Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 | 08:42

ΔιεθνήPointer

Μπαχρέιν

Νησί του τρόμου

Small_img_10186
Ενα πρωτοφανές όργιο βίας και τρομοκρατίας εναντίον ακτιβιστών της αντιπολίτευσης, διαδηλωτών και γιατρών βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μπαχρέιν από τις 16 Μαρτίου που ο στρατός και η αστυνομία με δακρυγόνα και σφαίρες διέλυσαν τους διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει από τις 14 Φεβρουαρίου στην πλατεία του Μαργαριταριού στην πρωτεύουσα Μανάμα, κέντρο και σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης. Η σουνιτική δυναστεία των Αλ – Χαλίφα, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ προσπαθεί να πνίξει κάθε φωνή αντίστασης και διαμαρτυρίας και να επιβάλλει τη σιωπή του τρόμου στο σιιτικό κυρίως πληθυσμό, που αποτελεί το 70% του συνολικού πληθυσμού και συμμετείχε μαζικά στις διαδηλώσεις, διεκδικώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις, κατάργηση των διακρίσεων σε βάρος των Σιιτών και μέτρα ενάντια στη φτώχεια και στην ανεργία.

Οι προσκλήσεις του πρίγκηπα Σαλμάν προς την αντιπολίτευση για διάλογο σταμάτησαν από τις 16 Μαρτίου. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει σε ισχύ. Τα τανκς παραμένουν στα σημεία εισόδου στην οικονομική περιοχή της πρωτεύουσας. Τα στρατεύματα της Σαουδικής Αραβίας και των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων, που κλήθηκαν για να υποστηρίξουν το στρατό και την αστυνομία του Μπαχρέιν να καταπνίξουν την λαϊκή εξέγερση, παραμένουν στη χώρα, ενώ η αστυνομία έχει απόλυτη ασυλία για τα βασανιστήρια και τα εγκλήματα που διαπράττει.

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Οσοι πολιτικοί κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν τις πρώτες μέρες της εξέγερσης έχουν συλληφθεί ξανά ή κρύβονται. Οι άνθρωποι φοβούνται να μιλήσουν σε ξένους δημοσιογράφους. Πολλοί που μίλησαν ανοιχτά πριν από λίγες βδομάδες έχουν συλληφθεί ή αγνοούνται. Οι τηλεοπτικές εικόνες των διαδηλώσεων χρησιμοποιούνται από την αστυνομία για να ταυτοποιηθούν και να συλληφθούν διαδηλωτές. Το Al – Wefaq, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, έχει δώσει 453 ονόματα συλληφθέντων και αγνοουμένων σε οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανάμεσα στους οποίους είναι και 9 γιατροί που περιέθαλψαν τραυματισμένους διαδηλωτές. Ομως, όπως επισημαίνει, ο πραγματικός αριθμός των συλληφθέντων πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος, τουλάχιστον 600, γιατί πολλοί άνθρωποι φοβούνται να έρθουν σε επαφή με το Wefaq και να αναφέρουν τις συλλήψεις. Σύμφωνα με την οργάνωση «Human Rights Watch», η αστυνομία πραγματοποιεί συστηματικά νυχτερινές επιδρομές σε χωριά και εισβάλλει σε σπίτια ψάχνοντας για ανθρώπους που θεωρεί ύποπτους ότι συμμείχαν ή υποστήριζαν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Τις τελευταίες μέρες πέθαναν στα χέρια της αστυνομίας 4 κρατούμενοι από βασανιστήρια. Ανάμεσά τους είναι ο 31χρονος Ali Issa Saqer, που είχε συλληφθεί στις 13 Μαρτίου για απόπειρα φόνου αστυνομικού, ο 40χρονος Zakaraya Rashed Hassan, που είχε συλληφθεί στις 2 Απριλίου με τις κατηγορίες «υποδαύλισης μίσους, δημοσίευσης ψευδών ειδήσεων, καλλιέργειας σεχταρισμού και έκκλησης για την ανατροπή του καθεστώτος» σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και ο Kareem Fakhrawi, μέλος του κόμματος Wefaq, που πέθανε στις 12 Απριλίου, μια βδομάδα αφότου πήγε στο αστυνομικό τμήμα να διαμαρτυρηθεί για την κατεδάφιση του σπιτιού του από την αστυνομία και δεν επέστρεψε ποτέ σπίτι του.

Επίσης, τις τελευταίες μέρες απελάθηκαν 16 Λιβανέζοι που εργάζονταν στο Μπαχρέιν, 14  από τους οποίους είναι Σιίτες, για «λόγους ασφάλειας», ύστερα από τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών ότι η Χεσμπολά υποστηρίζει τους σιίτες διαδηλωτές και ότι ο ηγέτης της Χεσμπολά Χασάν  Νασράλα είναι «αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης».

Παράλληλα, έχουν απολυθεί τουλάχιστον 800 εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, μεταξύ των οποίων 190 στην κρατική εταιρία πετρελαίου και 111 στο υπουργείο Παιδείας, επειδή έμειναν στα σπίτια τους την ημέρα της γενικής απεργίας για την καταστολή της λαϊκής εξέγερσης στα μέσα Μαρτίου.

