Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 | 08:55

ΔιεθνήPointer

Μπαχρέιν

Στη φυλακή για περίθαλψη διαδηλωτών

Την 1η Οκτώβρη, πολιτικό δικαστήριο του Μπαχρέιν επικύρωσε τις ποινές που είχαν επιβάλει στρατοδικεία σε πέντε γιατρούς του κεντρικού νοσοκομείου Σαλμανίγια της πρωτεύουσας Μάναμα, οι οποίοι περιέθαλψαν τραυματισμένους πολίτες κατά τη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης το 2011. Με νυχτερινές επιδρομές το βράδυ της ίδιας μέρας η αστυνομία συνέλαβε στα σπίτια τους τους πέντε για-    τρούς μπροστά στα μάτια των οικογενειών τους. Οι γιατροί αποτελούσαν μέρος ομάδας είκοσι συλληφθέντων, όλοι τους μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου, στους οποίους είχαν επιβληθεί βαριές ποινές φυλάκισης από έκτακτα στρατοδικεία μετά το τέλος της εξέγερσης.  Οι συγκεκριμένοι είχαν αποφυλακιστεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά τους είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα.

Οι κατηγορίες που τους βάρυναν ήταν κατοχή και απόκρυψη όπλων και οργάνωση παράνομης ομάδας. Οι ποινές που προκύπτουν είναι φυλάκιση μέχρι πέντε χρόνια. Οι ποινές θα ήταν πολύ μεγαλύτερες αν ακόμη και η «Ανεξάρτητη Επιτροπή Ερευνας», που συστάθηκε από την κυβέρνηση, δεν είχε απορρίψει ως αβάσιμες τις κατηγορίες για διανομή όπλων στους διαδηλωτές από τους γιατρούς και άλλες. Τα ευρήματα της επιτροπής επίσης έδειχναν ότι οι κρατούμενοι είχαν βασανιστεί κατ' επανάληψη κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής τους.
 
Η καταδίκη αυτή δείχνει για άλλη μια φορά τον ρεβανσισμό του δικτατορικού καθεστώτος του Μπαχρέιν, στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή του Κόλπου, απέναντι στο λαό που ξεσηκώθηκε την περασμένη χρονιά απαιτώντας ελευθερία και καλύτερη ζωή.  Την αναλγησία και τη βαρβαρότητα του καθεστώτος επιβεβαιώνει ένα ακόμη περιστατικό τις μέρες αυτές. Νεαρός, 22 χρόνων, φυλακισμένος της εξέγερσης εδώ κι ένα χρόνο, πέθανε στη φυλακή επειδή έπασχε από μεσογειακή αναιμία και η διεύθυνση της φυλακής αρνήθηκε να του παράσχει την απαραίτητη θεραπεία.
 
 
 
Σάββατο 06 Οκτωβρίου 2012