Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 | 09:29

ΔιεθνήPointer

Το Watergate του Τραμπ;


Σάλος ξέσπασε στις ΗΠΑ, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποπέμψει τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ. Η πολιτική παράδοση θέλει την ηγεσία του FBI να κάνει δεκαετή θητεία, ώστε να μην εξαρτάται από τον πρόεδρο που τη διόρισε. Αυτή η παράδοση είχε σπάσει επί Νίξον, όταν ο μετέπειτα παραιτηθείς πρόεδρος βρέθηκε αντιμέτωπος με την έρευνα για το σκάνδαλο Watergate, και ξανασπάει επί Τραμπ, μόλις ο Κόμεϊ κάλεσε για ανάκριση συνεργάτες του παραιτηθέντος συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Μάικλ Φλιν, σχετικά με τη δράση ρώσων χάκερ κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016, αλλά και για τις επαφές του Φλιν με ρώσους αξιωματούχους. Ο Κόμεϊ ζήτησε επίσημα να του δοθεί περισσότερη χρηματοδότηση για την έρευνα πιθανής ρωσικής ανάμιξης στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ κι αντί για λεφτά πήρε… τον πούλο.

Επόμενο ήταν να ξεσπάσει σάλος, με δηλώσεις όχι μόνο Δημοκρατικών αλλά και Ρεπουμπλικανών, όμως πρώτα ο αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, στη συνέχεια ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, και τέλος ο πρόεδρος της Βουλής, Πολ Ράιαν, στάθηκαν στο πλευρό του Τραμπ. Ο Πενς μάλιστα ανέλαβε να αποδομήσει τον Κόμεϊ, δηλώνοντας ότι ο πρώην πλέον διευθυντής του FBI είχε χάσει την εμπιστοσύνη της αμερικανικής κοινωνίας, αλλά και του πολιτικού συστήματος (εννοώντας πως κατά την προεκλογική περίοδο είχε κάνει ανακριτικές πράξεις κατά της Χίλαρι Κλίντον, ενώ τώρα κάνει το ίδιο για τον Τραμπ).

Ο ίδιος ο Τραμπ ανέλαβε να πολεμήσει τον Κόμεϊ με απανωτές αναρτήσεις στο αγαπημένο του twitter, βάζοντας φωτιά στα διαδικτυακά τόπια και επιτρέποντας σε πολλούς να μιλήσουν για «το Watergate του Τραμπ». Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν επιβεβαιώνουν μια τέτοια εκτίμηση, όμως είναι σίγουρο πως ο Τραμπ έχει μπόλικους σκελετούς στις ντουλάπες του παλατιού του και δε θα είναι καθόλου δύσκολο να του δείξουν την πόρτα της εξόδου, αν χρειαστεί.
ΥΓ. Ο ίδιος ο Κόμεϊ φέρθηκε σαν… τζέντλεμαν. Αποχαιρέτισε το προσωπικό του FBI με μια αγαπησιάρικη επιστολή, στην οποία σημείωνε εισαγωγικά ότι δεν αμφισβητεί το δικαίωμα ενός προέδρου να απολύει έναν διευθυντή του FBI «για οποιαδήποτε αιτία ή και χωρίς καμιά αιτία». Οπως γράφτηκε στον αμερικάνικο Τύπο, μαζί με την απόλυσή του ήρθε και ένα συμβόλαιο ενός εκατομμυρίου δολαρίων, από εκδοτικό οίκο που είναι έτοιμος να εκδώσει βιβλίο που γράφει (η έκδοση αναμένεται σύντομα, γιατί αυτού του είδους τα βιβλία πουλάνε μόνο όταν είναι «φρέσκα»).
Σάββατο 13 Μαΐου 2017