Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 | 21:44
Πρόκειται για αλητεία! Κατέθεσαν ένα προσχέδιο προϋπολογισμού με φορτωμένα όλα τα βάρη τριών Μνημονίων, με πρόβλεψη για κατάργηση ακόμα και προνοιακών επιδομάτων (χωρίς ν' αναφέρουμε το ΕΚΑΣ) και καμαρώνουν ότι τα πάνε καλά. Εχουν και το θράσος να λένε ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός, όταν είναι γνωστό πως έχουν προ-νομοθετήσει νέα μέτρα και για το 2019 και για το 2020, χώρια αυτά που θα προστεθούν επειδή δε θα «βγαίνουν τα νούμερα».
Πλήρες άρθρο...

ΟικονομίαPointer

Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2018

Με το βάρος τριών Μνημονίων

H «εμπέδωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας» αποτελεί -σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών- τον πρώτο και κυριότερο λόγο για τη «διατηρήσιμη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για τρίτη συνεχόμενη χρονιά» (αναφέρεται στο 2017). Η αναφορά στη σπουδαιότητα της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» (δηλαδή της στραγγαλιστικής για τα λαϊκά στρώματα λιτότητας) θα κάνει περήφανο τον Σόιμπλε για το… πνεύμα μάθησης που επιδεικνύουν οι συριζαίοι.
Πλήρες άρθρο...
«Είχα πρόσφατα την εμπειρία να επισκεφτώ το Πρωτοδικείο της Αθήνας και είδα δημόσιους υπαλλήλους, δικαστικούς λειτουργούς, διοικητικούς υπαλλήλους, να δουλεύουν σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Αλλά το έκαναν με μεράκι, με προσπάθεια και με διάθεση εξυπηρέτησης του πολίτη.
Πλήρες άρθρο...
Σαν έφεξε η ροδοδάχτυλη αυγή, κρεμάστηκαν στα μανταλάκια οι φυλλάδες, απ' τις οποίες μια ξεχώριζε: «Ψεύτης υπουργός ενώπιον Βουλής και λαού - Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για τον Π. Καμμένο». Το «σύστημα Μαρινάκη» έψαξε και βρήκε πως ο υπουργός Καμμένος είπε ψέματα στη Βουλή για το ταξίδι του στο Λονδίνο.
Πλήρες άρθρο...
Για να τα λέει ο Καρανίκας, κάτι θα ξέρει. Τι διάολο, κοτζάμ σύμβουλος στρατηγικής του πρωθυπουργού είναι. Ασε που ως σαλονικιός (όπως και ο Χρυσόγονος, όπως και ο Βενιζέλος) λογικά ξέρει πρόσωπα και καταστάσεις. Κατά τον Καρανίκα, λοιπόν, «ο δικηγόρος της Θεσσαλονίκης» (σκέτα δικηγόρος ο έως πρότινος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Θεσσαλονίκη;) Χρυσόγονος δεν είναι παρά ένας «χρυσός γόνος του αριβισμού», που «ήταν καροτσάκι του Βενιζέλου μέχρι το 2013».
Πλήρες άρθρο...

ΠεριβάλλονPointer

Προς ΔΑΟΚΑ για το γήπεδο Μελισσανίδη

Ανακαλέστε την παράνομη άδεια

Οπως είχαμε προαναγγείλει, την περασμένη Τρίτη (3 Οκτώβρη του 2017), καταθέσαμε στην υπηρεσία που εξέδωσε την παράνομη πλέον άδεια για το γήπεδο Μελισσανίδη (ΔΑΟΚΑ), αναφορά-αίτηση, με την οποία –ενόψει της απόφασης που εξέδωσε στις 20 Σεπτέμβρη το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών- ζητάμε να προχωρήσει άμεσα στην ανάκληση της Εγκρισης και Αδειας Δόμησης.
Πλήρες άρθρο...
Το γράφημα δημοσιεύτηκε στη γερμανική «Χάντελσμπλατ», με βάση τα στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Στατιστικής της Γερμανίας, και δείχνει πώς ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές οι κάτοικοι της πρώην Δυτικής Γερμανίας (συμπεριλαμβανόμενου του Δυτικού Βερολίνου) και οι κάτοικοι της πρώην Ανατολικής Γερμανίας (συμπεριλαμβανόμενου του Ανατολικού Βερολίνου).
Πλήρες άρθρο...
Ενα απέραντο σφαγείο έχει γίνει η Συρία, με τους νεκρούς από την εμφύλια σύγκρουση και την ιμπεριαλιστική επέμβαση να ξεπερνούν τον Σεπτέμβρη τους 3.300, γεγονός που τον κατέστησε τον τον πιο πολύνεκρο μήνα του 2017 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Πλήρες άρθρο...

