Παρασκευή 03 Ιουλίου 2020 | 20:15
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ελληνικής κοινωνίας; Η Κοινωνική Ασφάλιση. Το είπε ο Στουρνάρας, με το δικό του, στυγνό τεχνοκρατικό τρόπο. Η Ασφάλιση τρώει πόρους και γι’ αυτό πρέπει απ’ αυτή να εξοικονομηθεί το «δημοσιονομικό κενό», σε όποιο ύψος συμφωνηθεί αυτό με την τρόικα.
Πλήρες άρθρο...
«Αφού το πρόβλημα του “κενού” οφείλεται στα ασφαλιστικά ταμεία, εκεί πρέπει να αναζητηθούν» τα λεφτά που λείπουν. Κυνικός ο Στουρνάρας έδωσε το έναυσμα για ένα νέο γύρο αντιασφαλιστικής προπαγάνδας, ο οποίος θα τελειώσει με τις νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις. Δεν αναφερόμαστε μόνο στις ήδη αποφασισμένες και ανακοινωμένες ρυθμίσεις (μείωση επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ), αλλά σε νέες ρυθμίσεις, για τις οποίες μέχρι τώρα δε γινόταν λόγος.
Πλήρες άρθρο...
Ενα ακόμη φορομπηχτικό και σκληρά ταξικό νομοθέτημα είναι το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Επιβάλλεται ν’ αρχίσουμε το σχολιασμό του από τις απαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, γιατί σε αντίθεση με την επιβολή χαρατσιού στα ακίνητα της εργατικής τάξης, των εργαζόμενων μικρο
Πλήρες άρθρο...
Με τρόπο ύπουλο κινήθηκε ο υπουργός Παιδείας για να σπάσει την απεργία των διοικητικών υπάλληλων των ΑΕΙ, που σε μαζικότητα, επιμονή και αποφασιστικότητα ξεπέρασε κάθε άλλη απεργία που κηρύχτηκε από κλάδους εργαζόμενων αυτή τη δύσκολη χρονιά (συνεχίζεται για όγδοη εβδομάδα).
Πλήρες άρθρο...

ΠολιτικήPointer

Προγραμματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Ούτε για ευχολόγιο δεν κάνει

Τόση αξία έχει η προγραμματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που ο Σαμαράς απαξίωσε να κάνει έστω και μια τυπική δήλωση. Αντίθετα, ο Βενιζέλος, που μάλλον έχει χάσει την επαφή με την πολιτική πραγματικότητα, αλλά και την αίσθηση του γελοίου, έκανε διθυραμβικές δηλώσεις, χαρακτηρίζοντας αυτό το κωλόχαρτο των 11 αραιογραμμένων σελίδων ως πολιτικό πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης.
Πλήρες άρθρο...
Αντιμέτωπος με ποινική δίωξη βρίσκεται στην καλύτερη περίπτωση όποιος τολμήσει να πιάσει στο στόμα του το στρατηγό Σίσι και τη στρατιωτική χούντα της Αιγύπτου. Γιατί οι επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρότερες και οδυνηρότερες για όποιον τολμήσει να εκφράσει τη συμπάθεια ή την αλληλεγγύη του στους Αδελφούς Μουσουλμάνους για το πρωτοφανές πογκρόμ που έχει εξαπολύσει εναντίον τους η στρατιωτική χούντα, ή ακόμη χειρότερα για όποιον θεωρηθεί οπαδός ή απλό μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Πλήρες άρθρο...
Η Μέρκελ ξεμπροστιάζει τον Σαμαρά, διαρρέοντας ότι συναντήθηκαν μόνο για πέντε λεπτά στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ και πως δεν συζήτησαν τίποτα ουσιαστικό, καθώς τον παρέπεμψε στην τρόικα για ό,τι έχει σχέση με την πορεία του ελληνικού «προγράμματος». Ανάλογου περιεχομένου δήλωση («ό,τι είναι να το συζητήσετε με την τρόικα») έκανε και ο Ρεν μερικές μέρες πριν τη Μέρκελ.
Πλήρες άρθρο...
Στην 40ή μέρα απεργίας πείνας βρίσκονται σήμερα οι τέσσερις πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία, τους οποίους το ελληνικό κράτος αποφάσισε να εκδώσει στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Τουρκία. Ο δικηγόρος Αχμέτ Ντουζγκούν Γιουκσέλ αγωνίστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και γι’ αυτό έγινε στόχος του φασιστικού κράτους.
Πλήρες άρθρο...
Υπάρχουν μερικά παπαγαλάκια που δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Οι αστυνομικοί συντάκτες είναι στην πλειοψηφία τους τέτοιοι. Μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα, διαβάσαμε στα «Νέα» («ρεπορτάζ –sic!– Λία Νεσφυγέ») το εξής εκπληκτικό ψέμα: «Σαφέστατα μηνύματα ότι η Ελλάδα προτίθεται να μην ψηφίσει την α
Πλήρες άρθρο...
«Οι λειτουργίες της εθνικής ασφάλειας, γενικά, έχουν ένα σκοπό και αυτός είναι να εξασφαλίζουν ότι ο αμερικάνικος λαός είναι ασφαλής και ότι εγώ λαμβάνω σωστές αποφάσεις. Είμαι ο τελικός χρήστης όλων των πληροφοριών που αυτές συλλέγουν. Ομως εμπλέκονται σε ένα ολόκληρο εύρος θεμάτων.
Πλήρες άρθρο...

ΠολιτικήPointer

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (3)

Η σχετική σταθεροποίηση του καπιταλισμού (1924-1928) Μετά την κρίση του Ρουρ, που προκάλεσε η εισβολή του γαλλικού στρατού στο γερμανικό έδαφος και η αδυναμία του γερμανικού κράτους να καταβάλλει τις αποζημιώσεις στο ρυθμό που απαιτούσε η συνθήκη των Βερσαλλιών, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός πάτησε πόδι στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων.
Πλήρες άρθρο...