Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 | 23:12

Στο ΨαχνόPointer

Παγίδα

Το σημείωμα αυτό γράφεται την ώρα που το «ιστορικό» (σύμφωνα με την έκφραση του Τσίπρα) Eurogroup μόλις έχει ξεκινήσει. Και γράφεται σκόπιμα σε ουδέτερο χρόνο, για να μη θολώσει την οπτική του το αποτέλεσμα που θα βγει. Οποιο κι αν είν' αυτό, είτε υπάρξει συμφωνία είτε έχουμε μια ακόμα αναβολή.

Γιατί αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, πέρα από τα επιμέρους στοιχεία του, ανεξάρτητα από την τελική κατάληξη, έχει βοηθήσει την αστική προπαγάνδα να στήσει μια πρώτης τάξεως παγίδα, στην οποία προσπαθεί να μαγκώσει τον ελληνικό λαό.

Συζητούν για το τι «ψαριά» θα πιάσει ο Τσίπρας σε σχέση με τη μελλοντική αναδιάρθρωση του χρέους. Αν θα είναι όπως τη θέλει η προπαγάνδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πράγμα που θα το μάθουμε αν δούμε τον Τσίπρα με γραβάτα, ή αν δε θα είναι, οπότε θα δούμε τη μνημονιακή αντιπολίτευση να σκαρφαλώνει στα κεραμίδια και να νιαουρίζει σαν γάτος τον Γενάρη «αποτύχατε σε όλα, φύγετε».

Το αποτέλεσμα, όμως, δεν έχει καμιά σημασία. 'Η -για να είμαστε ακριβέστεροι- έχει σημασία για το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι. Για το ποιος θα κερδίσει πόντους στον ανταγωνισμό ανάμεσα στις βασικές μνημονιακές δυνάμεις, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Επί της ουσίας, τα πράγματα είναι ρυθμισμένα από τότε που η καπιταλιστική Ελλάδα μπήκε στα Μνημόνια και σε ό,τι αφορά το χρέος είναι ρυθμισμένα από την απόφαση του Eurogroup τον Νοέμβρη του 2012.

Εκτοτε, η απόφαση αυτή επαναλαμβάνεται μονότονα, με ή περισσότερες φιοριτούρες, ανάλογα με τα αιτήματα που προβάλλουν οι διάφοροι παίκτες αυτής της φαρσοκωμωδίας, για να ικανοποιήσουν δικές τους ιδιαίτερες ανάγκες.

Το χρέος είναι ένα εργαλείο, μέσω του οποίου οι ιμπεριαλιστές προωθούν τον αποικιοκρατικό έλεγχο του ελληνικού καπιταλισμού και - χέρι-χέρι με την ελληνική αστική τάξη - την κινεζοποίηση του ελληνικού λαού. Από τη στιγμή που το χρέος πέρασε στα χέρια των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και αποκλείστηκε κάθε προοπτική «κουρέματός» του, έχουν εργαλειοποιήσει τις συνεχείς αναδιαρθρώσεις του, ώστε μέσω αυτών να εξασφαλίζονται οι δύο βασικοί στόχοι: αποικισμός και κινεζοποίηση.

Διαφωνεί σ' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ; Από τον Φλεβάρη του 2015 έκανε γαργάρα όλα όσα έλεγε περί «γενναίου κουρέματος μέχρι και 60% του χρέους». Θα πληρώνουμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις στο διηνεκές διακήρυξε από την έδρα του ΔΝΤ ο Βαρουφάκης. Ζητάμε «ρύθμιση του χρέους» για «να συνεχίσει η Ελλάδα να είναι συνεπής στις δανειακές της υποχρέωσεις», «όχι για να χαριστούν χρήματα στην Ελλάδα αλλά για να μη χρειαστεί να χαριστούν», έγραψε ο Τσίπρας ταυτόχρονα στη Le Monde και στη Die Welt, απευθυνόμενος στο ιμπεριαλιστικό κοινό του γερμανογαλλικού άξονα.

Προς τι, λοιπόν, η φασαρία; Για εσωτερική κατανάλωση και μόνο. Για το «πρεστίζ», όπως λέει το γερμανικό ιμπεριαλιστικό κάθαρμα, που προχώρησε σε έναν ακόμα δημόσιο εξευτελισμό του Τσίπρα αυτή την εβδομάδα. Το χρέος θα ξαναρυθμιστεί, αλλά θα ξαναρυθμιστεί με τους όρους του Σόιμπλε και των υπόλοιπων ιμπεριαλιστών. Θα ξαναρυθμιστεί στα μέσα του 2018 και τότε το τέταρτο Μνημόνιο, που ήδη υπέγραψαν οι Τσιπροκαμμένοι χωρίς να πάρουν ούτε μια λεξούλα (γιατί μόνο λεξούλες διεκδικούν πλέον) για το χρέος, θα παραταθεί για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Ο,τι και να πάρουν τώρα για το χρέος, φορέσει δε φορέσει γραβάτα ο Τσίπρας, ο αποικισμός και η κινεζοποίηση θα συνεχιστούν και θα βαθύνουν.
Σάββατο 17 Ιουνίου 2017