Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 | 17:27

Νεολαία-ΠαιδείαPointer

Με αμείωτη ένταση οι καταλήψεις

Small_img_13077
Υπό κατάληψη παραμένει για τρίτη προς τέταρτη εβδομάδα το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ. Παρά την οργανωμένη προσπάθεια «αντικατάληψης», με την αμέριστη στήριξη των ΜΜΕ, της ΠΟΣΔΕΠ και της ΔΑΠ, ελάχιστα τμήματα ΤΕΙ στην επαρχία ήταν αυτά που σταμάτησαν την κατάληψη. Αμελητέα και από αριθμητική και από πολιτική άποψη.

Αξιοσημείωτη ήταν και αυτή την εβδομάδα η μεγάλη συμμετοχή φοιτητών στις γενικές συνελεύσεις. Το κίνημα «αντικατάληψης» από «φυτά» και «ΔΑΠοφυτά», οργανωμένα σε αρκετές περιπτώσεις από αντιδραστικούς καθηγητές και σπρωγμένο από συγκροτήματα ΜΜΕ, όπως αυτό του Αλαφούζου, έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα απ’ αυτά που επεδίωκαν οι φορείς του. Συσπείρωσε το κίνημα των καταλήψεων, κήρυξε γενική επιφυλακή, έφερε κόσμο στα αμφιθέατρα και η «αντικατάληψη» συντρίφτηκε ακόμη και σε σχολές που θεωρούνται «κάστρα» της «γαλάζιας γενιάς». Είναι χαρακτηριστική η στροφή της νεολαίας του Περισσού. Εκεί που το ρεύμα της «αντικατάληψης» εμφανιζόταν απειλητικό, πρότεινε να σπάσει η ψηφοφορία σε δυο κομμάτια: μια ψηφοφορία υπέρ ή κατά της κατάληψης και μια δεύτερη ψηφοφορία για το πλαίσιο. Φοβήθηκε πως αν ήταν αυτή που θα διασπούσε το μέτωπο της κατάληψης, επιτρέποντας στην «αντικατάληψη» να κερδίσει σχετική πλειοψηφία, θα στιγματιζόταν ανεξίτηλα πολιτικά.

Σε αντίθεση με τις ιδιαίτερα μαζικές συνελεύσεις, οι πορείες εξακολουθούν να μην εμφανίζουν ιδιαίτερη μαζικότητα (αυτό συνέβη και την περασμένη Πέμπτη). Χωρίς να προσπαθούμε να κάνουμε ανάλυση ενός πολύπλευρου φαινόμενου, σημειώνουμε μόνο πως στη μέχρι στιγμής εικόνα των πορειών βαραίνει αποφασιστικά η απογοήτευση που σκόρπισε το ναυάγιο του κινήματος των «αγανακτισμένων». Οι αυταπάτες που σκόρπισαν στους πέντε ανέμους έφεραν μαζί τους –όπως το είχαμε επισημάνει– και απογοήτευση για την αποτελεσματικότητα της καθόδου στο δρόμο.
Αυτή τη στιγμή, το σημαντικό είναι η μαζικότητα των γενικών συνελεύσεων και η συνέχιση των καταλήψεων. Το κίνημα δείχνει αποφασισμένο. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους. Ο εκνευρισμός μεγαλώνει στο κυβερνητικό και ευρύτερα στο αστικό στρατόπεδο.
Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011