Πέμπτη 04 Ιουνίου 2020 | 19:17

ΠεριβάλλονPointer

Καταργείται η παράνομη διάταξη του Σηφουνάκη

Την Πέμπτη 18 Απρίλη λάβαμε με το ταχυδρομείο την παρακάτω επιστολή, η οποία υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ Σ. Αλεξιάδη:
«Σε απάντηση της παραπάνω υπ’ αριθμ. 1 σχετικής επιστολής, η οποία μας διαβιβάστηκε με το υπ’ αριθμ. 2 σχετικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, σας γνωρίζουμε ότι το ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο νομοθετικών τροποποιήσεων-βελτιώσεων των διατάξεων του ν. 4067/12, θα καθορίσει με σαφή τρόπο τις αρμοδιότητες των Συμβ. Αρχιτεκτονικής σε ότι αφορά στις γνωμοδοτήσεις τους προκειμένου να χορηγείται έγκριση δόμησης».

Πρόκειται για την γνωστή παρανομία του τέως αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Ν. Σηφουνάκη, ο οποίος παρενέβη στο ΦΕΚ, με τη σύμπραξη του τέως Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης Σ. Λύτρα (επί κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου), και άλλαξε ψηφισμένο από τη Βουλή νόμο, προκειμένου να βοηθήσει καταρχάς την «Ελληνικός Χρυσός» να πάρει έγκριση δόμησης για τις εγκαταστάσεις της στο δάσος των Σκουριών και στη συνέχεια άλλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις που θα θελήσουν να κατασκευάσουν ειδικά κτίρια, παρακάμπτοντας τον έλεγχο των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής.

Το σκάνδαλο Σηφουνάκη απεκάλυψε η «Κόντρα» (το σχετικό άρθρο με τίτλο «Ακόμα και ψηφισμένο από τη Βουλή νόμο άλλαξαν παράνομα» δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική μας έκδοση στις 21 Φλεβάρη (http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/18643. Ακόμα-και-ψηφισμένο-από-τη-Βουλή-νόμο-άλλαξαν) και στην έντυπη έκδοση στις 23 Φλεβάρη (αρ. φύλλου 720, σελ. 9). Με περισσό θράσος, ο Ν. Σηφουνάκης εξέδωσε μετά από 19 μέρες ανακοίνωση, στην οποία ισχυριζόταν πως «όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα είναι παντελώς ανακριβή, κακόβουλα και παραπλανητικά». Αντέδρασε ετεροχρονισμένα και μόνο όταν πληροφορήθηκε πως από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης ξεκίνησαν οι διαδικασίες αποκατάστασης της παρανομίας που διέπραξε. Του απαντήσαμε αυθημερόν και δεν τόλμησε να επανέλθει.

Τώρα, που με τον πιο επίσημο τρόπο η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση δηλώνει πως θα καταργήσει την παρανομία, τι έχει να πει ο Σηφουνάκης; Μήπως «παρασύρθηκε» και η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ από τα «ανακριβή, κακόβουλα και παραπλανητικά» που έγραψε η «Κόντρα», όπως «παρασύρθηκε» προηγουμένως και ο νυν ΓΓ της Κυβέρνησης Π. Μπαλτάκος; Αν είναι έτσι, γιατί ο Σηφουνάκης δεν παρεμβαίνει στην ηγεσία του κόμματός του, το οποίο συμμετέχει στην τρικομματική συγκυβέρνηση;

Επειδή η παρανομία ήταν σκαστή, η σημερινή κυβέρνηση δεν είχε άλλη διέξοδο από το να καταργήσει τη διάταξη που εισήγαγε ο Σηφουνάκης, πλαστογραφώντας αυτά που είχε ψηφίσει η Βουλή. Υπάρχει, όμως, μεγάλη καθυστέρηση. Εχουν ήδη περάσει δυο μήνες και βρισκόμαστε ακόμα στην ενημέρωση, ενώ στη Χαλκιδική οι αρμόδιες υπηρεσίες πιέζονται να ενεργήσουν σύμφωνα με την παράνομη διάταξη του Σηφουνάκη. Τι περιμένουν ο Σ. Καλαφάτης και ο Π. Μπαλτάκος; Να πάρει πρώτα την έγκριση δόμησης η «Ελληνικός Χρυσός» (με την παράνομη διάταξη Σηφουνάκη) και μετά ν’ αποκαταστήσουν τη νομιμότητα;
Σάββατο 27 Απριλίου 2013