Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 | 23:27

ΔιεθνήPointer

Νότιος Λίβανος

Οι σιωνιστές ακονίζουν τα μαχαίρια τους

Small_img_29165
Τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις των τελευταίων 20 χρόνων ξεκίνησε ο ισραηλινός στρατός την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη. Οι στρατιωτικές ασκήσεις, που θα διαρκέσουν 10 μέρες, έχουν ως στόχο να προσομοιώσουν έναν πόλεμο μαζικής κλίμακας με την λιβανέζικη Χεζμπολά και το Ιράν.
 
Το πολεμικό σενάριο των ασκήσεων περιλαμβάνει επίθεση χερσαίων δυνάμεων εναντίον του οικισμού Σαβέι Τζιόν, 15 χιλιόμετρα μέσα στο έδαφος του Ισραήλ, με ταυτόχρονη επίθεση δυνάμεων της Χεζμπολά στην περιοχή Γκεσέρ Μπενότ Γιακόβ στα υψίπεδα του Γκολάν, ταυτόχρονα με την εισβολή ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο και την ταχεία εκκένωση των ισραηλινών πόλεων δίπλα στα σύνορα με τον Λίβανο, εν αναμονή μαζικών πυραυλικών επιθέσεων από τη Χεζμπολά.
 
Στις ασκήσεις θα πάρουν μέρος το πολεμικό ναυτικό και η πολεμική αεροπορία μαζί με τις μονάδες κυβερνοπολέμου του ισραηλινού στρατού, που θα είναι επιφορτισμένες με την απόκρουση προσομοιωμένων κυβερνοεπιθέσεων μεγάλης κλίμακας, σύμφωνα με τους Times of Israel. Ταυτόχρονα ισραηλινές ειδικές δυνάμεις μηχανικού Γιαχαλόμ θα συμμετέχουν στις ασκήσεις εξουδετερώνοντας νάρκες, διασχίζοντας ποτάμια και πολεμώντας σε υπόγεια τούνελ που το Ισραήλ εκτιμά ότι έχει κατασκευάσει μαζικά στον νότιο Λίβανο η Χεζμπολά. Ηταν μεγάλη η έκπληξη του σιωνιστικού στρατού κατά την εισβολή στο νότιο Λίβανο το 2006, όταν διαπίστωσαν ότι είχε κατασκευαστεί ολόκληρο σύστημα με υπόγεια τούνελ, από τα οποία έβγαιναν οι μαχητές της Χεζμπολά και χτυπούσαν τα υπερσύγχρονα και πανάκριβα ισραηλινά άρματα μάχης Μερκάβα καταστρέφοντας πάνω από 100 (τα τανκ αυτά θεωρούνταν μέχρι τότε «ανίκητα»).
 
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του ισραηλινού στρατού στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, στον επόμενο πόλεμο του Ισραήλ με τη Χεζμπολά, η κυβέρνηση θα δώσει εντολή στον στρατό να εξαλείψει πλήρως τη Χεζμπολά ή να της επιφέρει τέτοια χτυπήματα που θα την καταστήσουν ανίκανη να συνεχίσει τον πόλεμο και να χτυπήσει αποτελεσματικά το Ισραήλ. Στόχος των σιωνιστών δεν είναι απλά να αγοράσουν μερικά χρόνια ησυχίας, αλλά η ολοκληρωτική εξάλειψη της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ισραηλινός αξιωματούχος.
 
Βέβαια, τα ίδια έλεγαν οι σιωνιστές την παραμονή της εισβολής στον Λίβανο το 2006, αλλά και κάθε φορά που εισβάλλουν στην πολιορκημένη Γάζα μακελεύοντας χιλιάδες αμάχους. Ομως, σε πείσμα των σιωνιστών, η Χαμάς και η Χεζμπολά όχι μόνο δεν εξαλείφονται αλλά κερδίζουν έδαφος ακόμα και σε στρατιωτικό επίπεδο, με αποτέλεσμα το Ισραήλ να βγαίνει περισσότερο λαβωμένο από κάθε νέο πολεμικό επεισόδιο. Ο βασικότερος λόγος είναι το ισχυρό έρεισμα που έχουν αυτές οι οργανώσεις μέσα στις κοινωνίες τους και το συνεχώς αυξανόμενο κύρος τους.
 