Νεολαία-ΠαιδείαPointer

Συνέδριο ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Παραγωγή μοντέρνων δούλων για τα καπιταλιστικά κάτεργα

Ολοι οι «κοινωνικοί εταίροι», εκπρόσωποι της κυβέρνησης, εκπρόσωποι των αστικών πολιτικών κομμάτων, ντόπιοι και ξένοι εμπειρογνώμονες, παρέστησαν στο συνέδριο της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ) με τίτλο «Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Συμμαχία για την Παιδεία, την Εργασία, την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή».
Πλήρες άρθρο...
Δυο e-mail έστειλε στα ΜΜΕ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για μια εκδήλωση που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ρουτίνα. «Επίσημη έναρξη λειτουργίας της Επώνυμης Εδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο ΑΠΘ» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης, την οποία κληθήκαμε να καλύψουμε δημοσιογραφικά, με επαναληπτικό e-mail, μη τυχόν και το ξεχάσαμε.
Πλήρες άρθρο...
«H 2η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης τελεί υπό την αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ενώ θα παρέμβουν με βαρυσήμαντες ομιλίες για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ.
Πλήρες άρθρο...
«Οι επενδύσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αυτό δεν οφείλεται μόνο σε καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση του ΠΔΕ και την έλλειψη τραπεζικού δανεισμού, αλλά και στο γεγονός ότι το επενδυτικό κλίμα στη χώρα συνεχίζει να μη θεωρείται φιλικό σε ιδιωτικές επενδύσεις».
Πλήρες άρθρο...
Αποχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έστειλε στην Ελλάδα τον παραγιό του για να προσφέρει -με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο- στήριξη στη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα. Ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ (αυτός είναι ο παραγιός του Σόιμπλε και ποτέ δεν το έκρυψαν ούτε ο ένας ούτε ο άλλος) δεν περιορίστηκε μόνο στα όσα δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (περί «καθαρής εξόδου» από το Μνημόνιο κτλ.
Πλήρες άρθρο...
Το ταξίδι του Παππά στις ΗΠΑ είχε αίσιο τέλος. Ο Τσίπρας πήρε την πολυπόθητη πρόσκληση και θα συναντηθεί με τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη. Οπως γράψαμε και σε προηγούμενο φύλλο, μένει να μάθουμε πόσο θα μας κοστίσει αυτό το ταξίδι.
Πλήρες άρθρο...
Η περίπτωση της συζύγου του Καραμανλή, που από νηπιαγωγός βρέθηκε στα 32 της στην Ιατρική, την τελείωσε λες και τελείωνε… ΙΕΚ κομμωτικής και -να μην τα πολυλογούμε- χρίστηκε «με συνοπτικές διαδικασίες» χειρουργός, έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως στο παρελθόν. Αν τη θυμηθήκαμε, ήταν γιατί μας προκάλεσε την ίδια αλγεινή εντύπωση η εικόνα της συζύγου του Τσίπρα να κατεβαίνει εν είδει… αμερικανού προέδρου από το κινέζικο αεροπλάνο που έκανε την πρώτη τακτική πτήση Πεκίνο-Αθήνα.
Πλήρες άρθρο...
«Για μια ακόμη φορά οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν και η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει κανονικά», πανηγύρισε ο Φλαμπουράρης, μετά την απόφαση του ΚΑΣ για τον καθορισμό της έκτασης του αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό. Η εταιρία δε συμμερίστηκε τη χαρά του, γιατί περιμένει να δει την απόφαση του ΚΑΣ και την οριοθέτηση των αρχαιολογικών ζωνών (σίγουρα πέφτουν πάνω σε σημεία που θέλουν να χτίσουν), όμως γέφυρες δεν έκοψε.
Πλήρες άρθρο...
«Σύμφωνα με το ισπανικό σύνταγμα, η χθεσινή ψηφοφορία στην Καταλονία δεν ήταν νόμιμη. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επανειλημμένα έχει αναφέρει ο Πρόεδρος Γιούνκερ, αυτό είναι ένα εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με την συνταγματική τάξη της Ισπανίας.
Πλήρες άρθρο...
Τρία χρόνια μετά από την τελευταία είσοδο στη Γάζα της Παλαιστινιακής Αρχής (2014), ο πρωθυπουργός της ΠΑ, Ράμι Αλ Χαμνταλά, με σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο εισήλθαν στον πολιορκημένο θύλακα και συνεδρίασαν τυπικά, στην πρώτη κίνηση συμφιλίωσης μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς.
Πλήρες άρθρο...

