Σάββατο 21 Ιουλίου 2018 | 14:46

ΠολιτικήPointer

Βασιλικός ο Μπαρουφάκης, γλάστρα ο Λαφαζάνης

Κατά την παροιμία, σύμφωνα με την οποία κοντά στον βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα, βρήκε την ευκαιρία και ο Π. Λαφαζάνης, ξεχασμένος παντελώς από τα αστικά ΜΜΕ, να ξαναβγεί στο προσκήνιο, εν γνώσει του ότι έτσι παίζει το παιχνίδι της ΝΔ και του φιλικού της Τύπου, που σπεκουλάρει με όσα λέει ο Μπαρουφάκης. Και φυσικά, δεν είπε τίποτ' άλλο εκτός από μπούρδες και ψέματα.

Ποιον μπορεί να πείσει το γνωστό ψέμα ότι τάχα είχε συμφωνήσει με τη Ρωσία να πάρει προκαταβολή για τον αγωγό που είχε εμπνευστεί (επέκταση του ρωσοτουρκικού Turkish Stream) , όταν αυτό έχει διαψευστεί και από ρωσικής πλευράς και από την εξέλιξη των γεγονότων; Μπορείτε να ανατρέξετε στην αρθρογραφία μας του 2015 γι' αυτό το ψέμα, γι' αυτό και εδώ θα θέσουμε μόνο ένα απλό ερώτημα: μπορεί να δοθεί προκαταβολή χωρίς να έχει υπογραφεί σύμβαση; Οχι, φυσικά, και σύμβαση ουδέποτε υπογράφηκε. Δεν υπογράφουν, άλλωστε, συμβάσεις-χαβαλέ τα ρωσικά μονοπώλια. Για να κατασκευαστεί ένας αγωγός, δεν αρκεί η αρχή του και μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα διέλευσης από μια χώρα. Πρέπει να έχει εξασφαλιστεί το τέρμα του, δηλαδή οι πελάτες που θ' αγοράσουν το αέριο. Επομένως, οι Ρώσοι δε θα έδιναν καμιά προκαταβολή για ένα προ-προ-σχέδιο, το οποίο δεν είχαν καν συζητήσει με τους υποψήφιους πελάτες, δηλαδή τα ευρωπαϊκά κράτη.

Αφηναν τον Λαφαζάνη να κάνει τα πολιτικά του καραγκιοζιλίκια και τις βαθιές υποκλίσεις μπροστά στα στελέχη τους, αλλά ως εκεί. Κι όταν κάποια στιγμή ειπώθηκε κάτι περί προκαταβολής, βγήκαν επίσημα οι Ρώσοι και το διέψευσαν. Οι οποίοι Ρώσοι έχουν αποδείξει και σε άλλη περίπτωση (Κύπρος), ότι δεν αναμιγνύονται στα εσωτερικά ζητήματα της ΕΕ. Δεν έδωσαν το δάνειο των μόλις 5 δισ. ευρώ, που ζητούσε η Κύπρος (ολόκληρη κυβερνητική αντιπροσωπία πήγε στη Μόσχα), για να μη διαταράξουν τις οικονομικές τους σχέσεις με τα ευρωπαϊκά ιμπεριαλιστικά κράτη.

Ο Λαφαζάνης μιλάει τώρα και για σχέδιο εθνικοποίησης της ΤτΕ και κοπής νέου νομίσματος (νέα δραχμή), που είχε ετοιμάσει και το γνώριζε ο Τσίπρας. Πέρα από τις οικονομικές μπούρδες που λέει σχετικά με την ισοτιμία της «νέας δραχμής», εμείς ρωτάμε: γιατί «θυμήθηκε» και το λέει τώρα; Η ΛΑΕ κατέβηκε στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 χωρίς να πάρει θέση υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωζώνη. Οποτε ετίθετο τέτοια ερώτηση τα μασούσαν. Ενα τέτοιο σχέδιο δεν περιγράφεται στο πόδι, στο μιλητό. Σε κάποιο χαρτί πρέπει να είναι καταγεγραμμένο, με όλες τις πολιτικές και τεχνικές λεπτομέρειές του. Μήπως μπορεί ο Λαφαζάνης να μας δείξει κανένα τέτοιο χαρτί, που να το κατέθεσε σε κάποιο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ή στο υπουργικό συμβούλιο ή έστω στον πρωθυπουργό Τσίπρα; Αντίθετα, εμείς θυμόμαστε πολύ καλά και τον ίδιο και τα υπόλοιπα στελέχη της μετέπειτα ΛΑΕ, ιδίως τους υπουργούς, να υπερασπίζονται με πάθος την κυβερνητική πολιτική το πρώτο εξάμηνο του 2015, στολίζοντάς την απλά με λίγο παραπάνω βερμπαλισμό. Χωρίς, όμως, ούτε αχνό υπαινιγμό περί εξόδου από την Ευρωζώνη (αντίθετα, κατακεραύνωναν τον Σόιμπλε που είχε αυτό το σχέδιο).

«Συναγωνίζεται ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ανακρίβειες τον Αλέξη Τσίπρα» λέει ο Λαφαζάνης, προσπαθώντας να δείξει ότι δεν είναι απλώς γλάστρα μιας χρήσης στα πάνελ των καναλιών. Αυτός μάλλον τους συναγωνίζεται και τους δύο σε ψέματα (αν δεν τους ξεπερνά). Τον Μπαρουφάκη τον έγλειφε τον Σεπτέμβρη του 2015, μπας και κατεβεί υποψήφιος με τη ΛΑΕ. Τώρα που ψυλλιάζεται ότι ο Μπαρουφάκης πάει να φτιάξει δικό του κόμμα (που μαζί με το κόμμα της Ζωής θα κάνουν τον Λαφαζάνη και την παρέα του να ψάχνουν την ψήφο τους), αποφάσισε να του επιτεθεί. Το μόνο που κατάφερε είναι να επιβεβαιώσει πως είναι μια αποκρουστική γραφική φιγούρα της αστικής πολιτικής.
Σάββατο 29 Ιουλίου 2017