Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 | 09:26

ΔιεθνήPointer

Σε εξοντωτικές ποινές καταδικάστηκαν οι σαχράουϊ αγωνιστές

Small_img_18655
Σε εξοντωτικές ποινές φυλάκισης καταδικάστηκαν από μαροκινό στρατοδικείο, που συνεδρίασε στην πρωτεύουσα Ραμπάτ, οι 22 από τους 24 σαχράουϊ αγωνιστές. Οι ποινές ήταν ισόβια για εννιά απ' αυτούς, 30 χρόνια για τέσσερις, 25 χρόνια για οχτώ και 20 χρόνια για δύο.

Υπενθυμίζουμε ότι οι κατηγορίες ήταν σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία και ακρωτηριασμός πτώματος. Ολοι είχαν συλληφθεί τον Οκτώβρη του 2010, αρκετές ώρες μετά την εισβολή του μαροκινού στρατού στην κατασκήνωση διαμαρτυρίας του Γκντίμ Ιζίκ, έξω από την πρωτεύουσα της κατακτημένης Δυτικής Σαχάρας Λαγιούν, κατά την οποία έγιναν σφοδρές συγκρούσεις, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε ένας Σαχράουϊ και έντεκα μαροκινοί στρατιώτες. Οι συγκεκριμένοι αγωνιστές συνελήφθησαν με πολιτικά κριτήρια (τους είχαν φακελωμένους) μακριά από το σημείο που σκοτώθηκαν οι έντεκα μαροκινοί στρατιώτες.
 
Στη δίκη δεν κατατέθηκε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την ενοχή τους από την πλευρά της πολιτικής αγωγής ή του στρατού, όμως οι καταδίκες σε εξοντωτικές ποινές ήταν προαποφασισμένες, προκειμένου να σταλεί ένα τρομοκρατικό μήνυμα στο λαό των Σαχράουϊ, που βρίσκεται συνεχώς στις επάλξεις του αγώνα ενάντια στη φτώχεια, ενάντια στην καθημερινή καταπίεση και για την εθνική του ανεξαρτησία. Ετσι κι αλλιώς, το απολυταρχικό καθεστώς του βασιλιά του Μαρόκο, με τις πλάτες των ιμπεριαλιστών προστατών του, των Γάλλων κυρίως, δεν έχει ανάγκη ούτε από την τυπική νομιμότητα προκειμένου να χτυπήσει ένα λαϊκό κίνημα που εξακολουθεί να εμπνέεται από τις μέρες του αντάρτικου αγώνα για τη λευτεριά της Δυτικής Σαχάρας.
 
Το Μέτωπο POLISARIO με ανακοίνωσή του εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους φυλακισμένους αγωνιστές και δήλωσε ότι η κίνηση αυτή από τη μεριά του μαροκινού καθεστώτος τορπιλίζει την προσπάθεια για πολιτική λύση στη διένεξη μεταξύ του λαού των Δυτικής Σαχάρας και του Βασίλειου του Μαρόκο. Δήλωσε, ακόμη, ότι θα προβεί σε δράσεις που θα εντείνουν, όπως χαρακτηριστικά λέει, την Ιντιφάντα και θα πιέσουν το Μαρόκο να απελευθερώσει τους φυλακισμένους αγωνιστές καθώς και όλους τους σαχράουϊ κρατούμενους.
Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013