Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 | 09:29
Μπορεί να διαχωριστεί το Μνημόνιο από τη δανειακή σύμβαση; Μπορείς να καταργήσεις (νομοθετικά, φυσικά) το Μνημόνιο και να κρατήσεις τη δανειακή σύμβαση; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη η πολιτική δύναμη που υποστηρίζει πως ναι, μπορεί να διαχωριστεί η δανειακή σύμβαση από το Μνημόνιο.
Πλήρες άρθρο...
Ακόμη και μετά την εκλογική συντριβή τους, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συνεχίζουν να πανηγυρίζουν για το μεγάλο κούρεμα που έγινε στο κρατικό χρέος. Ισχυρίζονται ότι χάρη στο περιβόητο αυτό κού-ρεμα μειώνεται το επιτόκιο και οι τόκοι τα πρώτα χρόνια και έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα, να φύγει η Ελλάδα από την ύφεση και να περάσει στην ανάπτυξη.
Πλήρες άρθρο...
Αναρωτιέται κανείς: γιατί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν ξετινάζουν τη βασική μπού-ρδα του ΣΥΡΙΖΑ περί «ακύρωσης του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης»; Να την ξετινάξουν όχι με γενικολογίες του τύπου «αυτή η πρόταση οδηγεί σε έξοδο από το ευρώ», που απαντιούνται εύκολα από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ με γενικολογίες του τύπου «κανένας δεν πρόκειται να μας διώξει από το ευρώ», αλλά με συγκεκριμένα επιχειρήματα.
Πλήρες άρθρο...
Στο προηγούμενο φύλλο αναφερθήκαμε στις «προτεραιότητες» που κατά τον ΟΟΣΑ απαιτούνται να εφαρμοστούν για να επιστρέψει η περιβόητη «ανάπτυξη». O OOΣΑ δε δίστασε να δώσει τα εύσημα στις κυβερνήσεις των Μνημονίων για την εφαρμογή σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, πολλά από τα οποία ταυτίζονταν με τις δικές του προτάσεις.
Πλήρες άρθρο...
Περιβόλι πραγματικό ο ΣΥΡΙΖΑίος Δ. Παπαδημούλης, στο πρωινάδικο του Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, την περασμένη Τρίτη. Ο Παπαδάκης και ο Κοτρώτσος κατάλαβαν ότι μπορούν να βγάλουν πολλά, γι’ αυτό και μέσα από συνεχείς διευκρινιστικές ερωτήσεις και «σουμαρίσματα», βοήθησαν τον Παπαδημούλη να «εκλαϊκεύσει» τις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Πλήρες άρθρο...
Στις δεκαετίες που παρακολουθούμε το πολιτικό ρεπορτάζ, δε θυμόμαστε άλλη φορά αστικό κόμμα να έχει εφαρμόσει με τόσο αδίστακτο τρόπο τέτοια απατεωνίστικα προπαγανδιστικά κόλπα, σαν κι αυτά που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή 1 Ιούνη, παρουσιάζοντας το «πρόγραμμά» του στη λαμπερή αίθουσα της «Αθηναΐδας» (από την ίδια αίθουσα είχε ξεκινήσει και ο Γιωργάκης Παπανδρέου).
Πλήρες άρθρο...
Με βάναυσο τρόπο η οικονομική κρίση επέφερε τεράστιο πλήγμα στις κοινωνικές δαπάνες, αφού αυτές πρωτίστως μπαίνουν στο απόσπασμα, προκειμένου τα καπιταλιστικά κράτη να διασώσουν το κεφάλαιο και να εξασφαλίσουν τη μακροημέρευσή του, «τελειώνοντας» τους εργαζόμενους και τα κοινωνικά αγαθά που με το ζόρι τους έχουν παραχωρήσει στο παρελθόν έπειτα από σκληρούς, αιματηρούς αγώνες.
Πλήρες άρθρο...
Κλιμακώνεται ο πόλεμος στη Συρία μετά και την απόφαση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού να αποδεσμευτεί από το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός των έξι σημείων που προωθεί ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ως εκπρόσωπος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, και να κηρύξει, όπως ανακοίνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο, σφοδρή αντεπίθεση εναντίον του κυβερνητικού στρατού.
Πλήρες άρθρο...