Τρίτη 04 Αυγούστου 2020 | 18:07

Dixi et salvavi animam meamPointer

Dixi et salvavi animam meam

Αίχθριος καιρός

Μια ψείρα στο κεφάλι μου, και άλλες δυο στ’ αφτιά μου / σφάξε με για ν’ αγιάσω, αφέντη μου κι αγά μου.

Ανακοινωθέν ανεξαρτήτων παρατηρητών: «Τα τελευταία 24ωρα στις πολεμικές ασκήσεις του Ισραήλ έλαβε μέρος και η Κύπρος»

Μπορώ βέβαια να κάνω πολλά. / Οι ικανότητές μου / οι πεποιθήσεις μου / ο απέναντι κύριος / δώστε μου δώστε μου ένα γραφείο κι ένα τηλέφωνο. / Ο Ιουδαίος πώς έγινε / ο πρόεδρος πώς έγινε / ο Ντυπόν / ο Φορτ / ο Παπαστράτος / δώστε μου δώστε μου ένα γραφείο κι ένα τηλέφωνο. / Θα δεις. / Στα λιμάνια καράβια ξεφορτώνουν επ’ ονόματί μου / μέντες και τσιγαρόχαρτο / η μια θέση φέρνει θέση ανώτερη / σας παρατάσσουν τις περγαμηνές / πρώτος σχεδόν στην τάξη μου, αν δεν γλιστρούσα στο γυμναστήριο / θα ‘παιρνα το πρωτάθλημα / όλοι θαυμάζουνε τις ιστορίες μου / τις συλλογές γραμματοσήμων / συμφώνησαν συμφώνησαν «θα γίνεις πια μεγάλος» / δώστε μου ένα γραφείο κι ένα τηλέφωνο. / Μετά οι βιομηχανίες θα γίνουνε πολιτείες / χρώματα βυσινιά σε φωτεινές επιγραφές / θ’ ανάβουν και θα σβήνουν τ’ όνομά μου / θ’ ανακηρύσσομαι ήρωας / ο πρόεδρος θα παίρνει τη γνώμη μου / θα ‘μαι παράδειγμα καλής καριέρας / εσένα π’ όλο με επαινείς θα σ’ έχω γραμματέα / εκτιμώ τη γνώμη σου / θα λύσομε όλα τα προβλήματα των υπηκόων μας / εμείς / για όλους. (Μιχ. Κατσαρός: «Εμείς για όλους» - δημοσιευμένο στην εφημερίδα «Δημοκρατικός Τύπος»)

 
♦ PASOK υπήρξε στο Κουρδιστάν: Parti Socialiste du Kurdistan. Ιδρύθηκε το 1976 μετά τις διαμάχες που ακολούθησαν την ήττα του Μπαρζανί το 1975.

♦ «Μισθό ειλωτείας» χαρακτήρισε τα 586 ευρώ στο δημόσιο ο… προλετάριος Αλέξης Μητρόπουλος (ναι, ναι, αυτός που χρησιμοποίησε νόμο του Αλογοσκούφη για να «επαναπατρίσει» τα αδήλωτά του και στην Βουλή κλαιγόταν ως… μαρθαβούρτσης). (Τι αιδώς και μαλακίες…). Θυμίζει –ο… αυτοδημιούργητος– τον Mick Jagger που τραγουδάει «God gave me everything I have».

♦ Στο βιβλιαράκι «Παντός καιρού» ο Περισσός ασκεί κριτική «συμμετοχής σε αστική κυβέρνηση» αλλά… στο επαναστατικό ΚΚΕ το 1944. ΚΑΙ στα ΚΚ Γαλλίας και Ιταλίας «από τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου μέχρι τις μέρες μας» (σσ. 92-93). Ομως για το «επίμαχο» ’88-’89 κουβέντα (έκδοση της ιδεολογικής επιτροπής της ΚΕ του Περισσού – Απρίλης 2014). Ενα καθρέφτη δεν έχουν να κοιτα-    χτούν οι άνθρωποι;

♦ Και τώρα τι θα κάνουν χωρίς τον Sl. Zizek τους; (Μερικοί μάλιστα τον είχαν ανακηρύξει και σε Μαρξιστή, τρομάρα τους).

