Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 | 09:28

ΔιεθνήPointer

Αναταράξεις στο γαλλικό πολιτικό σύστημα


«Αυτό το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι νεκρό» αναφώνησε ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και ανακοίνωσε ότι προσχωρεί στο κόμμα του Μακρόν. Μόνο που δεν βρήκε ανοιχτές θύρες και στρωμένο κόκκινο χαλί, καθώς ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής επιλογής υποψηφίων του κόμματος, Ζαν-Πολ Ντελεβουά σχολίασε ότι «προς το παρόν, ο Βαλς δεν πληροί τα κριτήρια για να είναι υποψήφιος στις εκλογές». Το πιθανότερο είναι πως τελικά θα τον συμπεριλάβουν στις λίστες, πρώτα όμως πρέπει να του κάνουν το σχετικό καψόνι, για να μην νομίζει ότι τον έχουν ανάγκη και εγείρει απαιτήσεις. Τον Βαλς ακολούθησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης του Ολάντ, Ζαν-Μαρί Λεγκέν, που δήλωσε ότι υπάρχουν «30 έως 40 μεταρρυθμιστές βουλευτές του  ΣΚ» που θα ήθελαν να συμπεριληφθούν στις λίστες υποψηφίων του «Η Δημοκρατία Εμπρός», όπως μετονομάστηκε το πρώην «κίνημα» «Εμπρός». Από κοντά και κάποιοι δεξιοί, ολόκληρη ομάδα οπαδών του Αλέν Ζιπέ και του Μπρινό Λεμέρ, όπως έγραψε η «Μοντ».

Εμείς τα έχουμε ζήσει αυτά στο ελληνικό αστικό πολιτικό σύστημα και δεν μας εκπλήσσουν καθόλου, αλλά στη Γαλλία τώρα αρχίζουν να τα μαθαίνουν και όσο να 'ναι αποτελούν «talk of the town», όπως λένε οι Αγγλοσάξονες.

Ο άλλοτε τροτσκιστής, άλλοτε «αντάρτης» υπουργός του Ολάντ και εσχάτως προεδρικός υποψήφιος που έριξε το ΣΚ σε επίπεδα ΠΑΣΟΚ, Μπενουά Αμόν, ανακοίνωσε πως την 1η του Ιούλη θα παρουσιάσει ένα «διακομματικό κίνημα» με στόχο «την ανοικοδόμηση μιας εφευρετικής Αριστεράς» (ο αθάνατος γαλλικός βερμπαλισμός κάνει θραύση). «Αν ο κ. Αμόν θέλει να συμμαχήσει μαζί μου, δεν έχει παρά να εγκαταλείψει το ΣΚ. Αν το κάνει, θα τον συναντήσω αύριο κιόλας», δήλωσε από το ύψος της αλαζονείας του ο άλλοτε τροτσκιστής, άλλοτε γερουσιαστής και υπουργός του ΣΚ (επί Λιονέλ Ζοσπέν), Ζαν-Λικ Μελανσόν, που φιλοδοξεί να γίνει… ο Τσίπρας της Γαλλίας. Μέσα στην αλαζονεία του, όμως, δεν πρόσεξε και από τη συμμαχία των «ανυπότακτων» την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια το «Κ»Κ Γαλλίας, που μπορεί να έχει συρρικνωθεί, διατηρεί όμως έναν κομματικό μηχανισμό σε πανεθνική κλίμακα, καλύτερο απ' αυτόν του Μελανσόν.

Η πρώτη φάση των αναταράξεων ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση της Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, εγγονής του Ζαν-Μαρί, ανηψιάς της Μαρίν και ηγέτιδας της «σκληροπυρηνικής» ακροδεξιάς πτέρυγας του «Εθνικού Μετώπου», ότι αποσύρεται προσωρινά από την πολιτική για να αφοσιωθεί στην κόρη της. Ολοι κατάλαβαν ότι φεύγει για να επανέλθει με τη φιλοδοξία να εκτοπίσει τη θεια της, με την οποία ήταν και είναι στα μαχαίρια.
Σάββατο 13 Μαΐου 2017