Τρίτη 04 Αυγούστου 2020 | 02:20

ΕργατικάPointer

Καμιά κυβέρνηση δε θ’ ανακόψει την «κινεζοποίηση» του ελληνικού λαού

Σύμφωνα με το νόμο 4046/2012, που επικύρωσε το δρεπανηφόρο Μνημόνιο-2, και την Πράξη 6 του υπουργικού συμβουλίου, πετσοκόβονται το κατώτερο μεροκάματο και ο μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και καταργούνται στην ουσία οι Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Η κατακρεούργηση της ΕΓΣΣΕ άρχισε από τις 14 Φλεβάρη του 2012. Για τους εργαζόμενους πάνω από 25 χρόνων το μεροκάματο μειώθηκε κατά 22%, ενώ γι’ αυτούς που είναι κάτω από 25 χρόνων το μεροκάματο μειώθηκε κατά 32%. Ταυτόχρονα με την κατακρεούργηση του κατώτατου μεροκάματου, μειώθηκε το επίδομα της κατώτατης ανεργίας και άλλα επιδόματα, στα οποία έχουμε αναφερθεί αναλυτικά σε προηγούμενα δημοσιεύματά μας.

Από τις 15 Μάη, οι καπιταλιστές έχουν το δικαίωμα (κλείνουν τρεις μήνες από τη δημοσίευση του νόμου 4046) να καταργήσουν τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις και να δίνουν ψίχουλα στους εργαζόμενους. Σύμφωνα με το νόμο αυτό και την πράξη 6 του Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 38Α/28-2-2012), οι καπιταλιστές μπορούν μόνοι τους να πετσοκόψουν τις αποδοχές των εργατών και όλων των εργαζόμενων, χωρίς να χρειαστεί να ρωτήσουν τους εργαζόμενους και να συμφωνήσουν οι τελευταίοι και χωρίς να περιμένουν να βγάλει η κυβέρνηση απόφαση για την εφαρμογή αυτών των διατάξεων. Παραθέτουμε ένα σχετικά μεγάλο απόσπασμα από την Πράξη 6 του Υπουργικού Συμβουλίου:

«Οι κανονιστικοί όροι της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα λήξει ή θα καταγγελθεί εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα τρίμηνο από την ισχύ του ν. 4046/2012. Με την πάροδο του τριμήνου και εφόσον εν τω μεταξύ δεν έχει συναφθεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εξακολουθούν να ισχύουν από τους κανονιστικούς αυτούς όρους αποκλειστικώς οι όροι εκείνοι που αφορούν α) τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έληξαν ή καταγγέλθηκαν, ενώ παύει αμέσως να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα. Η προσαρμογή των συμβάσεων στις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου γίνεται χωρίς να απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των εργαζόμενων».

Παραθέσαμε αυτό το μεγάλο απόσπασμα, γιατί ο νεόκοπος αστός πολιτικάντης Α. Τσίπρας ισχυρίστηκε κατά την έξοδο από το προεδρικό μέγαρο ότι «στην σημερινή σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας ζητήσαμε η υπηρεσιακή κυβέρνηση να μην υλοποιήσει μέτρα που αφορούν σε περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων»! Ας κάνουμε σύγκριση της διάταξης του νόμου 4046, που παραθέσαμε παραπάνω, και της άποψης του Α.Τσίπρα. Σύμφωνα με το νόμο 4046, από τις 15 Μάη του 2012 οι καπιταλιστές έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν, άμεσα, στην εφαρμογή της διάταξης αυτής και να πετσοκόψουν τις αποδοχές που έπαιρναν ως τώρα οι εργαζόμενοι σύμφωνα με τις ισχύουσες Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Π. Πικραμμένου ούτε θέλει ούτε μπορεί να ματαιώσει την εφαρμογή του νόμου 4046/2012. Δεν μπορεί να ματαιώσει την εφαρμογή της διάταξης αυτής, γιατί η Βουλή κλείνει και δεν μπορεί να εισαχθεί νομοσχέδιο που θα τροποποιήσει τη συγκεκριμένη διάταξη.

Η εφαρμογή αυτής της διάταξης (και όχι μόνον αυτής) επιβεβαιώνει για μια φορά ακόμη τη θέση μας, ότι όχι μόνο η σημερινή υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά και όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις επαναληπτικές εκλογές δε θα θέλει και δε θα μπορεί να ανακόψει την κατακρεούργηση των δικαιωμάτων μας και την ολοκλήρωση της «κινεζοποίησης» της εργαζόμενης ελληνικής κοινωνίας.