♦ Δεν ακούγονται και πολύ τολμηροί –μέσα από τα ημερολόγιά τους– οι δύο σιωνιστές στρατιώτες –ο ένας εξ αυτών, ο λοχίας Yaniv Tuvitz, της ταξιαρχίας Givati (ynetnews.com/articles/0.7340.14580851.00.html). Περίπατο μπορεί να τους είχαν «τάξει» ότι θα κάνουν στη Γάζα, η πραγματικότητα, όμως, αλλιώς τους «προσγείωσε»…

♦ Αραγε οι πόθοι μας τους πόνους μας ακούνε;

♦ Ο «αισθάνομαι πιο ΠΑΣόκος απ’ τους ΠΑΣόκους» Ιωάννης Καπιταλιστής Μπουτάρης έχει συνείδηση ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων η λέξη ΠΑΣόκος έχει καταστεί συνώνυμη του «λαμόγιο» και «-άκας»;

♦ Καθόλου δεν υπερέβαλε ο Ν. Μαζιώτης στη δήλωσή του. «Αυτονόητη αποδοκιμασία» του Σύριζα. Καλά, καλά, το ξέρουμε με τη μπατσαρία είσαστε, ωρέ συριζαίοι (βλέπε enstoloi.gr), όλοι μα όλοι σας, διαβόλοι και τριβόλοι, με τον κάθε μπάτσο τον –ιόλη (διαβάζεται όπως το αυτοκίνητο κι ένα αρχαίο ελληνικό όνομα).

♦ Τρελάθηκε η ΑΥΓΗ (avgi.gr, 20-10-2014) με τα γκάλοπ για τη Ντ. Ρούσεφ. Ποσοστά και μόνον ποσοστά – για την κοινωνική κατάσταση στη Βραζιλία… μουγκέιρος.

♦ «Η Ελλάδα βρίσκεται σε θετική πορεία», εδήλωσε ο πρόεδρος της Αυστρίας, Χ. Φίσερ (Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 22-10-2014). Πόθεν όμως τεκμαίρεται αυτό; Με φιλοφρονήσεις του στυλ «στο σχολείο είχε διδαχτεί κλασική παιδεία και την αρχαία ελληνική ιστορία»; Αμάν, δηλαδή! Την τρίχα, τριχιά! (ή καλύτερα τρίχες…).

♦ Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah (online, 21-10-14), ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu δήλωσε την Δευτέρα (20-10-14) ότι η Τουρκία βοηθάει τους κούρδους μαχητές (peshmerga) επιτρέποντάς τους την δίοδο στην πόλη Κομπάνι. Πρόσθεσε δε ότι η Αγκυρα και η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν συνεργάζονται, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες για το ίδιο ζήτημα. Μιλώντας σε πρες κόνφερενς στην Αγκυρα μετά την επίσημη επίσκεψη του τυνήσιου υπουργού Εξωτερικών Munci Hamdi ο Cavusoglu επαναβεβαίωσε ότι «Εμείς (: η Τουρκία) δεν επιθυμούμε να πέσει η (πόλη) Κομπάνι» στα χέρια των δυνάμεων του ISIS […] Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι την προηγούμενη νύχτα είχε ανοιχθεί διάδρομος ώστε οι κούρδοι μαχητές να εισέλθουν στην Κομπάνι. Δεν έδωσαν περαιτέρω πληροφορίες για στρατό και την διαδρομή που έχει ανοιχθεί. Στρατιωτικό εξοπλισμό και ιατρικές προμήθειες έριξαν στους μαχητές της Δημοκρατικής Ενωσης αμερικανικά αεροσκάφη ως βοήθεια κατά του ISIS [το κόμμα αυτό αποτελεί τμήμα του ΡΚΚ στη Συρία (hri.org/news/cyprus/tcpr/2014/14-10-21.tcpr.html#08)].

♦ Σε μηνιαίο έντυπο διαβάσαμε περί «αναστάτωσης για τα ναυτιλιακά δάνεια» (ELL news, Οκτώβριος 2014) τα οποία ανέρχονται σε 10,49 δισ. ευρώ, τα οποία ευρώ τα «δάνεισε» η κυβέρνηση, αφού πρώτα τα είχε «δανειστεί» με απανωτές αφαιμάξεις από τον ελληνικό λαό. Στο εν λόγω έντυπο φυσικό είναι μέσα στον τόοοοσο πατριωτισμό να υπάρχει κι ένας… Γιάννης Τριάντης.

♦ Το πυγαίο σου ταλέντο (με ύπσιλον) / έχτισε κορμί τσιμέντο / στης ζωής το φαλιμέντο / δίχως συλλογή και credo.

