Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 | 03:41

ΠεριβάλλονPointer

Με διατάξεις του δασοκτόνου νομοσχέδιου

Εμμεση ομολογία για το παράνομο των υπέρ Μελισσανίδη ρυθμίσεων


Την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, ο κοινοβουλευτικός λόχος της συγκυβέρνησης ετοιμάζεται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα Νέα Ρυθμιστικά Σχέδια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει και τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις για την οικογενειακή επιχείρηση του μεγαλοκαπιταλιστή Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια. Την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, ο ίδιος κυβερνητικός λόχος ετοιμάζεται να ψηφίσει το νέο δασοκτόνο νομοσχέδιο, οι διατάξεις του οποίου σε ό,τι αφορά τα άλση και πάρκα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις υπέρ Μελισσανίδη διατάξεις του Ρυθμιστικού!
 
Φαίνεται σχιζοφρενικό και μάλλον δε θα παραμείνει μέχρι το τέλος έτσι (κατά την πρώτη ανάγνωση δεν κατατέθηκε κάποια υπουργική τροπολογία στο δασοκτόνο νομοσχέδιο, αλλά έχουν το χρόνο να το κάνουν). Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν τροποποιήσουν την τελευταία στιγμή τις σχετικές διατάξεις του δασοκτόνου, ώστε να ενσωματώσουν σ’ αυτές τις υπέρ Μελισσανίδη διατάξεις του Ρυθμιστικού, η συγκυβέρνηση ομολογεί ότι, χάριν των επιχειρηματικών συμφερόντων του Μελισσανίδη, εισάγει καταστροφικές για το Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας διατάξεις, οι οποίες είναι ευθέως αντισυνταγματικές και αντιστρατεύονται τη μέχρι τώρα ισχύουσα νομοθεσία, η οποία επαναλαμβάνεται αυτούσια σε δύο άρθρα του –κατά τα άλλα– δασοκτόνου νόμου, όπως κατατέθηκε.
 
Ο αγώνας που δίνει το Συντονιστικό Κατοίκων Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και γύρω περιοχών ενάντια στα σχέδια της οικογένειας Μελισσανίδη για την κατασκευή ενός «γηπέδου» που θα καταστρέψει το άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας, που έχει ως στόχο να αλώσει το Αλσος και ν’ αναπτύξει σ’ αυτό ασύδοτη εμπορική δραστηριότητα, έχει ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Αυτός ο αγώνας είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχιστεί και θα καταστεί τελικά νικηφόρος.
 
Είναι γνωστό, ότι στις 3 Ιούλη ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα Νέα Ρυθμιστικά Σχέδια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, καταψήφισε και το άρθρο 81, το οποίο ως τότε υποστήριζε, μετά από την παρασκηνιακή συμφωνία ηγετικών στελεχών του με τον Μελισσανίδη. Πρόκειται για το άρθρο με το οποίο ξεκινάει το ξήλωμα και η καταστροφή του Αλσους της Ν. Φιλαδέλφειας, που είναι από τους λίγους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Αυτή ήταν η πρώτη σημαντική υποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που  εκ των πραγμάτων δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στη συγκυβέρνηση, οι βουλευτές της οποίας ψήφισαν μεν ασθμαίνοντας υπέρ του επιχειρηματικού σχεδίου του Μελισσανίδη, όμως αντιλαμβάνονταν ότι με την απόφασή τους αυτή, που στερούνταν ακόμη και της στοιχειώδους αστικής νομιμότητας, ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου. Κι όλ’ αυτά με μεγάλο ρίσκο, καθώς είναι από δύσκολο έως αδύνατο να βρει ο Μελισσανίδης τα απαιτούμενα κεφάλαια για να κατασκευάσει ένα γήπεδο-εμπορική επιχείρηση.
 
