Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 | 09:33

ΔιεθνήPointer

Συνεχίζουν τον αγώνα οι παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι

Small_img_28463

Στην τέταρτη εβδομάδα έχει μπει η απεργία πείνας των παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων και ο αριθμός των παλαιστίνιων αγωνιστών που συμμετέχουν σ’ αυτήν ξεπερνά τους 1.600. Οι απεργοί πείνας δεν έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν μόνο τη σιωνιστική καταστολή αλλά και τα πρώτα σοβαρά προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με δηλώσεις πολλών κρατουμένων, που μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή με τους δικηγόρους τους, πολλοί κρατούμενοι φτύνουν αίμα όταν βήχουν, ενώ άλλοι αδυνατούν να περπατήσουν από την εξάντληση.

Ο δικηγόρος Γιουσέφ Νασάσρα από την Παλαιστινιακή Επιτροπή για Ζητήματα Φυλακισμένων, που επισκέφτηκε δυο απεργούς πείνας στη φυλακή Ναφχά στην περιοχή της Νεγκέβ, δήλωσε ότι σύμφωνα με μαρτυρίες των δυο κρατουμένων, οι δεσμοφύλακες κάνουν καθημερινά επιδρομές με αστυνομικά σκυλιά στα κελιά των απεργών πείνας, ενώ αντί να τους παρέχουν νερό τους πετάνε νερό με μάνικες και κουβάδες. Οι απεργοί πείνας στη φυλακή υποφέρουν από ξαφνικές ζαλάδες που φτάνουν μέχρι τη λιποθυμία, λόγω χαμηλής πίεσης, από έντονους πόνους στο σώμα και μεγάλη απώλειας βάρους. Οι δεσμοφύλακες δίνουν μόλις ένα μπουκάλι νερό για κάθε έξι απεργούς πείνας, ενώ αρνούνται να τους παράσχουν αλάτι. Παράλληλα, κάνουν συνέχεια επιδρομές στα κελιά τους κατάσχοντας το αλάτι που έχουν στη διάθεσή τους από πριν οι κρατούμενοι. Οσοι απεργοί πείνας μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να περπατήσουν είναι αναγκασμένοι να πίνουν νερό από τις τουαλέτες της φυλακής και δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν περιορίσει δραστικά τη λήψη νερού, αφού βρίσκονται καθηλωμένοι στα κρεβάτια τους. Οι περισσότεροι κρατούμενοι φορούν τα ίδια ρούχα και εσώρουχα από τη μέρα που ξεκίνησαν την απεργία πείνας, αφού οι δεσμοφύλακες αρνούνται να τους παράσχουν αλλαξιές.

Η διοίκηση της φυλακής Αλ Ράμλα έχει μεταφέρει δεκάδες απεργούς πείνας από τη φυλακή στα πρόχειρα νοσοκομεία που έχουν στηθεί για να τους «υποδεχτούν». Το ίδιο έκαναν και οι δεσμοφύλακες στη φυλακή Ναφχά. Οι κινήσεις αυτές, με δεδομένο ότι οι κρατούμενοι έχουν αρνηθεί να τους παρασχεθεί οποιαδήποτε ιατρική περίθαλψη, πυκνώνουν τις υποψίες ότι το Ισραήλ σύντομα θα δοκιμάσει να υποβάλει τους απεργούς πείνας σε υποχρεωτική σίτιση. Από μόνη της η διαδικασία μεταφοράς των κρατουμένων με τις διαβόητες κλούβες της Υπηρεσίας Ισραηλινών Φυλακών και η πολύωρη παραμονή τους σε αυτές, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, είναι εξαντλητική και μόνο ως τιμωρία μπορεί να νοηθεί. Η κατάργησή τους και η μεταφορά των κρατουμένων κάτω από ανθρώπινες συνθήκες είναι ένα από τα βασικά αιτήματα της απεργίας πείνας.

Οι σιωνιστές συνεχίζουν να απαγορεύουν την επαφή δικηγόρων με ηγετικά στελέχη των παλαιστινιακών οργανώσεων που συμμετέχουν στην απεργία πείνας. Είναι μέχρι στιγμής άγνωστο σε ποια κατάσταση βρίσκονται ο Μαρουάν Μπαργούθι, ο Αχμαντ Σααντάτ και άλλοι απεργοί πείνας που έχουν ριχτεί στα κελιά της απομόνωσης από τη μέρα που μπήκαν στην απεργία πείνας.

