Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018 | 06:22

ΔιεθνήPointer

Λιβύη: Χάος χωρίς ορατό τέλος

Μαίνονται οι συγκρούσεις για τον έλεγχο της Τρίπολης, πρωτεύουσας της Λιβύης, μεταξύ των ισχυρών πολιτοφυλακών της Μισράτα, που στηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, και των ένοπλων τμημάτων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας. Των πολιτοφυλακών της Μισράτα, που παραμένουν οι ισχυρότερες στη χώρα και που χαρακτηρίζονται σαν τρομοκράτες από την Αίγυπτο, ηγείται ο Σαλάχ Μπαντί, ήρωας των πρώην αντικαθεστωτικών, στον πόλεμό τους ενάντια στο καθεστώς του έκπτωτου και δολοφονημένου Καντάφι.

Το υπουργείο Υγείας της Λιβύης ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις μέχρι αυτή τη στιγμή, χωρίς να διευκρινίζεται αν είναι ένοπλοι ή άμαχοι, ενώ οι τραυματίες πλησιάζουν τους 200. Οι συγκρούσεις αυτές έρχονται λίγες μέρες μετά την επίθεση ένοπλων ομάδων της ΚΕΣ στην αεροπορική βάση Μπρακ Αλ Σατί που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ και το μακέλεμα 140 στρατιωτών του Χαφτάρ και αμάχων.

Αυτή τη στιγμή, στη χώρα υπάρχουν τρεις διακριτοί πόλοι εξουσίας. Ο πρώτος είναι το Προεδρικό Συμβούλιο που ηγείται της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας με έδρα την Τρίπολη και είναι το μοναδικό που έχει την ανοιχτή στήριξη του ΟΗΕ και των Αμερικάνων. Ο δεύτερος είναι η Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας που στηρίζεται από τους ισλαμιστές και τις πολιτοφυλακές της Μισράτα και έχει θέσει υπό τον έλεγχό του ένα μεγάλο κομμάτι της Τρίπολης, ενώ ο τρίτος είναι η εξόριστη κυβέρνηση με έδρα το Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη. Την κυβέρνηση του Τομπρούκ στηρίζουν ο Χαλίφα Χαφτάρ με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό και η Αίγυπτος που τη βλέπει ως ανάχωμα στους ισλαμιστές.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Russia Today, ο Τζον Γκράχαμ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Λιβύη, δήλωσε ότι η επέμβαση των ΗΠΑ στη χώρα πυροδότησε ουσιαστικά την εμφύλια διαμάχη που έχει οδηγήσει τη χώρα στο χάος. Παράλληλα, χαρακτήρισε τη Λιβύη ένα αποτυχημένο κράτος (έτσι αρέσκονται να ονομάζουν οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστών καταστάσεις που δεν τους βολεύουν, ως αποτέλεσμα των επεμβάσεών τους), την εξέλιξη του οποίου είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς. Συνέχισε λέγοντας ότι ο θάνατος του Καντάφι άφησε ένα τεράστιο κενό εξουσίας στη χώρα, που αυτή τη στιγμή παλεύουν να καλύψουν τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις με μια τέταρτη να βρίσκεται ενδεχομένως στα σπάργανα, ενώ υποστήριξε ότι ήταν εντελώς λανθασμένη η εκτίμηση των Αμερικάνων και των συμμάχων τους ότι η χώρα θα μπορεί να κυβερνηθεί απροβλημάτιστα μετά την πτώση του Καντάφι.

Οι ιμπεριαλιστές πληρώνουν το οικονομικό τίμημα αυτής της λανθασμένης εκτίμησης, που έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν ακόμα να βάλουν στο χέρι τα πετρέλαια της χώρας, ενώ ο λιβυκός λαός βυθίζεται στην εξαθλίωση και τον όλεθρο, λόγω της εμφύλιας διαμάχης και φεύγει πρόσφυγας στη Δύση.
Σάββατο 17 Ιουνίου 2017