Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 | 09:28

Νεολαία-ΠαιδείαPointer

Υπό αίρεση ο νόμος Φίλη για τα ιδιωτικά σχολεία


Κατά την επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας, ο Γαβρόγλου, παρουσία του πρωθυπουργού, παραδέχθηκε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ότι το ΔΝΤ από τον Νοέμβρη έθεσε θέμα για τον νόμο Φίλη για τα ιδιωτικά σχολεία. Ο υπουργός Παιδείας εστίασε σε δυο ρυθμίσεις: Στη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία κρίνεται η καταχρηστικότητα των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από οριζόμενο αρμόδιο όργανο και στη ρύθμιση για τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα φροντιστήρια.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των σχολαρχών είπε: «Θέλω να θυμίσω ότι πριν ένα, ενάμιση χρόνο είχε γίνει μια ολόκληρη υπόθεση, αν θα πληρώνουν ΦΠΑ τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια. Η επιχειρηματολογία εκ μέρους των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστηρίων  ήταν ότι είναι ειδικές επιχειρήσεις που εμείς θεωρούμε ότι είναι ειδικές επιχειρήσεις υπό την εποπτεία του κράτους.

Αυτή τη στιγμή δε μπορεί μονά ζυγά να είναι ενός θεσμού. Δηλαδή ή είναι ειδικές επιχειρήσεις και άρα οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν και τους αξιοπρεπείς όρους εργασίας αλλά και την  αυστηρή εποπτεία του κράτους, ή αν δεν είναι τότε πρέπει να έχουν και όλες τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων».

Ο Γαβρόγλου ομολόγησε επίσης ότι η αντίθεση των «θεσμών» στο νόμο για τα ιδιωτικά σχολεία παραμένει, ενώ έβγαλε το συμπέρασμα, κατά πώς βολεύει τον ίδιο και τη συγκυβέρνηση, ότι εφόσον δεν υπήρξε ως τώρα απάντηση στα επιχειρήματα του υπουργείου, ο νόμος Φίλη παραμένει ως έχει:

«Αυτή τη στιγμή είχαμε  ένα μικρό μπλέξιμο, θεωρούμε ότι τα επιχειρήματά μας δεν έχουν απαντηθεί και ως εκ τούτου θεωρούμε ότι έχει γίνει δεκτό αυτό που ήδη υπάρχει».

Το επόμενο διάστημα, με την υπογραφή και του τέταρτου Μνημόνιου και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, θα δείξει ποια θα είναι η κατάληξη. Το βέβαιο είναι ότι οι ιμπεριαλιστές δανειστές θέτουν υπό αίρεση τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. 
Σάββατο 13 Μαΐου 2017