Κυριακή 07 Ιουνίου 2020 | 06:02

ΠεριβάλλονPointer

Δήμαρχος Αριστοτέλη για Σκουριές

Αφού εξελέγη, φτύνει τους εκλογείς του

Μία μόλις βδομάδα μετά την εκλογή του, που ερμηνεύτηκε ως νίκη των κατοίκων της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής ενάντια στους χρυσοθήρες και το τσιράκι τους, ο νέος δήμαρχος Αριστοτέλη Γιάννης Μίχος ανακρούει πρύμναν και φτύνει κατάμουτρα αυτούς που τον εξέλεξαν. Σε συνέντευξή του στην «Αυγή» (24.5.14) άνοιξε την αγκαλιά του για να υποδεχτεί τους χρυσοθήρες και τα καταστροφικά σχέδιά τους.
 
«Προσωπικά, θα επιμείνω στη βασική προεκλογική μας θέση, ότι οι δημοτικές εκλογές δεν ήταν δημοψήφισμα για το "ναι" ή το "όχι" στη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή. Ηταν ένα δημοψήφισμα για το "ναι" ή το "όχι" στην ενότητα της τοπικής κοινωνίας και αν θέλουμε να μεταφράσουμε πραγματικά το αποτέλεσμα αυτής της εκλογικής νίκης, θα πούμε ότι εξέφρασε την αγωνία όλων των πολιτών να ενωθούν και να ανοίξει το βήμα του διαλόγου», δηλώνει ο Μίχος, στρεβλώνοντας πλήρως το μήνυμα της ψήφου που τον επέλεξε αρχικά ως υποψήφιο (αποκλείοντας άλλους, συχνά με όχι και τόσο… δημοκρατικές διαδικασίες) και στη συνέχεια τον εξέλεξε.
Προχωρώντας ακόμη περισσότερο, υποστηρίζει: «Θέση μας, που την καταθέσαμε στην τοπική κοινωνία, είναι ότι είμαστε αντίθετοι στην επέκταση της παραδοσιακά υφιστάμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας. Ομως δεν θεωρούμε ότι η εκλογική διαδικασία ανέδειξε νικητές και ηττημένους. Σεβόμαστε την αντίθετη άποψη, ανοίγουμε τον διάλογο για να βρούμε όλοι μαζί την φέρουσα ικανότητα της περιοχής μας».
 
Απαντώντας σε εκείνους που υποστηρίζουν, ότι τον επέλεξαν όσοι αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφή, λέει: «Η προσπάθειά μας είχε θεσμικό προσανατολισμό και όχι κινηματικό και συνεπώς, ως νέα δημοτική αρχή, οφείλουμε, και είναι και η απαίτηση της κοινωνίας, να παίξουμε τον θεσμικό μας ρόλο»!
 
Και για να μη μείνει καμιά αμφιβολία πως ό,τι λέει το εννοεί, διευκρινίζει τι εννοεί όταν αναφέρεται σε θεσμικό ρόλο: «Η δημοτική αρχή δεν πρέπει να ταυτιστεί με την μία ή την άλλη πλευρά στο θέμα των μεταλλείων, γιατί σε αυτήν την περίπτωση θα κάνουμε το ίδιο λάθος που έκανε ο απερχόμενος δήμαρχος. Ο Χρ. Πάχτα ταυτίστηκε με τη μια πλευρά και έγινε δήμαρχος των μισών δημοτών, γι' αυτό και του γύρισαν την πλάτη»!
 
Ξεπερνώντας κάθε όριο πολιτικής ανεντιμότητας, τάσσεται υπέρ της παραμονής των χρυσοθήρων… με όρους: «Η δημοτική αρχή δεν μπορεί να κλείσει τα μεταλλεία και δεν θέλει να παράξει ανέργους. Εμείς θα προσπαθήσουμε να ενώσουμε τον κόσμο στο εξής τρίπτυχο: Πρώτον, πιέσεις για αυστηρότερους περιβαλλοντικούς ελέγχους σε οποιαδήποτε μεταλλευτική δράση. Δεύτερον, να ανοίξει το βήμα του διαλόγου για τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και τρίτον και σημαντικότερο, να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε άλλες δουλειές, άλλες δράσεις που θα ενισχύσουν την απασχόληση. Θέλουμε να γίνει ο δήμος ένα "θερμοκήπιο", αρωγός, καταλύτης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της αύξησης της απασχόλησης, έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποια στιγμή και μια εργασιακή ισορροπία. Πιστεύω ότι μόνο έτσι θα τελειώσουμε και με τα διχαστικά διλήμματα και ο τόπος θα βαδίσει προς μια άλλη αναπτυξιακή κατεύθυνση».
 
Ωστε ο αγώνας τόσων ανθρώπων, οι οποίοι δάρθηκαν, ψεκάστηκαν με χημικά, συνελήφθησαν χαράματα ενώ κοιμούνταν, σύρθηκαν σε ανακρίσεις και δικαστήρια, προφυλακίστηκαν και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση «εγκληματικής οργάνωσης», στηριζόταν σε «διχαστικά διλήμματα» και… παρεξηγήσεις! Δε νομίζουμε ότι χρειάζεται να σχολιάσουμε τίποτ’ άλλο. Τα είπε όλα μόνος του ο Μίχος (μετά την εκλογή του, βέβαια).
 
Σάββατο 14 Ιουνίου 2014