Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019 | 18:07

ΔιεθνήPointer

Σε ρόλο χαφιέ ο «σοσιαλιστής του 21ου αιώνα»

Small_img_10188
Πριν από μερικά χρόνια (τον Ιούνη του 2008), ο πρόεδρος της Βενεζουέλα, Ούγο Τσάβες, εξαπέλυσε μια πρώτης τάξεως ιδεολογική επίθεση στο παλαιότερο αντάρτικο κίνημα της Λατινικής Αμερικής, τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC). Ο Τσάβες είπε τότε το αμίμητο: «Ο ανταρτοπόλεμος ανήκει στην Ιστορία και είναι πλέον εκτός τόπου και χρόνου». Βλέπετε, οι FARC δεν ελέγχονταν ούτε από την Κούβα, ούτε από το «Κ»Κ που έχει από καιρό δηλώσει υποταγή στην αστική νομιμότητα. Ομως δεν έμεινε εκεί. Κατηγόρησε τους αντάρτες ότι έχουν γίνει «το πρόσχημα για την αυτοκρατορία (σ.σ. των ΗΠΑ) να απειλεί όλους μας»! Κι επειδή έχουν γίνει το πρόσχημα κι ένας μέγας αντιιμπεριαλιστής του διαμετρήματος ενός Τσάβες δεν το αντέχει αυτό, έβαλε το χεράκι του να εκδιωχθούν οι αντάρτες από τα «σοσιαλιστικά» του εδάφη, για να «σωθεί» ο «σοσιαλισμός» από την «αυτοκρατορία» (που με την άνοδο του Ομπάμα στην εξουσία, μάλλον… έπαψε πλέον να είναι «αυτοκρατορία») ή για να πάψει να μολύνεται από τέτοιες… αναχρονιστικές αντιστάσεις.

Αυτό το αναγνώρισε ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, σε τηλεοπτική του εμφάνιση στην ισπανική τηλεόραση την περασμένη Τρίτη. Ο Σάντος δήλωσε ικανοποιημένος, «διότι τα στρατόπεδα που υπήρχαν πριν (σ.σ. στη Βενεζουέλα) δεν υπάρχουν πλέον» και συμπλήρωσε ότι η Βενεζουέλα έδωσε λεπτομέρειες την περασμένη Δευτέρα για δύο αντάρτες των FARC που κατηγορούνται ότι σκότωσαν δύο κολομβιανούς πεζοναύτες που είχαν περάσει τα σύνορα! Αυτή η κίνηση αποτέλεσε κατά τον Σάντος μια «απροσδόκητη χειρονομία» για τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών (η είδηση μεταδόθηκε από το φιλο-τσαβικό πρακτορείο Venezuelanalysis της περασμένης Τρίτης – βλ. http://venezuelanalysis.com/news/6129).

Και τι σχέσεις! Δεκαέξι συμφωνίες υπέγραψαν οι… «νεόνυμφοι» Τσάβες και Σάντος που συζήτησαν για πάνω από 8 ώρες (μιλάμε για… σκληρό πορνό). Οι 16 συμφωνίες (πάντα σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο) αφορούν τους τομείς ενέργειας, επιστήμης, υγείας, τουρισμού, κοινωνικής ανάπτυξης των παραμεθόριων περιοχών και καταπολέμησης των ναρκωτικών. Το τελευταίο, όσο «ευήκοο» κι αν ακούγεται, αποτελεί το πρόσχημα του πολέμου κατά των ανταρτών (σαν ναρκέμπορους τους κατηγορούν οι Αμερικάνοι, όπως σαν τρομοκράτες κατηγορούν τους Παλαιστίνιους). Σε αντάλλαγμα για το «γάμο», η Βενεζουέλα αποπλήρωσε το 90% των χρεών της στους κολομβιανούς επιχειρηματίες, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Σάντος.

Ξέρετε ποιο ήταν το κερασάκι στην τούρτα; Οτι οι δύο πρόεδροι συναντήθηκαν με τον «πρόεδρο» της Ονδούρας Πορφίριο Λόμπο, που «εκλέχτηκε» το Νοέμβρη του 2009 μετά από εκλογές βίας και νοθείας, που ακολούθησαν το στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιούλη της ίδιας χρονιάς! Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του ίδιου του Σάντος που μοχθεί να εντάξει την Ονδούρα στις περιφερειακές οργανώσεις και να νομιμοποιήσει το καθεστώς της. Ο «σοσιαλιστής» Τσάβες «ξέχασε» ότι ο Λόμπο είχε αρνηθεί να αναγνωρίσει την μπολιβαριανή συμμαχία των λαών της Αμερικής (ALBA) και η Βενεζουέλα σε αντίποινα είχε αρνηθεί την επιστροφή της Ονδούρας στον Οργανισμό Αμερικάνικων Κρατών (OAS). Οπως μας ενημερώνει το Venezuelanalysis (11/4), κανείς από τους τρεις προέδρους δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε (μάλλον θα είναι πολύ… σόκινγκ), ωστόσο ο Τσάβες δήλωσε με καθ’ όλα… χριστιανικό ύφος, ότι θέλει να είναι «χρήσιμος σε διαδικασίες όπως εναρμόνιση, ενότητα, φιλία και ολοκλήρωση των κοινωνιών, χωρών και πολιτικών ομάδων». Μετάφραση; Περασμένα, ξεχασμένα. Ο σοσιαλισμός είναι τόσο «μεγαλόψυχος» που χωράει ακόμα και «προέδρους» γεννήματα πραξικοπημάτων. Αλλοι καιροί, άλλα ήθη!
Σάββατο 16 Απριλίου 2011