ΑγροτικάPointer

Επιχείρηση εξαπάτησης με τη σήμανση του γάλακτος και των γαλακτοκομικών

Η δημαγωγία έχει κοντά ποδάρια

Το νομοσχέδιο για τη «διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων» συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την Πέμπτη 13 Οκτώβρη θα εισαχθεί στην Ολομέλεια (δεν γνωρίζουμε ακόμα σε πόσες συνεδριάσεις). Ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης Β.
Πλήρες άρθρο...
Τα διαφημιστικά σποτ στα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια για την υποστήριξη και τη βοήθεια στα προσφυγόπουλα πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα. Πέρα από τις «κλειστές» και «ανοιχτές» φυλακές προσφύγων, τα αμέτρητα εμπόδια και τις νομικές τρικλοποδιές, τα σχολικά τμήματα-γκέτο αποκομμένα από την πρωινή ζώνη λειτουργίας του σχολείου και τους φοιτούντες μαθητές του, τώρα θεωρείται έγκλημα η μορφωτική βοήθεια στα προσφυγόπουλα.
Πλήρες άρθρο...
Ακόμα και στις μεγάλες αστικές εφημερίδες πέρασε το θέμα της αναστήλωσης ενός ιστορικού σχολείου στο χωριό Κάτω Αμπελόκηποι Μεσσηνίας. Κάθε χωριό είχε ένα σχολείο, πολλά απ' αυτά τα σχολεία ρήμαξαν με την πάροδο του χρόνου, επομένως η ιστορικότητα του συγκεκριμένου σχολείου δε συνδέεται με τη λειτουργία του ως σχολείου.
Πλήρες άρθρο...
Την περασμένη Τετάρτη, έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο συζήτηση με θέμα «Σύνταγμα, κράτος δικαίου και θεμελιώδη δικαιώματα στην Ισπανία υπό το φως των γεγονότων στην Καταλονία». Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, έκλεισε τη συζήτηση, συμπυκνώνοντας τα συμπεράσματά της στην εξής δήλωση:«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον θεματοφύλακα των Συνθηκών, για τη σαφή θέση που εξέφρασε σε αυτή την αίθουσα.
Πλήρες άρθρο...
Στο Μεσοπόλεμο, το ναζιστικό ρεύμα αναπτύχθηκε «από τα κάτω». Σκέτο λουμπεναριό ήταν ο Χίτλερ και οι πρώτοι οπαδοί και συνοδοιπόροι του. Φυσικά, η αστική τάξη της Γερμανίας τους χάιδευε, ακόμα και μετά το οπερετικό «πραξικόπημα της μπιραρίας». Σάρκα από τη σάρκα της ήταν αυτό το λουμπεναριό.
Πλήρες άρθρο...