Σάββατο 04 Ιουλίου 2020 | 17:17
Επειδή δεν είμαστε Λωτοφάγοι, θυμόμαστε πολύ καλά, ότι μέχρι και την περασμένη βδομάδα η Τουρκία του Ερντογάν και των «μετριοπαθών ισλαμιστών», που κυβερνούν τη γειτονική χώρα από το 2002, εμφανιζόταν στα ελληνικά ΜΜΕ ως η χώρα-υπόδειγμα. Η χώρα που κατάφερε να διώξει το ΔΝΤ, που έχει μια σημαντική οικονομική ανάπτυξη, που προσπαθεί να λύσει με δημοκρατικό τρόπο τα εσωτερικά της προβλήματα (ακόμα και το αγκάθι του Κουρδικού).
Πλήρες άρθρο...
Μπορεί να μην πήρε το χαρακτήρα γενικευμένης εξέγερσης ο ξεσηκωμός που συγκλόνισε όλες αυτές τις μέρες την Τουρκία, έχει όμως όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να στοιχειώσει τον ύπνο των κρα- τούντων. Μαζική συμμετοχή της νεολαίας, εκδήλωση της λαϊκής αντιβίας, γύρισμα της πλάτης στο αστικό πολιτικό σύστημα και τα μέσα μαζικής αποβλάκωσης που το υπηρετούν.
Πλήρες άρθρο...
Πόσο γομάρι μπορεί να είναι ένας πρωθυπουργός που αφού χαρακτηρίσει «πλιατσικολόγους» δεκάδες χιλιάδες νεολαίους σε 67 πόλεις της χώρας, που συγκρούονταν με τις δυνάμεις καταστολής οι οποίες μερικές μέρες πριν είχαν επιτεθεί βάναυσα σε ειρηνικούς διαδηλωτές, φεύγει σε προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτ
Πλήρες άρθρο...
Αυτό που συνέβη με τον πολιτικό πρόσφυγα από την Τουρκία Μπουλούτ Γιαϊλά ξεπερνά κάθε φαντασία. Είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στη χώρα μας. Ούτε στην περίπτωση της απαγωγής των Πακιστανών πριν μερικά χρόνια. Ασφαλίτες της ελληνικής Αντιτρομοκρατικής άρπαξαν στο κέντρο της Αθήνας τον πολιτικό πρό
Πλήρες άρθρο...
Εκτός από τη φωτογράφηση στις διαδηλώσεις και τις συναντήσεις με τα εργατοπατερικά συνδικάτα CCOO και UGT, ο Τσίπρας συναντήθηκε στη Μαδρίτη και με τον ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (PSOE) Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα. Η συνάντηση, σύμφωνα με την «Αυγή», «προκάλεσε, όπως ακούγεται, τη δυσφορία του Ευαγγ.
Πλήρες άρθρο...
Η είδηση είναι κάπως παρωχημένη (το γεγονός συνέβη στις 19 του Μάη), πλην, όμως, είναι άξια σχολιασμού. Γιατί δείχνει την κατεύθυνση προς την οποία θέλει να κινηθεί το υπουργείο Παιδείας, που από την εποχή της Διαμαντοπούλου έχει σαφώς διαμηνύσει ότι δρομολογεί την κατάργηση των δωρεάν σχολικών βιβλίων, κουνώντας το εφεύρημα του «ηλεκτρονικού βιβλίου» (εξ ου και η κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Βιβλίων και ο χαρακτηρισμός της Διαμαντοπούλου ως υπουργού της φωτοτυπίας).
Πλήρες άρθρο...
Λίγες μέρες πριν την πρώτη επέτειο της «μεγάλης νίκης του Νότου», η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκαν στο Παρίσι και έβαλαν την ταφόπλακα σε μια απόφαση που μόνο με κακοφορμισμένο άταφο πτώμα θα μπορούσε να παρομοιαστεί. Η Γαλλία πήρε δύο χρόνια παράταση για τη μείωση του ελλείμματός τ
Πλήρες άρθρο...
Η έκρηξη της οργής των λαών της Τουρκίας έγινε σε μία περίοδο που όλα φαίνονταν να βαδίζουν «κατ’ ευχήν». Οι ρυθμοί ανάπτυξης εξακολουθούσαν να είναι θετικοί, παρά την παγκόσμια κρίση (στο 2.2% έκλεισε η αύξηση του ΑΕΠ το 2012), οι επενδύσεις αυξάνονταν και η κυβέρνηση Ερντογάν έμοιαζε ακαταμάχητη κι έτοιμη να μετατρέψει την Τουρκία σε νέο… Ντουμπάι.
Πλήρες άρθρο...
Την περασμένη Κυριακή, έγινε στην Κατάληψη «Στρούγκα» στη Νέα Φιλαδέλφεια μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση-αφιέρωμα στην Κομμούνα του Παρισιού. Στη σύντομη παρέμβασή του ο γράφων ανέδειξε ως σημαντικά κεκτημένα της Κομμούνας: α) Το γεγονός ότι για πρώτη φορά το προλεταριάτο απογαλακτίστηκε από την αστική επιρροή και διεξήγαγε έναν επαναστατικό αγώνα για τα δικά του συμφέροντα και όχι στηρίζοντας μια δυναστική μεταβολή, όπως συνέβη κατ’ επανάληψη τις δεκαετίες που προηγήθηκαν.
Πλήρες άρθρο...
Τελικά, έγιναν τρεις οι «αντιρατσιστικές» προτάσεις νόμου (κατέθεσε και η ΝΔ), για να επιβεβαιωθεί αυτό που γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα, περί πολιτικού παιχνιδιού στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης, από τη μια, και μεταξύ συγκυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη.
Πλήρες άρθρο...
Μεγάλες ανατροπές στη δασική νομοθεσία Την περασμένη Πέμπτη, άρχισε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου η συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο «Συμπλήρωση των διατάξεων περί Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες ρυθμίσεις».Την ερχόμενη Τρίτη θα γίνουν δύο ακόμη συνεδριάσεις της επιτροπής, στο πλαίσιο της λεγόμενης πρώτης ανάγνωσης, και την Πέμπτη 13 Ιούνη θα ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Επιτροπή με τη λεγόμενη δεύτερη ανάγνωση.
Πλήρες άρθρο...
Υστερα από δύο βδομάδες σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ του κυβερνητικού στρατού, με την υποστήριξη  μαχητών της λιβανέζικης Χεσμπολά, και ανταρτών, η στρατηγικής σημασίας πόλη Κουσεΐρ, κοντά στα σύνορα της Συρίας με το Λίβανο, πέρασε υπό τον πλήρη έλεγχο του συριακού στρατού στις 5 Ιουνίου.
Πλήρες άρθρο...