Στις 17 Ιούλη, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κατέθεσε νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών – Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας». Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που «ξεπατώνει» τα δάση στην Ελλάδα, όμως η συγκυβέρνηση δεν τόλμησε να εισάγει σ’ αυτό καμία από τις αντι-αλσικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα Νέα Ρυθμιστικά Σχέδια Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στις δασοκτόνες ρυθμίσεις αυτού του νομοσχεδίου αναφερόμαστε αναλυτικά στη διπλανή σελίδα. Εδώ θα περιοριστούμε μόνο στα άρθρα 58 και 59, που αφορούν αποκλειστικά τα άλση και τα πάρκα.
 
Θυμίζουμε, ότι με το νομοσχέδιο για τα Νέα Ρυθμιστικά Σχέδια Αθήνας και Θεσσαλονίκης:
 
Πρώτον, παραχωρούνται έξι στρέμματα του Αλσους της Νέας Φιλαδέλφειας για την κατασκευή του γηπέδου Μελισσανίδη. Η παραχώρηση γίνεται με το νομοσχέδιο, χωρίς να προβλέπεται η έκδοση των απαραίτητων διοικητικών πράξεων.
 
Δεύτερον, αίρεται ο δασικός και αναδασωτέος χαρακτήρας αυτών των έξι στρεμμάτων, ο οποίος προβλέπεται με απόφαση που ισχύει από το 1934 (δεύτερη στην σειρά), με την οποία ολόκληρη η έκταση του Αλσους έχει κηρυχθεί αναδασωτέα. Η απόφαση αυτή καταργείται για την έκταση των έξι στρεμμάτων, χωρίς να προηγηθεί η προβλεπόμενη διοικητική πράξη του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. 
 
Τρίτον, παραχωρείται το 5% της έκτασης του Αλσους για την κατασκευή του γηπέδου-εμπορική επιχείρηση.
 
Τέταρτον, όλα τα άλση μετατρέπονται σε Μητροπολιτικά Πάρκα, με σκοπό να γίνουν βορά στις ορέξεις των καπιταλιστών.
 
Με τις διατάξεις του δασοκτόνου νομοσχεδίου, του οποίου η πρώτη ανάγνωση ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, δεν επιτρέπονται παραχωρήσεις άλσους για την κατασκευή γηπέδου, δεν επιτρέπεται η επέμβαση σε άλση και πάρκα για την κατασκευή γηπέδων, δεν προβλέπεται η μετατροπή των αλσών σε Μητροπολιτικά Πάρκα, ενώ η εξαίρεση εκτάσεων ή τμήματος εκτάσεων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες προβλέπεται να γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όταν έχει ολοκληρωθεί η αναδάσωση και όχι βέβαια για να παραχωρηθεί αυτή η έκταση για την κατασκευή γηπέδων. Ολες αυτές οι διατάξεις συμπεριλαμβάνονται στα άρθρα 58 και 59 του δασοκτόνου νομοσχεδίου.
 
Το δασοκτόνο νομοσχέδιο κατατέθηκε και ψηφίστηκε ήδη σε πρώτη ανάγνωση από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή χωρίς να συμπεριληφθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τα Νέα Ρυθμιστικά Σχέδια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που αφορούν την επιχείρηση Μελισσανίδη. Θα έπρεπε υποχρεωτικά να συμπεριληφθούν, γιατί με αυτό το δασοκτόνο νομοσχέδιο γίνεται κωδικοποίηση όλων των επιτρεπόμενων επεμβάσεων στα δάση και στις δασικές εκτάσεις, σύμφωνα με τα άρθρα 45-61 του βασικού νόμου για τα δάση (νόμος 998/1979). Πέραν αυτού, είναι εντελώς παράδοξο να προωθούνται παράλληλα δύο νομοσχέδια, από το ίδιο υπουργείο, με εμπλεκόμενες τις ίδιες υπηρεσίες (αυτές της Ειδικής Γραμματείας Δασών εν προκειμένω) και οι διατάξεις τους να κονταροχτυπιούνται, να αλληλοαποκλείονται.
 
