Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 | 23:40

ΔιεθνήPointer

Μπαχρέιν

Στρατιωτικός νόμος επ’ αόριστον

Ενα νέο νόμο που απαγορεύ-ει τις διαδηλώσεις και τις δημόσιες συναθροίσεις και ποινικοποιεί ακόμα και την έκφραση υποστήριξης σε διαδηλώσεις και γενικότερα λαϊκές εκδηλώσεις με αντικυβερνητικό χαρακτήρα ψήφισε το δικτατορικό καθεστώς της δυναστείας Αλ Χαλίφα του Μπαχρέιν. Στόχος του νέου νόμου είναι η καταστολή του λαϊκού κινήματος της σιιτικής πλειοψηφίας της χώρας, το οποίο ξεκίνησε με την εξέγερση του Φλεβάρη του 2011 και συνεχίζεται ποικιλοτρόπως μέχρι και σήμερα, παρά την σκληρή κρατική καταστολή που έχει δεχτεί.
Ο νέος νόμος ουσιαστικά κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού επ’ αόριστον. Ο νόμος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι διαδηλώσεις θα επιτραπούν ξανά όταν αποκατασταθούν η ασφάλεια και η σταθερότητα στη χώρα και δεν θα απειλείται η ενότητα του έθνους». Παρά την ενίσχυση της καταστολής για τη θωράκιση της μοναρχίας, το λαϊκό κίνημα φαίνεται να μπαίνει σε φάση ανόδου ξανά, με καθημερινές διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο στο Αλ Τζαζίρα.
 
Στο μεταξύ, συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σε ογκώδη διαδήλωση που διοργάνωσε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης Al Wefaq την Κυριακή 28 Οκτωβρίου. Από την καταστολή που δέχτηκαν οι διαδηλωτές έπεσε νεκρό από αστυνομικά πυρά ένα 17χρονο αγόρι. Είναι σίγουρο ότι κι αυτή η κρατική δολοφονία δεν θα μείνει αναπάντητη από την οργισμένη νεολαία που συμμετέχει μαζικά και ορίζει σ’ ένα βαθμό το χαρακτήρα που έχει πάρει το λαϊκό κίνημα στο Μπαχρέιν.
Σάββατο 03 Νοεμβρίου 2012