Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 | 02:37

ΔιεθνήPointer

Υεμένη

«Καμένη γη» και εγκλήματα πολέμου απο τη Σαουδική Αραβία

Τακτική «καμένης γης» ακολουθεί η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη χτυπώντας ακατάπαυστα με αεροπορικούς βομβαρδισμούς πολιτικές υποδομές εδώ και 19 μήνες, από τότε που ξεκίνησε την εκστρατεία της ενάντια στους αντάρτες Χούθι που έχουν καταλάβει το δυτικό τμήμα της χώρας και ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά από το 2014. Στόχος της ΣΑ και της συμμαχίας των εννιά αραβικών κρατών που ηγείται είναι η εκδίωξη των Χούθι από την πρωτεύουσα και η επαναφορά του εξόριστου προέδρου Αμπτνού Ραμπού Μανσούρ Χαντί που ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντά τους στην περιοχή σε αντίθεση με τους Χούθι που βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής του Ιράν.

Τα σαουδαραβικά μαχητικά αεροπλάνα χτυπάνε συστηματικά και σχεδόν αποκλειστικά πολιτικές υποδομές στις περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι προσπαθώντας να φέρουν σε αδιέξοδο τους αντάρτες, βυθίζοντας στην πείνα και την εξαθλίωση τον πληθυσμό. Εκτός από χτυπήματα σε γάμους, κηδείες, νοσοκομεία και σχολεία, η πολεμική μηχανή της ΣΑ έχει καταστρέψει ολοσχερώς γέφυρες, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, λιμάνια και εργοστάσια παραγωγής τροφίμων. Η καταστροφή των υποδομών εντείνει την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος και υπονομεύει την ανοικοδόμηση της χώρας μετά το τέλος του.

Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, η Υεμένη εισήγαγε περίπου το 90% των τροφίμων που κατανάλωνε από το λιμάνι Αλ Χοντεϊντά στην Ερυθρά Θάλασσα στα δυτικά της χώρας. Το 2015, μαχητικά βομβάρδισαν το λιμάνι καταστρέφοντας τους γερανούς του. Τώρα τα πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια αναγκάζονται να μείνουν για βδομάδες αρόδο μέχρι να ξεφορτώσουν με αποτέλεσμα συχνά τα ευπαθή προϊόντα να σαπίζουν. Ο ναυτικός αποκλεισμός που έχει επιβάλει η ΣΑ έχει σταματήσει τις εισαγωγές τροφίμων στις περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι οδηγώντας τους κατοίκους τους στη λιμοκτονία. Δεν υπάρχει ούτε ένα λιμάνι ή αεροδρόμιο στις περιοχές αυτές που να μην έχει δεχτεί τα πυρά των σαουδαραβικών μαχητικών.

Παρά το γεγονός ότι οι σαουδαραβικοί βομβαρδισμοί έχουν μετατρέψει την Υεμένη, την πιο φτωχή χώρα της Μέσης Ανατολής, σε κρανίου τόπο, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παρέχουν στήριξη στο σαουδαραβικό δυναστικό καθεστώς. Επισήμως οι ΗΠΑ έχουν κρατήσει αποστάσεις από τον πόλεμο, όμως τα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει η ΣΑ δεν έχουν διαταράξει στο ελάχιστο τις διπλωματικές τους σχέσεις. Πώς θα μπορούσαν, άλλωστε, όταν η ΣΑ αποτελεί διαχρονικά πιστό εντολοδόχο των Αμερικάνων στην περιοχή του Κόλπου, που ξοδεύει κάθε χρόνο δισ. δολάρια για την αγορά αμερικάνικων οπλικών συστημάτων. Οι βομβαρδισμοί των υποδομών και το μακέλεμα δεκάδων χιλιάδων αμάχων γίνονται με αμερικάνικες βόμβες και πυραύλους τελευταίας τεχνολογίας που πέφτουν απο σαουδαραβικά F-16 που οδηγούν πιλότοι που έχουν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ και ανεφοδιάζονται με καύσιμα εν πτήσει από ιπτάμενα τάνκερ της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ.  Η ΣΑ ήταν και παραμένει αποκλειστικός πελάτης της αμερικάνικης πολεμικής βιομηχανίας και οι θάνατοι μερικών δεκάδων χιλιάδων αμάχων στην Υεμένη δε θα μπορούσαν να διαταράξουν αυτή τη σχέση.

Τα εγκλήματα πολέμου της ΣΑ έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Ολο και πληθαίνουν οι βουλευτές του Κογκρέσου που καλούν την κυβέρνηση να παύσει προσωρινά την τροφοδοσία της ΣΑ με αμερικάνικα όπλα. Ο Δημοκρατικός Τεντ Λίου δήλωσε ότι αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να τροφοδοτούν με όπλα τη ΣΑ κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν συνεργάτες σε εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη.

Υστερα απο δυο χρόνια πολέμου η Υεμένη είναι χωρισμένη στα δύο. Το ανατολικό και νότιο τμήμα της ελέγχεται από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον εξόριστο Χαντί, με ένα μεγάλο κομμάτι να ελέγχεται από την Αλ Κάιντα και την Ανσάρ Αλ Σαρία, που κάνουν συνέχεια επιθέσεις ενάντια στα χερσαία συμμαχικά στρατεύματα, ενώ οι Χούθι ελέγχουν το δυτικό και μέρος του βόρειου τμήματος. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 2,5 εκατ. κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους. Πολλοί απ' αυτούς διαμένουν σε άθλιους καταυλισμούς του ΟΗΕ, ένω 14,4 εκατ. από τα 26 του πληθυσμού της χώρας δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τροφή και καθαρό νερό. Λόγω των άθλιων συνθηκών, έχει ξεσπάσει επιδημία χολέρας, που εξαπλώνεται ραγδαία, ενώ τα λίγα νοσοκομεία αδυνατούν να παράσχουν στοιχειώδη περίθαλψη, αφού ο ναυτικός αποκλεισμός των περιοχών που ελέγχονται από τους Χούθι έχει επιφέρει τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα και ιατρικό υλικό.
Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016