Κυριακή 22 Ιουλίου 2018 | 01:55

ΠολιτικήPointer

Ο Παππάς στα νύχια του Βενιζέλου

Αυτός ο (άλλοτε πανίσχυρος) Παππάς πρέπει να έχει «χοντρό πρόβλημα». Δεν εξηγείται αλλιώς η εμφάνισή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (προκειμένου να παρουσιάσει τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ), που τον οδήγησε στα νύχια του Βενιζέλου, ο οποίος κυριολεκτικά τον «γλέντησε».

Αντί να περιοριστεί στην παρουσίαση του νέου διευθύνοντα συμβούλου, Βασίλη Κωστόπουλου, για τον οποίο δεν υπήρχαν αντιρρήσεις (όλη η αντιπολίτευση ψήφισε «παρών», χωρίς να υπάρξει καμιά αρνητική ψήφος), αυτός θυμήθηκε τα «παλιά», προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον νόμο του, λες και αυτός ακόμα είναι σε ισχύ. «Είχαμε μια λίαν επαναστατική ιδέα (sic!) να εφαρμόσουμε τον νόμο για τις άδειες» είπε. Αλλο που δεν ήθελε ο Βενιζέλος. Χωρίς να ανεβάσει τους τόνους (ένδειξη του πόσο άνετα ένιωθε), θύμισε αναλυτικά ότι ο πυρήνας του νόμου Παππά κατέρρευσε, «κρίθηκε αντισυνταγματικός και δεν παρήγαγε κανένα αποτέλεσμα». Θύμισε και την περιβόητη γνωμάτευση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας περί τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, που έγιναν εφτά, υπαινισσόμενος ότι αυτό δεν προέκυψε από τεχνικούς περιορισμούς αλλά ήταν αποτέλεσμα πολιτικού συμβιβασμού.

Σαν παιδάκι που το έπιασαν με το γλυκό στο χέρι, ο Παππάς επανήλθε στο βλακώδες επιχείρημα ότι δεν κρίθηκε το σύνολο του νόμου του αντισυνταγματικό και ότι η αντιπολίτευση μιλούσε για απεριόριστο αριθμό αδειών, για να του απαντήσει σαδιστικά ο Βενιζέλος ότι τα εφτά κανάλια είναι αριθμός διπλάσιος από τα τέσσερα και ότι το μόνο που κατάφερε με τη νομοθετική του παρέμβαση ήταν «αντί για τάξη στο ραδιοτηλεοπτική τοπίο, να προκληθεί διπλή και τριπλή αταξία».

Στο μεταξύ, και το ΕΣΡ εξακολουθεί να «γράφει» κανονικά τον Παππά και τις επιστολές που του απευθύνει για επίσπευση του διαγωνισμού για τις άδειες. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο του Παππά για το ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης του τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης πέταξε έναν ακόμα «κάρφαρο» κατά του Παππά: «Θέλω να ελπίζω ότι κάποια εμπόδια που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει το ΕΣΡ θα ξεπεραστούν σίγουρα και σύντομα και ότι η συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς, όπως τις τελευταίες λίγες εβδομάδες». Προφανώς, ζητούν κάτι ακόμα από τον Παππά κι αν δεν το κάνει δεν πρόκειται να προχωρήσουν στο διαγωνισμό. Οπως ζητούσαν και προηγούμενα την κατάργηση (είχε μόνον ανασταλεί) της διάταξης του νόμου Παππά, προκειμένου να προχωρήσουν στον καθορισμό των αδειών. Μόλις ο Παππάς έσκυψε το κεφάλι και προχώρησε στην κατάθεση ρύθμισης που καταργούσε την ουσία του νόμου του, ανακοίνωσαν κι αυτοί τον αριθμό των αδειών.
Σάββατο 29 Ιουλίου 2017