Σημειωτέον, ότι στο δασοκτόνο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται το άρθρο 21 του νόμου 4269/2014 (Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός), που συζητήθηκε και ψηφίστηκε πρόσφατα ως κατεπείγον νομοσχέδιο και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 28.6.2014. Με το άρθρο αυτό, που είναι καθαρά αντισυνταγματικό, προβλέπονται οι λεγόμενες «επεμβάσεις ήπιου χαρακτήρα» σε δάση και δασικές εκτάσεις, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται γήπεδα. Κάλλιστα, λοιπόν, θα μπορούσε (και θα έπρεπε) να εισαχθούν και οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τα Νέα Ρυθμιστικά Σχέδια Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
 
Σε ανάλυσή μας που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη στην ηλεκτρονική έκδοση της «Κόντρας», γράφαμε: «Αν το δασοκτόνο νομοσχέδιο ψηφιστεί όπως εισήχθη στη Βουλή, αυτό θα σημαίνει ότι η συγκυβέρνηση κάνει πίσω από τις διατάξεις που ξεπατώνουν τα άλση και τα πάρκα, γιατί πρώτον δεν μπορεί να αντέξει το βάρος των σοβαρών γεγονότων στη Νέα Φιλαδέλφεια και δεύτερον συνειδητοποίησε ότι ο Μελισσανίδης δεν έχει και δεν μπορεί να βρει τα αναγκαία κεφάλαια για να χτίσει το γήπεδο-εμπορική επιχείρηση». Το ρεπορτάζ μας από τη Βουλή έλεγε πως το Ρυθμιστικό δε θα προλάβαινε να ψηφιστεί ούτε στο Β’ Θερινό Τμήμα και η συγκυβέρνηση θα το «έσπρωχνε» ακόμη πιο πίσω.
 
Την Πέμπτη, όμως, ορίστηκε το εν λόγω νομοσχέδιο να εισαχθεί για ψήφιση στο Β’ Θερινό Τμήμα την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη. Προφανώς, ασκήθηκαν πιέσεις από τον Μελισσανίδη, ο οποίος την ίδια μέρα έδινε συνέντευξη Τύπου και ήθελε κάτι «χειροπιαστό» για να συνεχίσει να παραμυθιάζει τους οπαδούς της ΑΕΚ (η πώληση των διαρκείας δεν πάει καθόλου καλά και οι οπαδοί γκρινιάζουν φανερά μέσα από τα «κιτρινόμαυρα» σάιτ).  
Οπως γράψαμε και παραπάνω, η συζήτηση του δασοκτόνου νομοσχεδίου στην Επιτροπή σε πρώτη ανάγνωση ολοκληρώθηκε, χωρίς να εισαχθούν τροπολογίες που να ενσωματώνουν τις «διατάξεις Μελισσανίδη». Μοίρασε στους βουλευτές κάποια τροπολογία ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Ν. Ταγαράς και ανακοίνωσε ότι θα την καταθέσει επίσημα, όμως δεν γνωρίζουμε σε τι αναφέρεται. Εχουν βέβαια, το χρόνο να κάνουν αλλαγές πριν τη δεύτερη ανάγνωση και τη δυνατότητα να εισάγουν υπουργικές τροπολογίες ακόμη και στο Τμήμα. Θα είναι, βέβαια, εκπρόθεσμες (οι τροπολογίες, για να είναι εμπρόθεσμες, πρέπει να κατατεθούν τρεις μέρες πριν την έναρξη της συζήτησης), όμως έχουν κάνει κόσκινο τον Κανονισμό της Βουλής και μπορούν να το ξανακάνουν.
 
Εκείνο που έχει σημασία να επαναλάβουμε είναι πως οι ρυθμίσεις των άρθρων 58 και 59 του δασοκτόνου νομοσχεδίου, έτσι όπως εισήχθησαν, επιβεβαιώνουν με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, ότι οι υπέρ Μελισσανίδη διατάξεις του νομοσχεδίου για τα Ρυθμιστικά Σχέδια είναι προδήλως παράνομες και αντισυνταγματικές.
 
