Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 | 09:27

ΔιεθνήPointer

Συρία

Πέρα από τις θεωρίες συνομωσίας

«Δεν ξέρουμε στ' αλήθεια ποιoν θα εξοπλίσουμε... Θα υποστηρίξουμε την Αλ Κάιντα στη Συρία; Τώρα και η Χαμάς υποστηρίζει την αντιπολίτευση, θα υποστηρίξουμε τη Χαμάς στη Συρία;». Τα λόγια της Χίλαρι Κλίντον στο CBS ανέτρεψαν όλα τα σενάρια συνομωσίας των υποστηρικτών του Ασαντ για δήθεν οργανωμένο σχέδιο ανατροπής του από τη Δύση. Οχι ότι οι ηγεσίες των αντικαθεστωτικών δυνάμεων δεν έχουν κομπρεμί με τους Δυτικούς, αλλά τα πράγματα απέχουν πολύ από το να θεωρήσει κανείς ότι όλα είναι φτιαχτά για να ρίξουν τον... επαναστάτη Ασαντ. Γιατί οι εκατοντάδες διαδηλώσεις όλους αυτούς τους μήνες, που σχεδόν καθημερινά τροφοδοτούν με υλικό το διαδίκτυο, εκφράζουν την αγανάκτηση σημαντικού μέρους του πληθυσμού, που έχει φουντώσει τόσο ώστε ακόμα και η Χαμάς, διά στόματος του πρώην πρωθυπουργού Ισμαΐλ Χανίγια, να χαιρετίζει τους διαδηλωτές «της αραβικής άνοιξης ή μάλλον του ισλαμικού χειμώνα» στη Συρία (ομιλία του Χανίγια σε τζαμί του Καΐρου).

Ηταν η πρώτη φορά που η Χαμάς (με τόσα χρόνια παρουσία στη Δαμασκό, όπου ήταν και η έδρα του ηγέτη της Χάλεντ Μισάλ) έσπασε τη σιωπή της, παίρνοντας σαφή θέση υπέρ των διαδηλωτών και προκαλώντας την αντίδραση της Κλίντον. Η τελευταία επεσήμανε ότι η Συρία «δεν είναι Λιβύη, που είχες βάση επιχειρήσεων στη Βεγγάζη, που είχες ανθρώπους που αντιπροσώπευαν όλη την αντιπολίτευση», και συμπλήρωσε ότι «δε θα φέρεις τανκς από τα σύνορα με την Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί». Την περασμένη Τρίτη, δε, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι προβληματισμένη από το γεγονός ότι «η Αλ Κάιντα και άλλοι εξτρεμιστές επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη βάρβαρη καταστολή του συριακού καθεστώτος εναντίον της αντιπολίτευσης».
 
Από την άλλη, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, απέκλεισε ξανά οποιαδήποτε σκέψη για την ανάπτυξη «ειρηνευτικής δύναμης» στη χώρα και η Ευρωπαϊκή Ενωση αρκέστηκε στην επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στην κεντρική τράπεζα της Συρίας και στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό διάφορων σύριων κυβερνητικών αξιωματούχων, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή της στο Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο απεκάλεσε ως «τον μοναδικό εκφραστή των Σύριων που ζη-     τούν δημοκρατία και ειρηνική αλλαγή». Στο τελευταίο, όμως, σύμφωνα με τη «Φωνή της Ρωσίας», εμφανίστηκαν οι πρώτοι τριγμοί με την αποχώρηση 20 επιφανών στελεχών.
 
Ολα αυτά δείχνουν ότι η κατάσταση στη Συρία δεν είναι εύκολη ούτε για να κάνουν παιχνίδι οι ιμπεριαλιστές ούτε όμως και για να συνεχίσει το... θεάρεστο έργο του ο Ασαντ που δεν διστάζει να στήνει δημοψηφίσματα την ίδια στιγμή που μακελεύ-ει τη Χομς. Ακόμα όμως κι αυτό το δημοψήφισμα, με 57.4% συμμετοχή, στο οποίο το 89% περίπου των ψηφισάντων τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος για πολυκομματικό σύστημα και τον τερματισμό της παντοκρατορίας του κόμματος Μπάαθ, δείχνει ότι ο Ασαντ αναγκάστηκε να κάνει ελιγμό για να τιθασεύσει τη λαϊκή αγανάκτηση. Εναν ελιγμό καθαρά υποκριτικό, αφού το νέο Σύνταγμα του δίνει τη δυνατότητα ν’ ανανεώνει τη θητεία του επί 16 συναπτά έτη ακόμα! Ούτε τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα, όμως, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε, όπως δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τον αριθμό των 7.500 νεκρών που δίνει ο ΟΗΕ, οι 2.000 από τους οποίους, σύμφωνα με το καθεστώς, ανήκουν στις δυνάμεις καταστολής. Γιατί ο πόλεμος προπαγάνδας οργιάζει ένθεν κακείθεν στη Συρία. Πίσω από τον πόλεμο αυτό κρύβεται η αντίθεση ενός μεγάλου τμήματος του λαού στο καθεστώς Ασαντ, που δεν είναι και τόσο... λαοφιλές όσο το παρουσιάζουν τα παπαγαλάκια του.
Σάββατο 03 Μαρτίου 2012