Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 | 23:38

ΔιεθνήPointer

Υεμένη

Συνεχίζεται το λουτρό αίματος

Small_img_14271
Στις 8 Οκτωβρίου, ο δικτάτορας Αλί Σάλεχ ανακοίνωσε για πολλοστή φορά ότι «θα παραιτηθεί τις επόμενες μέρες» και ότι κινείται με βάση το σχέδιο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που υποβλήθηκε την περασμένη άνοιξη. Ωστόσο, δε χρειάστηκε να περάσει πολύ χρόνος για να αποδειχτεί και η κίνησή του αυτή ένας ακόμη ελιγμός προκειμένου να κερδίσει χρόνο.

Δύο μέρες αργότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times (9/10/11), δύο υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωμτούχοι επισκέφτηκαν τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα για να παρουσιάσουν ένα νέο σχέδιο, το οποίο προβλέπει ότι ο Σάλεχ θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι την πραγματοποίηση εκλογών την επόμενη χρονιά. Ούτε παραίτηση δηλαδή του Σάλεχ ούτε μεταβατική κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, όπως  προβλέπει το σχέδιο των χωρών του Κόλπου, το οποίο, υπενθυμίζουμε, τροποποιήθηκε τρεις φορές για να ικανοποιεί το Σάλεχ και απορρίφθηκε από τον ίδιο και τις τρεις φορές την τελευταία στιγμή προκειμένου να αποφύγει να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις στους αντιπάλους του και να κερδίσει χρόνο. Αυτό που επιδιώκει είναι να μην αφήσει ελεύθερο το δρόμο για την εξουσία στους αντιπάλους του και να εξασφαλίσει την πολιτική επιβίωση και τη συμμετοχή στην εξουσία του στενού του περιβάλλοντος.

Η νέα πρόκληση του δικτάτορα Αλί Σάλεχ πυροδότησε νέο γύρο μαζικών διαδηλώσεων, τις οποίες οι κυβερνητικές δυνάμεις καταστολής έπνιξαν για πολλοστή φορά στο αίμα. Από τις 15 Οκτωβρίου, καθημερινά σχεδόν, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατεβαίνουν στους δρόμους της πρωτεύουσας Σανάα και άλλων μεγάλων πόλεων και απαιτούν την παραίτηση του Αλί Σάλεχ. Αυτή τη φορά οι διαδηλωτές ξεκινούν από την πλατεία της Αλλαγής και επιχειρούν να φτάσουν σε σημεία της πρωτεύουσας με κυβερνητικά κτίρια, τα οποία ελέγχονται από την Προεδρική Φρουρά. Κατά τη διαδρομή αυτή οι διαδηλωτές δέχονται πυρά από το στρατό, από ένοπλους με πολιτικά και από ελεύθερους σκοπευτές, με αποτέλεσμα, από τις 15 μέχρι τις 18 Οκτωβρίου να υπάρχουν 36 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες, οι περισσότεροι με σφαίρες στο κεφάλι, στο στήθος και στον αυχένα. Επιπλέον 17 νεκροί και 30 τραυματίες είναι ο απολογισμός των ένοπλων συγκρούσεων που ξέσπασαν σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας τα ξημερώματα και τις πρωϊνές ώρες της 17ης Οκτωβρίου ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμες και σε πρώην στρατιώτες της 1ης Θωρακισμένης Μεραρχίας του στρατηγού Μοχσέν Αλ Αχμαρ, που έχει αποσκιρτήσει από τον περασμένο Μάρτιο μετά τη σφαγή 50 διαδηλωτών από το στρατό.

Συνολικά, σύμφωνα με επιστολή που στάλθηκε στις αρχές Οκτωβρίου στον ΟΗΕ από το κίνημα της νεολαίας, οι νεκροί της εξέγερσης ανέρχονται τουλάχιστον στους 861 και οι τραυματίες στις 25.000. Επίσης, στις αρχές Οκτωβρίου αποχώρησε από την Υεμένη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, ύστερα από τις αποτυχημένες προσπάθειες μερικών εβδομάδων να βρεθεί συμβιβαστική λύση ανάμεσα στον Αλί Σάλεχ και τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, η οποία σε κάθε περίπτωση θα ρίχνει στα μαλακά το Σάλεχ, χάρη στο δίχτυ προστασίας που του παρέχουν οι αμερικάνοι πάτρωνές του.
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011