Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 | 09:22
Αν ξεφύγεις από τη μοιρολατρία, από τη λογική του μικρότερου κακού, από το ρεαλισμό της καταστροφής, από τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, από τη λογική της αναζήτησης μεσσιών, θα καταλάβεις σίγουρα ότι οι εκλογές της 17ης Ιούνη δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν σε τίποτα τη ζωή σου.
Πλήρες άρθρο...
Δεν περνάει μέρα που να μην έρχεται μια απειλητική δήλωση από ηγέτες κρατών-μελών της ΕΕ ή από θεσμικούς παράγοντες της λυκοσυμμαχίας, που αναπαράγει το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», σε σχέση πάντοτε με την τήρηση του Μνημόνιου. Το μπαράζ, βέβαια, ήρθε μετά την πρόσφατη έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και το –εξαιρετικά ασυνήθιστο– φαινόμενο να βγαίνει κοινή ανακοίνωση-μήνυμα προς τον ελληνικό λαό.
Πλήρες άρθρο...
«Ο Ολάντ είναι σαφώς μια μεγάλη, καθαρή ελπίδα για εμάς. Τώρα ιδέες και επιχειρήματα, που δεν εισακούονταν, θα ακουστούν και θα συζητηθούν, όπως ένας ισχυρότερος ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και η εισαγωγή των ευρωομολόγων». Τάδε έφη Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο Spiegel.
Πλήρες άρθρο...

ΕργατικάPointer

«Πάγωμα» αντεργατικών ρυθμίσεων

Εληξε το καραγκιοζιλίκι

Στο προηγούμενο φύλλο, σε άρθρο με τίτλο «Ξεπατώνουν μισθούς και εργασιακές σχέσεις», αναφερθήκαμε εν εκτάσει στη δημαγωγική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ για να «παγώσει» δήθεν ο αντεργατικός νόμος για τη μετενέργεια και τις συλλογικές συμβάσεις. Γράψαμε ότι δεν μπορεί ο νόμος να τροποποιηθεί (γιατί δεν υπάρχει Βουλή) και προεξοφλήσαμε πως από την «πρωτοβουλία» του ΔΗΜΑΡίτη Ρουπακιώτη, που έγινε μετά από πίεση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να βγει απολύτως τίποτα.
Πλήρες άρθρο...
Στο προηγούμενο φύλλο, με αφορμή τις «αναπτυξιακές» εκκλήσεις των ηγετών των G8, παρουσιάσαμε ορισμένα στοιχεία από την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, από τα οποία φαίνεται ξεκάθαρα ότι η αύξηση των πωλήσεων στις ανεπτυγμένες χώρες βασίστηκε στην αλματώδη αύξηση του χρέους των νοικοκυριών, που μέσα σε μία 20ετία (1995-2007) στον πυρήνα της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) εκτινάχτηκε από το 73% στο 93% του διαθέσιμου εισοδήματος και στις ΗΠΑ από το 92% στο 140%.
Πλήρες άρθρο...
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η δημοσιοποίηση της «μελέτης» της Εθνικής Τράπεζας για τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ έγινε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Για να πέσει άλλος ένας εκβιασμός στην προεκλογική αρένα. Το δίδυμο Ταμβακάκη-Ράπανου, που διοικεί την ΕΤΕ, μαζί με τον Παπαδήμο, απετέλεσε τη σημιτική τρόικα την εποχή του «εκσυγχρονισμού».
Πλήρες άρθρο...
Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε στο μεγάλο φούσκωμα των εξαγωγών, που γίνεται από τις κυβερνήσεις και τους κολαού-ζους τους. Από τις αρχές ακόμη του 2011 είχαμε αποκαλύψει (δεν ήμασταν οι μόνοι), τη μεγάλη κομπίνα που έκανε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Δ.
Πλήρες άρθρο...
Κάποιοι προσπάθησαν να αναβιώσουν το «κίνημα των πλατειών», απευθύνοντας –μέσω facebook κυρίως– κάλεσμα για συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Παρασκευή 25 Μάη. Το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από απογοητευτικό. Ούτε τους 500 δεν έφτασαν οι συγκεντρωμένοι. Κάποιοι άλλοι δοκίμασαν να επαναλάβουν το κάλεσμα για την Κυριακή 27 Μάη.
Πλήρες άρθρο...
Τις μέρες τούτες γίνεται πολύ κουβέντα για τη δυσκολία των θεμάτων των πανελλήνιων εξετάσεων σε όλα σχεδόν τα μαθήματα, στα οποία εξετάστηκαν ως τώρα οι υποψήφιοι. Πράγματι, οι επιλογές της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων στην Εκθεση, τη Φυσική, τη Βιολογία, τα Μαθηματικά κατεύθυνσης -και έπεται συνέχεια- μοιάζουν να θέλουν να δοκιμάσουν άγρια τις αντοχές των παιδιών.
Πλήρες άρθρο...