Κυριακή 05 Ιουλίου 2020 | 14:11

ΠεριβάλλονPointer

Πίσω από την τουριστική βιτρίνα, η εγκατάλειψη

Small_img_20465
 
Τέσσερις νεκροί στη Ρόδο, τεράστιες καταστροφές σε Ρόδο, Κάλυμνο και Ψέριμο, είναι ο πρώτος απολογισμός της τελευταίας υψηλής βροχόπτωσης. Τις προηγούμενες φορές είχαμε συνήθως πλημμύρες και καταστροφές, τώρα έχουμε και νεκρούς. Και πού; στη βιτρίνα του ελληνικού τουρισμού, τη Ρόδο. Η αστραφτερή βιτρίνα καταστράφηκε και απεκάλυψε την εικόνα της πλήρους εγκατάλειψης της πολιτικής προστασίας. Αν αυτή άλλοτε λειτουργούσε στοιχειωδώς και με τεράστιες ελλείψεις, τώρα δεν λειτουργεί καθόλου. Ακόμη και η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει αποψιλωθεί από προσωπικό και αδυνατεί να προσφέρει το έργο που προσέφερε παλαιότερα.
 
Αλλοτε, η ΤΕΔΚ της Ρόδου είχε προσωπικό 65 ατόμων σε υπηρεσία προστασίας από φυσικές καταστροφές. Η υπηρεσία καταργήθηκε. Αλλοτε, υπήρχαν προσωπικό και μηχανήματα σε επιφυλακή για τέτοιες περιστάσεις. Σήμερα δεν υπάρχει τίποτα. Αλλοτε, καθάριζαν τα φρεάτια και τα ρέματα, έστω και αραιά. Πλέον έχουν χρόνια να τα καθαρίσουν. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τα χαρακτηρίζει η αστική προπαγάνδα. Αλίμονο αν μια νεροποντή αποτελεί «ακραίο καιρικό φαινόμενο». Δεν πέρασε ξαφνικά κανένας τυφώνας από την Ελλάδα, ούτε σηκώθηκε κάποιο τσουνάμι. Νεροποντές υπήρχαν, υπάρχουν και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν στη χώρα μας. Οι καταστροφές οφείλονται στη μόνιμη αδιαφορία για την πολιτική προστασία, η οποία έχει θυσιαστεί στο βωμό του «νοικοκυρέματος», της μείωσης των κρατικών δαπανών, των απολύσεων, της μείωσης προσωπικού στο δημόσιο. Ο,τι δεν φέρνει κέρδος στο κεφάλαιο θεωρείται «αντιπαραγωγικό».
 
Οταν απ' αυτή την πολιτική χάνονται και ανθρώπινες ζωές, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για προαναγγελθέν έγκλημα. Εγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος, των εργαζόμενων νοικοκυριών, αλλά και της ίδιας της ζωής, η οποία κατά τα άλλα αποτελεί… υπέρτατη αξία.
 
Δυο μέρες μετά τις καταστροφές, την ώρα που τούρ-κοι ψαράδες έβρισκαν το πτώμα του τέταρτου νεκρού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει επειγόντως 360.000 ευρώ για αποζημιώσεις και αποκατάσταση ζημιών σε Ρόδο, Κάλυμνο και Ψέριμο. Το ποσό είναι αστείο και κανείς δεν ξέρει πότε και αν θα εκταμιευθεί ολόκληρο. Αλλά και αν εκταμιευθεί, θα γίνουν το πολύ μερικά πασαλείμματα, μπας και συμμορφωθεί κάπως η κατάσταση για να μη ξανασπάσει η τουριστική βιτρίνα τους επόμενους μήνες. Στην επόμενη νεροποντή κάποια άλλη πόλη θα πνιγεί. Μετρήστε πόσες πόλεις πνίγηκαν την τελευταία δεκαετία.
 
Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013