μονομερείς αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων για ανεξαρτησία από ένα κυρίαρχο κράτος, είναι αντίθετες με την ευρωπαϊκή έννομη τάξη και έχουν ως στόχο να προκαλέσουν επικίνδυνες διαιρέσεις.

Από αυτό το Κοινοβούλιο υπάρχει έκκληση για ήρεμη και βαθιά συζήτηση, η οποία θα ενθαρρύνει τον διάλογο στην Ισπανία, τηρώντας παράλληλα το συνταγματικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου του Καθεστώτος Αυτονομίας της Καταλονίας, και το οποίο θα επιστρέψει την πολιτική στα θεσμικά όργανα».

Δε νομίζουμε ότι χρειάζονται πολλά σχόλια. Οι αντιδραστικοί της Μαδρίτης, που ματοκύλησαν τον καταλανικό λαό, εισέπραξαν τα εύσημα και από τον «κατ' εξοχήν δημοκρατικό θεσμό» της ΕΕ. Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό, πρέπει όμως να δούμε αυτή τη δήλωση και υπό το φως της πρόστυχης προπαγάνδας για την «Ευρώπη των αξιών, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης», για την οποία μιλά συνεχώς ο Τσίπρας.
Σάββατο 07 Οκτωβρίου 2017