Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 | 09:29

Βαθύ ΚόκκινοPointer

Αποκαλυπτήρια


Την ώρα που Τσίπρας και Μητσοτάκης σκιαμαχούν αναφερόμενοι στο χρέος (υπογράψατε Μνημόνιο χωρίς μέτρα για το χρέος, λέει ο Μητσοτάκης - υπογράψαμε συμφωνία για να πάρουμε τα μέτρα για το χρέος, λέει ο Τσίπρας), ήρθε ο Λεβέντης, σε μια σπάνια εκδήλωση διαύγειας, να πει την αλήθεια: το χρέος θα ρυθμιστεί έτσι κι αλλιώς στο μέλλον, αλλά ο Τσίπρας θέλει μερικά λόγια τώρα για να τα δείχνει στους βουλευτές του. Αλλά, Λεβέντης είν' αυτός, όλοι γελούν πριν ανοίξει το στόμα του.

Ας σοβαρευτούμε, όμως. Το ζήτημα δεν είναι αν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά με τι όρους θα γίνει αυτή. Εχουμε αποδείξει με αδιάσειστα στοιχεία, ότι από το 2022, που οι τοκοχρεολυτικές δόσεις γίνονται αβάσταχτες για το ελληνικό κράτος (αυτό σημαίνει «χρέος μη βιώσιμο»), αναγκαστικά θα γίνει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. γιατί αλλιώς το ελληνικό κράτος θα χρεοκοπήσει. Αυτό το ξέρουν όλοι. Το έχει παραδεχτεί το Eurogroup ήδη από τον Νοέμβρη του 2012, το έχει πει κατ' επανάληψη ο Σόιμπλε: «Αυτή τη στιγμή το χρέος είναι μόνο ζήτημα πρεστίζ για την ελληνική κυβέρνηση. Μέχρι το 2021 δεν υπάρχει πρόβλημα, το μόνο πρόβλημα είναι η συνεπής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Η τακτική των ιμπεριαλιστών δανειστών, τους οποίους συντονίζει ο Σόιμπλε, είναι πεντακάθαρη: ρυθμίζουμε το χρέος σε δόσεις (και όχι άπαξ διά παντός), ώστε κάθε φορά να μπορούμε να ανανεώνουμε τους όρους της επιτροπείας. Το έχουμε γράψει πολλές φορές και ένα έγγραφο του ESM, που διέρρευσε (σκόπιμα προφανώς) στη γερμανική «Χάντελσμπλατ», έρχεται να μας επιβεβαιώσει.

Ο ESM προτείνει να εξεταστεί η δυνατότητα αναδιάρθρωσης των τοκοχρεολυτικών δόσεων μέχρι το 2050, με την καθιέρωση ετήσιου πλαφόν. Η περίοδος θα μοιραστεί σε τρεις υποπεριόδους (ανά δεκαετία) και σε κάθε υποπερίοδο η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους προκειμένου να εφαρμοστεί η αναδιάρθρωση για την επόμενη δεκαετία. Οι περίοδοι θα είναι: μέχρι το 2030, μετά μέχρι το 2040 και μετά μέχρι το 2050.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών απάντησε στην εφημερίδα ότι το υπουργείο δεν σχολιάζει έγγραφα των θεσμών, συμπληρώνοντας ότι το Eurogroup δεν προετοιμάζει σχετική απόφαση. Φως φανάρι ότι πρόκειται για σχέδιο που θα τεθεί επί τάπητος μετά τις γερμανικές εκλογές, ενόψει της προετοιμασίας για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημόνιου (Αύγουστος 2018).

Το έγγραφο του ESM αναφέρει πως το ΔΝΤ έχει διαφορετική γνώμη. Θεωρεί πως μετά το τέλος του «προγράμματος» απαιτείται εφάπαξ αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, χωρίς προϋποθέσεις, γιατί αλλιώς η χρονικά περιορισμένη αναδιάρθρωση δε θα είναι πειστική για τις αγορές. Ομως, το ΔΝΤ επαναλαμβάνει μονότονα εδώ και χρόνια αυτές τις απόψεις, ενώ στο τέλος συμφωνεί με τη Γερμανία και τους άλλους ευρωπαίους δανειστές και εξακολουθεί να συμμετέχει στα ελληνικά «προγράμματα», με πολύ χαμηλή δανειακή συμμετοχή και με χρονικά σύντομες περιόδους αποπληρωμής. Το ΔΝΤ χρησιμοποιείται σαν κέρβερος, επειδή έχει την τεχνογνωσία των πιο σκληρών μέτρων λιτότητας. Οι γερμανοί και λοιποί ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, όμως, δε θα διστάσουν στην επόμενη φάση να παραμερίσουν το ΔΝΤ, αν αυτό «στυλώσει τα πόδια» και δε συμφωνήσει στο σχέδιό τους.

Το βέβαιο είναι πως οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές δεν πρόκειται να παραιτηθούν απ' αυτό που κέρδισαν στα χρόνια των Μνημονίων: την αποικιοκρατικού τύπου επιτροπεία επί του ελληνικού καπιταλισμού. Το χρέος είναι το εργαλείο που τους επιτρέπει να ανανεώνουν συνεχώς την επιτροπεία. Και θα το χρησιμοποιήσουν.

Π.Γ.
Σάββατο 13 Μαΐου 2017