ΥΓ: Η συνέντευξη Μελισσανίδη την Πέμπτη ήταν μια προσπάθεια –χαμηλών τόνων, πάντως– να τονώσει τη ζήτηση των διαρκείας. Επί της ουσίας και σε ό,τι αφορά το γήπεδο-εμπορική επιχείρηση δεν είπαν τίποτα καινούργιο. Δεν άρθρωσαν ούτε ένα επιχείρημα σε ό,τι τους έχουμε καταμαρτυρήσει, μέσα από εμπεριστατωμένη αρθρογραφία. Τεχνηέντως, ο Μελισσανίδης μετέφερε την ευθύνη για την κατασκευή του γηπέδου στον Βασιλόπουλο (τον οποίο συνεργάτης του ξεμπρόστιασε, αποκαλύπτοντας τη συμμετοχή του σε τρεις συσκέψεις με το επιτελείο Μελισσανίδη και τη συμφωνία του σε όλα), την Δούρου και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν συναινέσει στην κατασκευή του γηπέδου και δεν συμμετάσχει στα περιφερειακά έργα ο Δήμος, αν δεν μου δώσει τα 20 εκατομμύρια η Δούρου, δεν φτιάχνω γήπεδο, είπε σε ελεύθερη απόδοση ο Μελισσανίδης.
 
Οσο για τη συμμετοχή της «Δικέφαλος 1924» ΑΕ, το μόνο που είπε είναι ότι έχει μαζέψει το 85% του κεφαλαίου! Καλό το παραμύθι, αλλά για εντελώς αφελείς. Γιατί παρέτεινε την προθεσμία για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου; Γιατί τα «κιτρινόμαυρα» σάιτ και έντυπα γράφουν ότι οι «επώνυμοι ΑΕΚτζήδες», οι οποίοι όλοι μαζί θα έβαζαν 20 εκατομμύρια, δεν έχουν βάλει δεκάρα; Γιατί ανακοινώνει ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά τα διαρκείας θα κοστίζουν πανάκριβα, προκειμένου ένα ποσοστό (το 80%, όπως ανακοίνωσε) να πηγαίνει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου; Λεφτά για να κάνει το γήπεδο-εμπορική επιχείρηση δεν έχει, γι’ αυτό και προσπαθεί να φορτώσει αλλού τις ευθύνες.
 
Το μόνο που δεν ακούστηκε από τον Μελισσανίδη και τους συνεργάτες του είναι οι λέξεις «προσφυγή στο ΣτΕ». Γιατί άραγε; Προφανώς γιατί τη φοβούνται. Αν οι σκανδαλώδεις ρυθμίσεις που ψηφίζει ο κυβερνητικός λόχος ήταν συνταγματικά νόμιμες, δε θα ανησυχούσε καθόλου τον Μελισσανίδη μια προσφυγή στο ΣτΕ. Επειδή δεν είναι –και το ξέρουν πολύ καλά– γι’ αυτό ξορκίζει το κακό και δεν τολμά ν’ αναφερθεί σ’ αυτό.
 
Ο Μελισσανίδης δε δίστασε ν’ αδειάσει (με στιλ, είν’ αλήθεια) τους οργανωμένους οπαδούς που έδρασαν σαν τραμπούκοι τύπου ΚΑΡΦΙΤΣΑ. Οταν είδε ότι το σχέδιο τρομοκράτησης των κατοίκων δεν έπιασε, παρά το πογκρόμ και το αίμα που έχυσαν οι τραμπούκοι, όταν είδε ότι η Νέα Φιλαδέλφεια δεν έγινε Παλέρμο, αποκηρύσσει τους τραμπούκους και ζητά από τους κατοίκους να πάψουν να είναι θυμωμένοι!
 
Σάββατο 26 Ιουλίου 2014