♦ «[…] μόλις ανάλαβε την εντολή, συνδέθηκε με δύο έλληνες συνταγματάρχες της βάσης του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, τον Ιωάννη Παλαιολόγο και τον Τσαντήλα, και με το ελληνικό προξενείο της Νάπολης. Αποτέλεσε τον πνευματικό πατέρα του ΕΣΕΣΙ, αφού η εντολή για την οργάνωση αυτού του νεοφασιστικού οργανισμού του ανατέθηκε προσωπικά από την ΚΥΠ. Το 1969 πραγματοποιεί πολλά επίσημα ταξίδια στην Ιταλία και σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να ενημερωθεί προσωπικά για την κατάσταση των ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό. Στην πραγματικότητα για να δημιουργήσει ένα όλο και πιο πυκνό δίκτυο πληροφοριοδοτών και να συσφίξει όλο και πιο στενούς δεσμούς με τις στον κάθε τόπο οργανώσεις της ακροδεξιάς. Στη Γαλλία έρχεται σε επαφή με την "Ordre Nouveau" και την "Occident et Jeunesse de la Nuit". Στην Αυστρία με το "Εικοστό Γκρουπ". Στη Γερμανία με το "Ευρωπαϊκό Εθνος". Στο Βέλγιο με την "Jeune Europe". Στην Ιταλία τις πιο στενές σχέσεις ο […] τις έχει με τις οργανώσεις "Ordine Nuovo", "Europa Civilta", "GLN", "Fronte Nazionale" και "SLM". Με την ανάπτυξη του αντιδικτατορικού κινήματος στην Ιταλία […] αναγκάζεται να "μετακομίσει" στη Νάπολη, ώστε να βρίσκεται κοντά στο κέντρο κατασκόπευσης των ελλήνων μεταναστών αλλά και να αναλάβει προσωπικά τη διασύνδεση με τις τρομοκρατικές ιταλικές νεοφασιστικές οργανώσεις, τις μυστικές υπηρεσίες της Ιταλίας και το νεοφασιστικό παρακράτος […]. […] δρώντας σαν πράκτορας της χούντας των συνταγματαρχών, σαν συντονιστής του δικτύου χαφιεδισμού των ελλήνων μεταναστών στη δυτική Ευρώπη, με βάση του τη Νάπολη (ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο, Αδελφότητα των Ελλήνων και ελληνική εκκλησία, προξενείο, Ε.Σ.Ε.Σ.Ι. Ευρώπης), έχει το δικό του ρόλο στην πολιτική της έντασης στην Ιταλία και στη δράση της "Μαύρης Διεθνούς".» (Ν. Κλειτσίκας: «Το ελληνικό φοιτητικό Κίνημα και ο αντιδικτατορικός αγώνας στην Ιταλία», 2000). Και ο περί ου ο λόγος: Κώστας Πλεύρης.

♦ Αντέλ Χακίμ και «Αντιγόνη»: «Αυτό που καθιστά την "Αντιγόνη" μια παλαιστινιακή μορφή είναι η πρόκληση που θέτει ενώπιον της καταπιεστικής εξουσίας, συνυφασμένη με την απόφασή της να πεθάνει υπερασπιζόμενη τα πιστεύω της. Αντιπροσωπεύει τους νέους που συναντάς στους δρόμους της Ιερουσαλήμ, της Ναμπλούς, της Ραμάλα».

♦ Η Φρύνη / διάλεξε κι αυτή / το ακριβό μυστικό της. / Φυλαγμένο σε φωνές αδίκων / επιστροφές ηρώων / αναπνοές αγνώστων. / Πολυκαίρισε / κάποτε / το μυστικό. / Ξεχύθηκε σαν φορτίο χρυσού / μετά το πλιάτσικο / πειρατών / που γεύτηκαν την κρυφή ηδονή του.

♦ Ο τίτλος μας διαβεβαιώνει: «Ισραήλ: Θύμα τρομοκρατικής ενέργειας κοριτσάκι 3 μηνών». Στο κείμενο που ακολουθεί έχουμε «αλλαγή γνώμης». «Πιθανή τρομοκρατική ενέργεια». Ενα τροχαίο στην Al Quds αλλάζει διαστάσεις γιατί αυτό απαιτεί η σιωνιστική προπαγάνδα. Μόνο και μόνο γιατί ο οδηγός ήταν (νεαρός) Παλαιστίνιος. Και, βέβαια, οι μόνες «υπεύθυνες» πηγές τυχαίνει να είναι η εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας, Λούμπα Σάμρι, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και κάποιος τύπος ονόματι Οφίρ Γκέντελμαν που έγραψε κάτι στο Twitter. Α! Ο δράστης, που πέθανε, ήταν και συγγενής «κατασκευαστή βομβών της Χαμάς». Ακλόνητα στοιχεία. Η εφημερίδα η οποία αναπαράγει αυτό τον εμετό είναι ΤΑ ΝΕΑ (tanea.gr, 22-10-2014).

♦ Τι άλλο εκτός της ελληνικής οικονομίας θα σώσει ο Ρομπέρτο; Μιλάμε για μέγα θαυματοποιό. Μπροστά του ο Ντέιβιντ Κόππερφιλντ ωχριά…

♦ Το ποίημα του Μ. Κατσαρού είναι μία αναφορά στο σύνθημα «το δίκιο το έχουν οι εξεγερμένοι και όχι οι ρουφιάνοι και οι προσκυνημένοι».

Βασίλης
Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014