Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 | 09:43

ΚαταστολήPointer

Να αποφυλακιστούν οι δύο νέοι που καταδικάστηκαν χωρίς στοιχεία στην τρομοκρατική ποινή της κάθειρξης 13 ετών

Στις 17 Ιούλη του 2017 θα συζητηθεί στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών-Τμήμα Αναστολών η αίτηση της Ηριάννας Β.Λ. για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης 2609/1-6-2017 με την οποία καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη. Αίτηση αναστολής αναμένεται να καταθέσει και ο δεύτερος νέος που καταδικάστηκε στην ίδια ποινή.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή αυτή η απόφαση μιλήσαμε για δικαστικό σκάνδαλο, δεδομένου ότι:

Πρώτο, το μοναδικό «στοιχείο» ενοχής ήταν ένα «μερικό» γενετικό προφίλ που βρέθηκε σε γεμιστήρα εκτός όπλου. Βάζουμε σε εισαγωγικά τη λέξη μερικό, γιατί ο όρος «μερικό γενετικό προφίλ» είναι επιστημονικά αδόκιμος και θα έπρεπε να είναι ποινικά απαράδεκτος. Για να μιλάμε για ταύτιση του DNA σε ένα πειστήριο με το γενετικό προφίλ ενός ατόμου, πρέπει να ταυτίζονται οι 16 γενετικοί τόποι και όλα τα αλληλόμορφα. Σημειώνουμε πως ενώ η ΔΕΕ (Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών) είχε λάβει, οικειοθελώς, από την Ηριάννα βιολογικό υλικό, χρειάστηκε ενάμιση χρόνο επεξεργασίας για να βγάλει αυτό το αποτέλεσμα, δηλαδή να μιλήσει για ταύτιση του «μερικού γενετικού προφίλ» του πειστηρίου με το γενετικό προφίλ της Ηριάννας!

Δεύτερο, δεν αρκεί η ταύτιση των 16 γενετικών τόπων και όλων των αλληλόμορφων για να οδηγηθεί ένα δικαστήριο σε καταδικαστική απόφαση, αλλά απαιτούνται και άλλα στοιχεία (αναλυτικά τα παρουσιάσαμε στο πρώτο δημοσίευμά μας).

Ομως, το τρομοδικείο (Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με προεδρεύουσα την τότε εφέτη και σήμερα προαχθείσα σε πρόεδρο εφετών, Αποστολίδου-Δημοπούλου Ζωή, και μέλη τις εφέτες Β. Ανδρουλάκη και Αδ. Γκόγκολη) επέβαλε κάθειρξη 13 ετών στην Ηριάννα Β.Λ., που οδηγήθηκε στις φυλακές Θήβας, και στον Π.Μ., που οδηγήθηκε στις φυλακές Λάρισας.

Περιμένουμε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων –Τμήμα Αναστολών να κάνει δεκτές και τις δύο αιτήσεις ξεπλένοντας έτσι, μερικώς, τη ντροπή του δικαστικού σώματος. Γιατί είναι έγκλημα να εκτίουν τέτοιες ποινές δύο νέοι άνθρωποι που δεν έχουν καμιά σχέση με την υπόθεση.

Οσον αφορά τις τυπικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής, πληρούνται στο ακέραιο και για τους δύο νέους. Εκτιμούμε ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης στις αιτήσεις που κατέθεσαν θα εκθέτουν με πληρότητα την ύπαρξη αυτών των προϋποθέσεων.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει η ουσία της υπόθεσης, που θα επανακριθεί σε δεύτερο βαθμό από Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Γι' αυτό και πρέπει από τώρα να εκτεθούν όλα τα δεδομένα και να αποκαλυφθεί σε όλο του το μέγεθος το δικαστικό σκάνδαλο που συνιστά αυτή η απόφαση.

ΥΓ. Εχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται ένα κίνημα αλληλεγγύης στην Ηριάννα. Μεταξύ των άλλων, διαβάσαμε και δήλωση δεκαπέντε βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού σημειώσουμε τον πολύ μικρό αριθμό («τρανταχτά» ονόματα που συνήθιζαν να κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα απουσιάζουν από τη λίστα), θα σχολιάσουμε ότι αν ήθελαν να προσφέρουν πραγματική βοήθεια σε ανθρώπους που βιώνουν έναν καφκικό εφιάλτη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να είχαν πάει το θέμα στη Βουλή, καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης.
Σάββατο 17 Ιουνίου 2017