Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 | 23:06

ΔιεθνήPointer

ΕΕ - ΗΠΑ

Πολεμικό μπρα ντε φερ με πρόσχημα την ασφάλεια

Την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας με 5.5 δισ. ευρώ τον χρόνο (μετά το 2020) αποφάσισε την προηγούμενη βδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 80% αυτών των χρημάτων θα προέρχεται από τους προϋπολογισμούς των ίδιων των κρατών και μόνο το 20% θα δίνεται είτε με συγχρηματοδότηση είτε απευθείας από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 7 Ιούνη, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας (η δημιουργία του οποίου έχει ανακοινωθεί από τον Γιούνκερ από το Φθινόπωρο του 2016) φιλοδοξεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής «ασφάλειας». Θα δραστηριοποιείται σε δύο βασικούς τομείς: Ερευνα και Αγορές πολεμικού υλικού.

Για τον λόγο αυτό, το Ταμείο θα δώσει κίνητρα προκειμένου τα κράτη μέλη να συνεργαστούν μεταξύ τους για την από κοινού ανάπτυξη και την απόκτηση πολεμικού εξοπλισμού και τεχνολογίας μέσω συγχρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και πρακτικής στήριξης από την Επιτροπή. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «για παράδειγμα, τα κράτη μέλη θα μπορούν να επενδύουν από κοινού στην ανάπτυξη της τεχνολογίας αεροσκαφών χωρίς πλήρωμα ή της δορυφορικής επικοινωνίας, ή να προβαίνουν σε κοινές μεγάλες αγορές ελικοπτέρων ώστε να μειώνεται το κόστος. Μόνο τα έργα συνεργασίας θα είναι επιλέξιμα, ενώ ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού θα διατεθεί για έργα που αφορούν τη διασυνοριακή συμμετοχή ΜΜΕ».

Φυσικά, η λειτουργία του Ταμείου αυτού παρουσιάζεται ως «συμπληρωματική» και όχι ως «ανταγωνιστική» προς το ΝΑΤΟ, για το οποίο ο Τραμπ επανειλημμένα γκρινιάζει ότι οι ευρωπαίοι πληρώνουν λιγότερο από αυτό που θα έπρεπε. Είναι όμως ηλίου φαεινότερον ότι το Ταμείο αυτό, ακόμα και με τα ισχνά κονδύλια με τα οποία ξεκινάει, αποτελεί μία απάντηση της ΕΕ στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ, στο πλαίσιο ενός ανταγωνισμού που δεν έχει να κάνει με τα συμφέροντα των λαών αλλά των εκάστοτε ιμπεριαλιστών. Σαφέστατα λοιπόν δεν είναι «συμπληρωματικό» στο ΝΑΤΟ, αλλά εν δυνάμει ανταγωνιστικό.

Γι’ αυτό και στα κείμενα που αναφέρεται το δελτίο Τύπου γίνεται σύγκριση με τις πολεμικές δαπάνες των ΗΠΑ, από την οποία φαίνεται ξεκάθαρα η καταλυτική υπεροχή των Αμερικάνων στον πολεμικό τομέα: 3.3% του ΑΕΠ δίνουν οι ΗΠΑ για «αμυντικές» δαπάνες, 1.34% οι 28 χώρες της ΕΕ (με τη Βρετανία μέσα). 108.322 ευρώ «επενδύουν» οι ΗΠΑ ανά στρατιώτη, μόλις 27.639 Ευρώ η ΕΕ των 28. Και παρά το γεγονός ότι η ΕΕ ξοδεύει τα μισά από τις ΗΠΑ για πολεμικές δαπάνες, η Κομισιόν γκρινιάζει επειδή η πολεμική της δύναμη και αποτελεσματικότητα είναι πολύ μικρότερη. Ενας από τους λόγους σύμφωνα με το δελτίο Τύπου είναι η «κατακερματισμένη προσέγγιση όσον αφορά στην άμυνα» που οδηγεί σε «περιττές επικαλύψεις» και «επηρεάζει την ικανότητα ανάπτυξης των αμυντικών δυνάμεων». Για παράδειγμα, υπάρχουν 178 διαφορετικά οπλικά συστήματα στην ΕΕ, σε σύγκριση με 30 στις ΗΠΑ. Υπάρχουν 17 διαφορετικοί τύποι κύριων αρμάτων μάχης στην ΕΕ και μόνο ένας στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, στην ΕΕ υπάρχουν περισσότεροι παραγωγοί ελικοπτέρων από ό,τι κυβερνήσεις που μπορούν να τα αγοράσουν.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η ΕΕ υστερεί από τις ΗΠΑ και σ’ αυτόν τον τομέα. Πράγμα απόλυτα φυσικό, γιατί οι ΗΠΑ είναι ένα ενιαίο κράτος κι όχι ένας συνασπισμός ιμπεριαλιστικών κι εξαρτημένων κρατών με διαφορετικά και αντιτιθέμενα πολλές φορές συμφέροντα. Μπορεί σήμερα να μη διαφαίνεται στον ορίζοντα πολεμική σύρραξη μεταξύ των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών με τα αλληλομαχαιρώματα να σταματούν στον οικονομικό τομέα, όμως η ενίσχυση των πολεμικών οπλοστασίων δε γίνεται μόνο για να κονομήσουν τα πολεμικά μονοπώλια. Οταν οι ειρηνικές μέθοδοι καταστούν αναποτελεσματικές, θα μιλήσουν τα όπλα, όπως έχει γίνει και παλαιότερα στην Ιστορία. Οσο υπάρχει καπιταλισμός, ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος δεν είναι μόνο υπαρκτός κίνδυνος, αλλά και αναπόφευκτος.
Σάββατο 17 Ιουνίου 2017