Η Χεζμπολά έχει μέσα στα χρόνια κατασκευάσει ένα δίκτυο κοινωνικών δομών στον νότιο Λίβανο και τη Βηρυττό. Από νοσοκομεία και σχολεία μέχρι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Μ' αυτές τις δομές αντικαθιστά πλήρως το επίσημο κράτος που στις πληβειακές μάζες και την εργατική τάξη της χώρας είναι συνώνυμο της διαφθοράς και της στενής του σχέσης με τις κοινωνικές ελίτ του Βορρά. Η Χαμάς, παρά τη διαχείριση της εξουσίας στη Γάζα, που ασκεί την τελευταία δεκαετία, συνεχίζει να έχει το ηθικό πλεονέκτημα έναντι του ξεπουλημένου στους σιωνιστές Αμπάς, αφού δε βυθίστηκε στη διαφθορά των προκατόχων της, ενώ παράλληλα προσπάθησε να ανακουφίσει τον παλαιστινιακό λαό του πολιορκημένου θύλακα. Και οι δυο οργανώσεις έχουν σηκώσει το κύριο βάρος της αντίστασης στους σιωνιστές τα τελευταία χρόνια, έχοντας πληρώσει τον μεγαλύτερο φόρο αίματος σε στελέχη και μέλη, κάτι που έχει μεγάλη βαρύτητα στην κοινωνία στην οποία αναφέρονται, μια κοινωνία που συνεχίζει να αντιστέκεται στον σιωνισμό στηρίζοντας τις οργανώσεις που εξυπηρετούν πιο καλά τους πόθους της για λευτεριά και ανεξαρτησία. Ακόμα και η συμμετοχή της Χεζμπολά στην κυβέρνηση του Λιβάνου περνάει στο ντούκου, ενώ κατάφερε να σύρει τους μαχητές της στον πόλεμο της Συρίας, στο πλευρό του Ασαντ. Ο αστικός πραγματισμός δεν χαρακτηρίζει μόνο τις ηγεσίες των οργανώσεων, αλλά και ευρέα κοινωνικά στρώματα που σκέφτονται με τέτοιους όρους.
 
Παράλληλα, Χεζμπολά και Χαμάς βελτιώνουν συνεχώς τις επιχειρησιακές τους ικανότητες, μαθαίνοντας τον ασύμμετρο πόλεμο απέναντι σε έναν πάνοπλο εχθρό στη φωτιά της μάχης και όχι σε σενάρια επί χάρτου, γεγονός που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο πονοκέφαλο στους σιωνιστές που βλέπουν τη στρατιωτική δύναμη της Χεζμπολά και της Χαμάς συνέχεια να αυξάνεται. Το πυραυλικό οπλοστάσιο της Χεζμπολά επεκτείνεται με ιρανικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, που μπορούν να χτυπήσουν την ισραηλινή ενδοχώρα φτάνοντας μέχρι το Τελ Αβίβ, χωρίς ο «Σιδηρούς Θόλος», το πανάκριβο στην κατασκευή και λειτουργία του αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ, να μπορεί να τους αποτρέψει αποτελεσματικά.
 
Σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, το Ιράν δίνει εδώ και χρόνια πολεμική τεχνογνωσία στη Χεζμπολά. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η Χεζμπολά σχεδιάζει να κατασκευάσει υπόγειο εργοστάσιο παραγωγής πυραύλων, αλλά και μετατροπής των δεκάδων χιλιάδων ρουκετών της σε κατευθυνόμενους πυραύλους με τη χρήση ηλεκτρονικών κιτ. Βέβαια, η πληροφορία για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής πυραύλων από τη Χεζμπολά μπορεί να αποτελεί απλά τη δικαιολογία για την ισραηλινή στρατιωτική κινητικότητα στο βόρειο τμήμα της χώρας. Να μην είναι παρά η αφορμή που ζητούν οι σιωνιστές για να εισβάλλουν στον Λίβανο για τρίτη φορά.
 
Η σιωνιστική στρατιωτική κινητικότητα στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ δεν είναι κάτι καινούργιο. Ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί εδώ και καιρό ανοιχτά στη νότια Συρία, υποστηρίζοντας τις αντικαθεστωτικές ένοπλες ομάδες που δρουν στην ευρύτερη περιοχή. Με τηλεοπτικό διάγγελμά του ο ηγέτης της Χεζμπολά, Χάσαν Νασράλα, προειδοποίησε το Ισραήλ για την αυξανόμενη συγκέντρωση  του στρατού του δίπλα στα σύνορα με τον Λίβανο δηλώνοντας: «Ο ισραηλινός εχθρός οφείλει να γνωρίζει ότι μια ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο ή στη Συρία δε θα μείνει απλά μια σύγκρουση μεταξύ Συρίας ή Λιβάνου με το Ισραήλ. Οι πόρτες θα ανοίξουν και στην περιοχή θα εισρεύσουν χιλιάδες μαχητές στο πλευρό της Αντίστασης. Ολοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο άξονας της Αντίστασης είναι πολύ δυνατός και δε θα αποτύχει. Σήμερα υπάρχουν πολλές δυνάμεις που επιχειρούν στην Υεμένη και στο Ιράκ. Μαχητές από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και τη Συρία μπορεί να εμπλακούν στη σύγκρουση. Η σύγκρουση με το Ισραήλ θα στρώσει το δρόμο για μαχητές από όλο τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο να συμμετάσχουν». Κλείνοντας το διάγγελμα ,ο Νασράλα δήλωσε ότι η επόμενη σύγκρουση δε θα έχει καμία σχέση με τον πόλεμο του 2006. Ο επόμενος πόλεμος δε θα γίνει στον Λίβανο αλλά σε ισραηλινό έδαφος, με τους στρατιώτες και τους πυραύλους της Χεζμπολά να μπορούν να χτυπήσουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της σιωνιστικής οντότητας.
Σάββατο 09 Σεπτεμβρίου 2017