Ο Α.Τσίπρας γνωρίζει τι προβλέπει ο νόμος 4046/2012 για τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις και λέει ψέματα, προκειμένου να πουλήσει στο λαό χάντρες και καθρεφτάκια, ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στις μεθοδεύσεις των τροϊκανών και των «μνημονιακών» κομμάτων και να εμποδίσει την εφαρμογή των αντεργατικών νόμων. Αυτές οι δηλώσεις είναι ψεύτικες και αποσκοπούν στο να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους. Μην ξεχνάτε, ότι όσο περνούν οι μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας ανακαλύπτουν την ανάγκη «νέων θυσιών» από τον εργαζόμενο ελληνικό λαό, αλλά… με αντίκρισμα!

Ας δούμε τώρα την τύχη του βασικού μισθού και μεροκάματου και των τεσσάρων επιδομάτων. Καταρχάς, ο βασικός μισθός που θα χορηγείται μετά την κατάργηση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων παγώνει μέχρι να μειωθεί η ανεργία κάτω από 10%. Μ’ αυτό το δεδομένο, αντιλαμβάνεστε ότι θα περάσουν αρκετά χρόνια (κανείς δεν μπορεί τώρα να προβλέψει πόσα θα είναι αυτά) για να αρχίσει να αυξάνεται ο βασικός μισθός και το βασικό μεροκάματο.

Δεύτερο, παγώνει η αύξηση στα επιδόματα τριετιών , χρονοεπιδόματος, κ.λπ. για τον ίδιο λόγο. Αυτό σημαίνει ότι για τα χρόνια που θα περάσουν μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10% δε θα δίνονται οι αυξήσεις για τις νέες τριετίες που θα συμπληρώνουν οι εργαζόμενοι

Τρίτο, επειδή τα επιδόματα παιδιών δίνονται μέχρι να συμπληρώσουν τα 18 χρόνια ή τα 24 χρόνια όταν σπουδάζουν, αυτά θα χορηγούνται για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα και όχι εφόρου ζωής. Παραπέρα, αυτό το επίδομα από τη μια είναι πενιχρό ενώ από την άλλη οι ανάγκες των παιδιών αυξάνονται.

Τέταρτο, το επίδομα σπουδών δεν το παίρνουν όλοι οι εργαζόμενοι, γιατί απλούστατα η μειοψηφία των εργαζόμενων έχει πτυχίο ΑΕΙ και ΤΕΙ και γιατί οι καπιταλιστές δεν χορηγούν το επίδομα αυτό σ’ όλους τους πτυχιούχους. Αυτό ίσχυε μεν από παλιά, αλλά τώρα με το σμπαράλιασμα του αυθόρμητου εργατικού κινήματος το φαινόμενο γενικεύτηκε.

Τέλος, το επίδομα επικίνδυνης εργασίας δεν το έπαιρναν οι εργαζόμενοι σ’ όλους τους χώρους δουλιάς και σ’ αυτή τη φάση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης δίνεται σε λιγότερους εργαζόμενους και σε μικρότερο ποσοστό.

Ενώ αυτή είναι η πραγματικότητα, η αστικοποποιημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ δίνει άλλη ερμηνεία στις διατάξεις του νόμου 4046/2012. Ισχυρίζεται ότι από τις 15 Μάη του 2012 θα χορηγείται ακόμη και το οικογενειακό επίδομα και ότι τα καταργούμενα επιδόματα θα πρέπει να ενσωματώνονται στις ατομικές συμβάσεις. Προκειμένου δε να δικαιολογήσει τη γνωστή απραξία της, έκανε προσφυγή στο ΣτΕ. Εκανε την προσφυγή προκειμένου ν’ αυξήσει την πελατεία των γνωστών δικηγορικών οίκων.

Κλείνουμε επαναλαμβάνοντας τη θέση μας, ότι οι εργάτες πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, χτίζοντας βήμα-βήμα το δικό τους πολιτικό επιτελείο και διαμορφώνοντας το δικό τους πολιτικό πρόγραμμα κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, μέσω της δικτατορίας του προλεταριάτου.

Σάββατο 19 Μαΐου 2012