Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020 | 00:01
Medium_img_19391
Μπορεί να μην πήρε το χαρακτήρα γενικευμένης εξέγερσης ο ξεσηκωμός που συγκλόνισε όλες αυτές τις μέρες την Τουρκία, έχει όμως όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να στοιχειώσει τον ύπνο των κρα- τούντων. Μαζική συμμετοχή της νεολαίας, εκδήλωση της λαϊκής αντιβίας, γύρισμα της πλάτης στο αστικό πολιτικό σύστημα και τα μέσα μαζικής αποβλάκωσης που το υπηρετούν.
Πλήρες άρθρο...
Η έκρηξη της οργής των λαών της Τουρκίας έγινε σε μία περίοδο που όλα φαίνονταν να βαδίζουν «κατ’ ευχήν». Οι ρυθμοί ανάπτυξης εξακολουθούσαν να είναι θετικοί, παρά την παγκόσμια κρίση (στο 2.2% έκλεισε η αύξηση του ΑΕΠ το 2012), οι επενδύσεις αυξάνονταν και η κυβέρνηση Ερντογάν έμοιαζε ακαταμάχητη κι έτοιμη να μετατρέψει την Τουρκία σε νέο… Ντουμπάι.
Πλήρες άρθρο...
Υστερα από δύο βδομάδες σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ του κυβερνητικού στρατού, με την υποστήριξη  μαχητών της λιβανέζικης Χεσμπολά, και ανταρτών, η στρατηγικής σημασίας πόλη Κουσεΐρ, κοντά στα σύνορα της Συρίας με το Λίβανο, πέρασε υπό τον πλήρη έλεγχο του συριακού στρατού στις 5 Ιουνίου.
Πλήρες άρθρο...
Λίγες μέρες πριν την πρώτη επέτειο της «μεγάλης νίκης του Νότου», η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκαν στο Παρίσι και έβαλαν την ταφόπλακα σε μια απόφαση που μόνο με κακοφορμισμένο άταφο πτώμα θα μπορούσε να παρομοιαστεί. Η Γαλλία πήρε δύο χρόνια παράταση για τη μείωση του ελλείμματός τ
Πλήρες άρθρο...
Δεύτερος και καταϊδρωμένος ο υποψήφιος των γερμανών σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ, τρέχει κι αυτός να ζητήσει «σχέδιο Μάρσαλ» για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση και υψηλά ποσοστά ανεργίας, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση κατά της Μέρκελ για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί, η οποία –όπως είπε– βγάζει τον κόσμο στους δρόμους.
Πλήρες άρθρο...
Πόσο γομάρι μπορεί να είναι ένας πρωθυπουργός που αφού χαρακτηρίσει «πλιατσικολόγους» δεκάδες χιλιάδες νεολαίους σε 67 πόλεις της χώρας, που συγκρούονταν με τις δυνάμεις καταστολής οι οποίες μερικές μέρες πριν είχαν επιτεθεί βάναυσα σε ειρηνικούς διαδηλωτές, φεύγει σε προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτ
Πλήρες άρθρο...
Ενα και πλέον μήνα μετά την κατάρρευση του εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας Rana Plaza στη Ντάκα του Μπαγκλαντές, που οδήγησε στο θάνατο περισσότερους από 1.100 εργάτες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, έκθεση του Πανεπιστημίου Μηχανικής και Τεχνολογίας της χώρας αποκαλύπτει ότι το 60% των κτιρίων που στεγάζουν διάφορων τύπων βιομηχανική δραστηριότητα κινδυνεύουν από κατάρρευση.
Πλήρες άρθρο...
Δασμούς ύψους 11,8% αποφάσισε να επιβάλει στα φωτοβολταϊκά κινέζικης παραγωγής η Κομισιόν, έναντι 47,6% που αναμενόταν. Η απόφαση αυτή, όμως, συνοδεύεται από προειδοποίηση προς την Κίνα να αυξήσει τις τιμές. Συγκεκριμένα, δίνεται μια μεταβατική περίοδος μέχρι το τέλος του Αυγούστου, στη διάρκεια της
Πλήρες άρθρο...
Μόνο ο Τσίπρας βρήκε την Αργεντινή υπόδειγμα καπιταλιστικής χώρας, παραμυθιάζοντας τα μέλη, τους οπαδούς και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια η κυβέρνηση Κίρσνερ, ανοιχτά πλέον, αναγκάστηκε να πάρει μέτρα ελέγχου της κυκλοφορίας του δολαρίου, φοβούμενη ένα ξαφνικό νομισματικό «κραχ», που θα οδηγήσει σε κατάρρευση.
Πλήρες άρθρο...