Ταυτόχρονα με την καταστολή, οι σιωνιστές προχωρούν και σε προπαγανδιστικές κινήσεις προκειμένου να σπάσουν το μέτωπο των παλαιστίνιων αγωνιστών και να τελειώσουν μια ώρα αρχύτερα με την απεργία πείνας. Την Κυριακή 7 Μάη, οι ισραηλινές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα στιγμιότυπα ενός βίντεο που εμφανίζει τον Μπαργούθι να τρώει κρυφά στο κελί της απομόνωσης που βρίσκεται έγκλειστος. Την επόμενη μέρα, σύμφωνα με μαρτυρίες απεργών πείνας, πράκτορες της Σιν Μπετ έδειξαν τα πλάνα στους κρατούμενους λέγοντάς τους ότι «ο Μαρουάν τρώει κι εσείς λιμοκτονείτε». Η Επιτροπή Στήριξης της Απεργίας Πείνας δήλωσε ότι το βίντεο δεν είναι παρά ένα κομμάτι της εκστρατείας ψεύδους και συκοφάντησης της απεργίας πείνας, που διεξάγουν οι σιωνιστές. Τα πλάνα δεν αναγράφουν το χρόνο που λήφθηκε το συγκεκριμένο βίντεο από το κλειστό κύκλωμα καμερών της φυλακής, ενώ το πρόσωπο του κρατούμενου δε φαίνεται καθαρά. Οργισμένη καταγγελία έκανε και η σύζυγος του Μαρουάν Μπαργούθι.

Τα ηγετικά στελέχη των απεργών πείνας, με ανακοίνωσή τους την Κυριακή 7 Μάη, κήρυξαν την τρέχουσα εβδομάδα σε «Εβδομάδα Οργής» και κάλεσαν των παλαιστινιακό λαό στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας να συγκρουστεί με τον ισραηλινό στρατό στα σημεία ελέγχου. Επίσης, καλούν τους Παλαιστίνιους της Διασποράς να κάνουν μαζικές συγκεντρώσεις έξω από τις ισραηλινές πρεσβείες ανά την υφήλιο. Η ανακοίνωση κλείνει με την προειδοποίηση προς τους σιωνιστές, ότι αν υποβάλουν κρατούμενους σε υποχρεωτική σίτιση, αυτό ισοδυναμεί με εκτέλεση κρατούμενου, που θα βάλει φωτιά στις φυλακές και θα τις μετατρέψει σε πεδία μάχης όπου τα όπλα των απεργών πείνας θα είναι τα σώματά τους, η θέληση και η αποφασιστικότητά τους. Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί απάντηση σε δημοσιεύματα των ισραηλινών ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία το ισραηλινό κράτος έχει καλέσει ξένους γιατρούς προκειμένου να προχωρήσουν σε υποχρεωτική σίτιση των απεργών πείνας όταν αυτό χρειαστεί. Το ντόπιο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μέσω των συνδικαλιστικών του οργάνων, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια τέτοια πρακτική που ισοδυναμεί με βασανιστήριο, σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία.

Με γράμματά τους που βγήκαν κρυφά από τις φυλακές, οι απεργοί πείνας Καρίμ Γιουνίς, ηγετικό στέλεχος του αγώνα των παλαιστίνιων κρατουμένων, και Μοχάμεντ Αλ Κικ, γνωστός παλαιστίνιος δημοσιογράφος που βρίσκεται έγκλειστος για πολλοστή φορά στις ισραηλινές φυλακές, δήλωσαν ότι το ηθικό των απεργών πείνας είναι υψηλό και είναι αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι να νικήσουν ή να γίνουν μάρτυρες.

Το Σάββατο 6 Μάη, η Λέιλα Χάλεντ, γυναίκα-σύμβολο του αγώνα του παλαιστινιακού λαού, ανακοίνωσε ότι ξεκινά απεργία πείνας διαρκείας για τη στήριξη του αγώνα των παλαιστίνιων κρατουμένων. Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι ο αγώνας των κρατουμένων αποτελεί ένα καθαρό και διαφορετικό μονοπάτι από αυτό της Παλαιστινικής Αρχής και του Αμπάς που προσπαθεί να πλασάρει στον παλαιστινιακό λαό την ψευδαίσθηση ότι ο Τραμπ θα λύσει τα προβλήματά του μέσα από τις διαπραγματεύσεις και τη διπλωματία.

Την ίδια μέρα, ξεκίνησε απεργία πείνας και ο πατριάρχης Αντιοχείας, Αλεξάνδρειας και Ιερουσαλήμ, Γρηγόριος ο 3ος. Σε συνέντευξη που έδωσε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Mayadeen TV είπε: «Λέω στους φυλακισμένους ότι είμαστε μαζί τους στη θυσία τους για την Παλαιστίνη».

Οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας εντός και εκτός Παλαιστίνης πυκνώνουν συνεχώς. Εκατοντάδες παλαιστίνιοι νεολαίοι συγκρούονται καθημερινά με τον ισραηλινό στρατό στα σημεία ελέγχου και τους πύργους του Τείχους που περιβάλλει τη Δυτική Οχθη, κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των φυλακισμένων αδελφών και συντρόφων τους, ενώ η απόφαση των σιωνιστών να επιτρέψουν σε απεργούς πείνας να έρθουν σε επαφή με δικηγόρους, έστω και με περιορισμούς, δείχνει ότι το μέτωπο της σιωνιστικής καταστολής δεν είναι αρραγές. Η αποφασιστικότητα και η στοχοπροσήλωση των απεργών πείνας δε θα αργήσει να φέρει τη νίκη.
Σάββατο 13 Μαΐου 2017