Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 | 09:29

ΠεριβάλλονPointer

Πάει και η Ακαδημία Πλάτωνος


Η Κονιόρδου πήρε εντολή να μαζέψει τις «απαιτήσεις» των υπηρεσιακών παραγόντων για τα διατηρητέα κτίρια του Ελληνικού, ώστε να μπορέσουν να τα σαρώσουν οι μπουλντόζες. Ο Δασάρχης Πειραιά εντέλλεται από τη νομική σύμβουλο του Φλαμπουράρη να αποχαρακτηρίσει πάραυτα τις δασικές εκτάσεις του Ελληνικού, γιατί έχει αναληφθεί σχετική υποχρέωση έναντι της τρόικας (διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στην τελευταία σελίδα και θα φρίξετε). Στη Φιλαδέλφεια κάνουν πλάτες στους τραμπούκους που απειλούν και ξυλοφορτώνουν όποιον υπερασπίζεται το Αλσος. Στο Γουδή θέλουν να φτιάξουν γήπεδο του Παναθηναϊκού λεηλατώντας το Μητροπολιτικό Πάρκο. Στο Παλιούρι της Χαλκιδικής εκβιάζουν τις υπηρεσίες για να αποχαρακτηρίσουν ένα δάσος 125 στρεμμάτων ώστε να κατασκευάσει βίλες και μπαγκαλόου ο Σαββίδης. Υπήρχε, λοιπόν, περίπτωση να γλιτώσει η Ακαδημία Πλάτωνος;

Την περασμένη Τρίτη, το ΚΥΣΟΙΠ, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου Δραγασάκη, «ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργού Ενέργειας & Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, για τροποποίηση των όρων δόμησης στα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος». Σύμφωνα με τη γκεμπελίστικη γλώσσα των συριζαίων, «η τροποποίηση των όρων δόμησης συνδέεται με την ανάπλαση και αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του Αρχαιολογικού Αλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος». Σιγά μην τους νοιάζει ο αρχαιολογικός χώρος, βέβαια. Το ζουμί ακολουθεί αυτή την πρόταση-φερετζέ: «Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να συνταχθεί Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και της “Artume Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης ακινήτου και κινητής περιουσίας (Artume AE)“». Η οποία Artume AE θα… δεσμευτεί «για συμβολή στην υλοποίηση των εν λόγω δράσεων και για ανάληψη πρωτοβουλιών για την αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής και τη διασύνδεσή της με τον αρχαιολογικό χώρο επ’ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών» (όπως ο Μελισσανίδης στη Νέα Φιλαδέλφεια ένα πράμα).

Επιτέλους, οι συριζαίοι είδον το φως το αληθινόν και ανέβλεψαν! Δέκα χρόνια τώρα, συμμετείχαν και αυτοί στις κινητοποιήσεις αρχαιολόγων, κατοίκων και φορέων της περιοχής, που μπλοκάρισαν το καταστροφικό σχέδιο της αμερικάνικης BlackRock να κατασκευάσει ένα φαραωνικό Mall 55.000 τ.μ. στην έκταση του πρώην εργοστασίου της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη.

H εταιρία απευθύνθηκε στον ίδιο τον Σαμαρά, όταν ήταν πρωθυπουργός. Ελα, όμως, που ο Σαμαράς είχε δεμένα τα χέρια από απόφαση του ΣτΕ (77/19.3.2013), η οποία ναι μεν επέτρεπε να χτιστεί το Mall, όμως έβαζε περιορισμούς στο συντελεστή δόμησης και στο ύψος. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αμέσως τότε Ερώτηση στη Βουλή για τις «απαράδεκτες μεθοδεύσεις για την εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στο Οικοδομικό Τετράγωνο 75 του Δήμου Αθηναίων σε βάρος της προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος και των δυνατοτήτων που προσφέρει για βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Πρόκειται για την υπόθεση οικοδόμησης του εμπορικού κέντρου Academy Gardens στο χώρο του πρώην συγκροτήματος Μουζάκη (κατεδαφίστηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες παρά τον χαρακτήρα του ως νεότερο βιομηχανικό μνημείο) και την εξαίρεσή του από τους περιορισμούς δόμησης, που επιβλήθηκαν πρόσφατα στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Την ιδιοκτησία του χώρου και τη διαχείριση του έργου για την ανέγερση του σχεδιαζόμενου Mall έχει η, γνωστή από τους ελέγχους στις ελληνικές τράπεζες, αμερικάνικη πολυεθνική BlackRock μέσω της θυγατρικής της, ARTUME S.A».

Αυτό που δεν κατάφερε ο Σαμαράς, το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τον Ιούλη του 2016 έβαλε το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) να γνωμοδοτήσει υπέρ της αύξησης του ύψους (ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κατήγγειλε αμέσως αυτή την απόφαση) και τώρα -μετά από απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ μάλιστα- ο Σταθάκης θα κάνει νέα τροποποίηση, ώστε να ικανοποιηθούν πλήρως οι απαιτήσεις του αμερικάνικου fund. «Η δημιουργία ενός ακόμη τεράστιου Mall στον περιβάλλοντα χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, με την όχληση και τις χρήσεις του, μόνο υποβάθμιση θα φέρει στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου. Οπως και η “εμπορική χρήση“ του ονόματος της Ακαδημίας στον τίτλο ενός πολυκαταστήματος (Academy Gardens)», κατήγγειλε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων! Ολοι αυτοί, όμως, είναι… εχθροί της ανάπτυξης, για να μην πούμε… εχθροί του έθνους. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.
Σάββατο 13 Μαΐου 2017