Το πογκρόμ που έχει εξαπολύσει η δυναστεία των Αλ – Χαλίφα δεν περιορίζεται στους διαδηλωτές και στους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης. Στο στόχαστρο του στρατού και της αστυνομίας βρίσκονται επίσης τα νοσοκομεία και το προσωπικό τους.

Η αμερικάνικη οργάνωση «Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους εκφράζουν την ανησυχία τους για τις πρόσφατες εξαφανίσεις γιατρών στο νοσοκομείο Σαλμανίγια της πρωτεύουσας Μανάμα. Ανάμεσα σ’αυτούς είναι η Nahad al – Shirawi, γιατρός στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Σαλμανίγια, η οποία κλήθηκε για ανάκριση στις 4 Απριλίου, επειδή, όπως υποστηρίζει ο πατέρας της, υπάρχει φωτογραφία που τη δείχνει να κλαίει πάνω σ’ ένα νεκρό διαδηλωτή, και έκτοτε αγνοείται. Την ίδια μέρα κλήθηκε για ανάκριση και έκτοτε αγνοείται επίσης μια ακόμη γιατρός ενδοκρινολόγος στο ίδιο νοσοκομείο, η Jalila al – Aaali. Η ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «οι εξαφανίσεις δεν φαίνονται να είναι μεμονωμένα περιστατικά, αλλά μάλλον τμήμα μιας ευρύτερης καταστολής των γιατρών της χώρας».

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται το νοσοκομείο Σαλμανίγια, το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο νοσοκομείο του Μπαχρέιν και το πιο φημισμένο στην περιοχή του Κόλπου. Σε έκθεσή τους «Οι γιατροί χωρίς Σύνορα» το χαρακτηρίζουν «κατεχόμενο νοσοκομείο». Στην έκθεση αυτή , μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι «ο στρατός κατέλαβε το νοσοκομείο και εγκατέστησε σημεία ελέγχου με τανκς και μασκοφόρους στρατιώτες σ’ όλη του την περίμετρο». Οτι «πολλοί ασθενείς, ακόμη και με σοβαρά τραύματα, έχουν αρνηθεί να μεταφερθούν σ’ αυτό το νοσοκομείο από φόβο για την ασφάλειά τους». Οτι «οι πληγές χρησιμοποιούνται για να εντοπιστούν διαδηλωτές, ο περιορισμός πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη χρησιμοποιείται για να αποτραπούν οι άνθρωποι από τις διαδηλώσεις και όσοι τολμήσουν να ζητήσουν βοήθεια συλλαμβάνονται».

Σύμφωνα με την οργάνωση «Human Rights Watch» (HRW), το νοσοκομείο Σαλμανίγια είναι σχεδόν άδειο. Οι αξιωματικοί του στρατού είναι περισσότεροι από τους ασθενείς. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να πηγαίνουν εκεί, γιατί φοβούνται. Mε βάση τις μαρτυρίες και τα στοιχεία που συγκέντρωσε η HRW, οι ασθενείς με τραύματα που σχετίζονται με διαδηλώσεις απειλούνται, χτυπιούνται και συλλαμβάνονται, Διαχωρίζονται από τους υπόλοιπους ασθενείς και μεταφέρονται στον 6ο όροφο του νοσοκομείου, όπου απομονώνονται και απαγορεύεται η πρόσβαση σε όλους, ακόμη και στην οικογένειά τους. Τοπροσωπικό του 6ου ορόφου, οι γιατροί, οι νοσοκόμοι και οι τραπεζοκόμοι, έχει αντικατασταθεί από στρατιωτικό προσωπικό. Ακόμη και από ιδιωτικά και περιφερειακά δημόσια νοσοκομεία ασθενείς με τραύματα που συνδέονται με διαδηλώσεις μεταφέρονται με τη βία στο νοσοκομείο Σαλμανίγια ή στη Βασιλική Ιατρική Υπηρεσία του Μπαχρέιν, ένα νοσοκομείο αποκλειστικά για το στρατιωτικό προσωπικό και τη βασιλική οικογένεια.

Το νοσοκομείο Σαλμανίγια μπήκε στο στόχαστρο του καθεστώτος και καταλήφθηκε από το στρατό, γιατί σ’ αυτό κατέφευγαν οι τραυματισμένοι διαδηλωτές, όχι μόνο για τις υπηρεσίες που πρόσφερε, αλλά και γιατί θεωρούνταν ασφαλές μέρος και κέντρο της αντιπολίτευσης. Hταν το μόνο μέρος όπου οι δημοσιογράφοι μπορούσαν να πάρουν από το ιατρικό προσωπικό πληροφορίες για τους νεκρούς και τους τραυματίες των διαδηλώσεων, ενώ έξω από το νοσοκομείο είχαν στηθεί από διαδηλωτές σκηνές, είχαν αναρτηθεί φωτογραφίες νεκρών διαδηλωτών και συνθήματα.

Στο όργιο αυτό βίας, τρομοκρατίας και κατάφωρης καταπάτησης στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων έχει πέσει πέπλο σιωπής, για ευνόητους λόγους. Ούτε «συγκινεί» φυσικά τον Ομπάμα και τους λοιπούς «ευαίσθητους» δυτικούς σταυροφόρους της «δημοκρατίας», που έχουν αναλάβει την «προστασία» των αμάχων στη Λιβύη.
Σάββατο 16 Απριλίου 2011