Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 | 00:28
Πρέπει, όμως, να παραδεχτούμε πως ο Τσίπρας και η παρέα του μπορούν και λερώνουν την παράδοση της Αριστεράς, επειδή έχει κυριαρχήσει η αντίληψη της ανάθεσης και του μεσσιανισμού, από τη μια, και του μικρότερου κακού, από την άλλη. Η αντίληψη ότι το ύψιστο πολιτικό καθήκον ενός εργάτη, ενός εργαζόμενου, ενός νέου είναι να ρίχνει ένα ψηφοδέλτιο στην κάλπη, επιλέγοντας μια βουλή και μια κυβέρνηση που θα διαχειριστεί στο όνομά του και για λογαριασμό του τα πάντα.
Πλήρες άρθρο...
«Η Κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους Θεσμούς για όλα τα σχέδια νόμου στους σχετικούς τομείς, με επαρκές χρονικό περιθώριο πριν την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή το Κοινοβούλιο». Αυτό το μικρό απόσπασμα από την απόφαση που πήρε το Eurosummit (Ευρωσύνοδος κορυφής) το πρωί της Δευτέρας 13 Ιούλη του 2015, αποτελεί μνημείο δωσιλογισμού της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ).
Πλήρες άρθρο...
Το παραμύθι της μείωσης του χρέους έλαβε τέλος. Το μόνο που κάνει η απόφαση της Ευρωσυνόδου είναι να επαναλάβει την απόφαση του Eurogroup το Νοέμβρη του 2012. Αναφέρει απλά ότι θα ξαναδεί το ζήτημα μιας πιθανής νέας περιόδου χάριτος και επιμήκυνσης των πληρωμών του χρέους (για μείωση επιτοκίων δεν κάνει λόγο), με τον όρο όμως ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις θα τηρούν πιστά τις εντολές της τρόικας και θα εφαρμόζουν με συνέπεια τα αντιλαϊκά μέτρα.
Πλήρες άρθρο...
«Ο καθένας έχει την πολιτική ευθύνη να συνειδητοποιήσει ποιο πολιτικό σχέδιο υπηρετεί. Αν υπηρετεί το πολιτικό σχέδιο της ενότητας και της διατήρησης της αριστερής κυβέρνησης ή το πολιτικό σχέδιο αυτών που θέλουν να τη ρίξουν». Σ’ αυτά τα λόγια του Τσίπρα, από τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ το βράδυ της
Πλήρες άρθρο...
Αυτή την περίοδο άναψε πάλι η συζήτηση γύρω από το δίπολο ευρώ ή δραχμή. Οι οπαδοί της δραχμής πλήθυναν και πολλοί απ΄ αυτούς ισχυρίζονται ότι η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή είναι η μοναδική διέξοδος που μπορεί να βγάλει την καπιταλιστική Ελλάδα από την βαθιά κρίση, στην οποία βρέθηκ
Πλήρες άρθρο...
Η ιστορία που θα διηγηθούμε παρακάτω είναι απολύτως αληθινή. Δεν προέρχεται από διηγήσεις, αλλά από τα ίδια τα επίσημα στοιχεία, αντίγραφα των οποίων έχουμε στα χέρια μας. Ο Πακιστανός S.A., κάτοχος προσφάτου Δελτίου Αιτούντος Διεθνούς Προστασίας, που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Ασύλου, πιάστηκε στο Σύνταγμα να πουλάει μικροαντικείμενα χωρίς να έχει άδεια μικροπωλητή.
Πλήρες άρθρο...
Στην Ευρωσύνοδο της περασμένης Κυριακής έγινε ολοφάνερο πως ο Τσίπρας μετατράπηκε σε σάκο του μποξ ανάμεσα στη Μέρκελ και τον Ολάντ, ο οποίος συνεπικουρούνταν από τον Ρέντσι. Δεν στεκόμαστε στις γαργαλιστικές περιγραφές που δημοσίευσαν ευρωπαϊκά ΜΜΕ, γιατί δεν μπορούμε να ελέγξουμε την αλήθεια τους, ούτε μπορούμε να ξέρουμε τι ήταν πραγματικό και τι θεατρικό.
Πλήρες άρθρο...
Αφαιρέθηκαν από τον πρώτο προκαταρκτικό εφαρμοστικό νόμο του Μνημόνιου-3 οι ρυθμίσεις για την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης. Ετσι όπως τις είδαμε να αποτυπώνονται σε ένα προσχέδιο που διέρρευσε η κυβέρνηση, θεωρούσαμε σίγουρο ότι δε θα μπορούσαν να πάνε στη Βουλή, γιατί απουσίαζε η στοιχειώδης νομοτεχνική επεξεργασία.
Πλήρες άρθρο...
Η παρατεταμένη πολιτική κρίση της περιόδου των μνημονίων επέφερε μια σημαντική ρευστότητα στο αστικό πολιτικό σκηνικό, το οποίο θυμίζει καλειδοσκόπιο. Το κραταιό ΠΑΣΟΚ οριακά μπήκε στη Βουλή, ενώ η εκλογική του βάση γιγάντωσε τον ΣΥΡΙΖΑ και πλαισίωσε το Ποτάμι.
Πλήρες άρθρο...
Η «καλοπέραση» των γερμανών εργαζόμενων είναι ένας μύθος που συντηρείται επί πολλά χρόνια. Με βάση το γεγονός ότι η ιμπεριαλιστική Γερμανία δίνει μερικά ψίχουλα παραπάνω στους εργαζόμενούς της για να διατηρήσει την κοινωνική ειρήνη στο εσωτερικό, στύβοντας τους ξένους εργαζόμενους και τα υποτελή κράτη, πολλοί νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι στην Γερμανία περνούν πλουσιοπάροχα.
Πλήρες άρθρο...