Κυριακή 27 Μαΐου 2018 | 00:23

ΔιεθνήPointer

Διπλωματική κρίση στο Κατάρ

Διαγωνισμός αμερικανοδουλείας!

Small_img_28920
Κατανόηση για το Κατάρ, του οποίου τις θέσεις βρήκε «πολύ λογικές», εξέφρασε ο αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, στο τελευταίο του ταξίδι στην περιοχή. Γι’ αυτό και υπέγραψε Μνημόνιο συνεννόησης για «την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», προκαλώντας πονοκέφαλο στο «αντιτρομοκρατικό κουαρτέτο» (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Εμιράτα και Αίγυπτος), όπως παρουσιάζεται από το αγγλόφωνο σαουδαραβικό πρακτορείο Arabia News που μας ενημερώνει ότι το κουαρτέτο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «οι τέσσερις χώρες εκτιμούν τις προσπάθειες των Ενωμένων Πολιτειών της Αμερικής στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησής της»! Ταυτόχρονα όμως δήλωσαν ότι το «αντιτρομοκρατικό» Μνημόνιο δεν είναι αρκετό για να αναστείλουν τη διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων με το Κατάρ. 

Ομως, οι έντεκα χιλιάδες αμερικάνοι στρατιώτες που σταθμεύουν στη μεγαλύτερη αεροπορική βάση του Κόλπου, στο Κατάρ, και τα 100 αεροπλάνα που καθημερινά μετακινούνται από τη βάση αυτή, αποτελούν τον ομφάλιο λώρο που συνδέει το Κατάρ με τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν είναι διατεθειμένες να τον κόψουν για να ικανοποιηθούν οι ορέξεις των σαουδαράβων Κροίσων και των σιωνιστών υποστηρικτών τους. Αφού το Κατάρ είναι κι αυτό προσδεδεμένο στο αμερικάνικο άρμα (άσχετα αν παίζει παιχνίδια φιλίας με την Τεχεράνη και τις παλαιστινιακές οργανώσεις), οι ΗΠΑ δε θα το εγκαταλείψουν, όχι για χάρη της «δικαιοσύνης», αλλά γιατί δεν θέλουν να χάσουν ένα ακόμα έρεισμα στην περιοχή.

Σαν έμπειρο ηγετικό διευθυντικό στέλεχος μίας από τις μεγαλύτερες καπιταλιστικές επιχειρήσεις του πλανήτη (ήταν CEO της EXXON Mobil), ο Τίλερσον επιχειρεί να βάλει τάξη στην περιοχή για να μη διασαλευτούν τα αμερικάνικα συμφέροντα. Δεν ξέρουμε τι συζήτησε με τους Σαουδάραβες (το αγγλόφωνο σαουδαραβικό πρακτορείο εξέδωσε μία εντελώς λακωνική ανακοίνωση), αλλά σίγουρα θα τους τα είπε ένα χεράκι, για να κόψουν τις μαλακίες και να κοιτάξουν να τα βρουν με το Κατάρ, γιατί υπάρχουν και όρια στη σχετική τους αυτονομία.

Με δεδομένο ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές διαγωνίζονται σε αμερικανοδουλεία, το σίγουρο είναι ότι κανείς δε θα τολμήσει να εντείνει την αντιπαράθεση η οποία όμως μπορεί να κρατήσει αρκετό καιρό ακόμα, μέχρι να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός.
Σάββατο 15 Ιουλίου 2017