Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 | 07:30

ΠεριβάλλονPointer

Η παράνομη ιχθυοκαλλιέργεια της οικογένειας Γερουλάνου

Στις 23.3.2009, 18 κάτοικοι και δύο σύλλογοι του Αργοστολίου Κεφαλλονιάς κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης 18/18/22-1-2009 του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, γιατί με την απόφαση αυτή ο Γενικός Γραμματέας αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση 2435/2008 του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ. Απόφαση, με την οποία κρίθηκαν παράνομες α) η απόφαση 7151/5-8-2003 του Νομάρχη Κεφαλληνίας –Ιθάκης, β) η Κοινή Απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 108580/20-9-2004 και γ) η απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Με τις τρεις αυτές αποφάσεις επιτρέπονταν η λειτουργία της επιχείρησης  «Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς ΑΕ», που ανήκει στην οικογένεια του υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου.

Με την απόφασή του αυτή ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων αγνοεί προκλητικά την απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ και, το σπουδαιότερο, με πρόσχημα τη μετεγκατάσταση της επιχείρησης σε άλλο σημείο του κόλπου του Αργοστολίου, παρατείνει τη λειτουργία της για δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι τις 22.1.2011, στην ίδια θέση του κόλπου του Αργοστολίου, με μόνη διαφοροποίηση την αλλαγή προσανατολισμού των ιχθυοκλοβών.

Την ίδια ημέρα (23.3.2009), οι κάτοικοι κατέθεσαν, μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου τους, και αίτηση για την έκδοση Προσωρινής Διαταγής αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Αυτή δεν δόθηκε μέχρι σήμερα, γιατί ο πρόεδρος του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ έκρινε ικανοποιητική την απάντηση των δικηγόρων του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας! Η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης της παράνομης  και προκλητικής, απόφασης του Γενικού Γραμματέα ορίστηκε για τις 3 Νοέμβρη του 2010.

Γιατί πήγαν την εκδίκαση τόσο πίσω; Ποια η σκοπιμότητα αυτής της καθυστέρησης; Γιατί έπρεπε να περάσουν 18 μήνες και 10 ημέρες για να εκδικαστεί αυτή η υπόθεση, όταν η μονάδα  της οικογένειας Γερουλάνου λειτουργεί στην ίδια θέση, για την οποία βγήκε η απόφαση 2435/2008; Θα λειτουργούσε έτσι το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ και ο πρόεδρός του, εάν η μονάδα δεν ανήκε στην Οικογένεια του Π. Γερουλάνου, που σε δημόσια εμφάνισή του, στις 30 Οκτώβρη του 2009, δήλωνε ανάμεσα στ’ άλλα προκλητικά: «Γνώρισα το γρηγορόσημο, το μυστήριο κόσμο της εφορίας, τον απόμακρο κόσμο του Συμβουλίου της Επικρατείας». Αν δεν ήταν ο Π. Γερουλάνος και ήταν ένας κοινός θνητός, θα τολμούσε να κάνει τέτοιες απαξιωτικές δηλώσεις και αν τελικά τολμούσε να τις κάνει, θα τον άφηναν σε χλωρό κλαρί;

Η παρανομία της οικογένειας Γερουλάνου δεν έγκειται μόνο στο ότι λειτουργεί μια μονάδα στο κόλπο του Αργοστολίου ενώ δεν έχουν εγκριθεί ακόμη: α) Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών. β) Η Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ). Εγκειται ακόμη στο ότι από το 2007 διατείνεται ότι παράγει βιολογικές τσιπούρες και λαβράκια παράνομα, γιατί μέχρι τον Ιούλη του 2010 (που άρχισε να ισχύει με προϋποθέσεις ο εφαρμοστικός κανονισμός 710/2009) δεν επιτρεπόταν η σήμανση ψαριών ως βιολογικών, μιας και δεν υπήρχε εθνικό και κοινοτικό νομοθετικό πλαίσιο. Και γι’ αυτόν ακόμη το λόγο, ο υπουργός Γεωργίας έπρεπε να κλείσει τη μονάδα, κάτι που δεν έκανε. Την άνοιξη του 2009, μετά από δική μας καταγγελία, είχε επισκεφθεί τη μονάδα στην Κεφαλλονιά ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΕΓΕΠΕ. Ο κύριος αυτός πήγε, είδε και απήλθε. Τότε του ζητήσαμε να μας δώσει την εισήγησή του, αλλά αρνήθηκε. Τελικά, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο. Το αναφέραμε αυτό μόνο και μόνο για να τονίσουμε, ότι και το αρμόδιο υπουργείο έκανε τα στραβά μάτια, γιατί δεν ήθελε να τα χαλάσει με το συγκεκριμένο τζάκι.

Η οικογένεια αυτή, παρότι είχε και έχει με το μέρος της όλους τους μηχανισμούς λήψης των αποφάσεων, αισθάνεται ανασφαλής. Φοβάται ότι μπορεί να ληφθεί από το ΣτΕ πάλι απόφαση με την οποία θα διαταχθεί το κλείσιμό της. Ετσι, κάτω από την πίεση των διαμαρτυρόμενων κατοίκων του Αργοστολίου, η Λάρα Γερουλάνου, που διευθύνει τη μονάδα μετά την υπουργοποίηση του συζύγου της, σε σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Αργοστολίου, δέχτηκε να γίνει Περιβαλλοντική Μελέτη στον κόλπο του Αργοστολίου. Στις 4 Μάρτη, το Δημοτικό Συμβούλιο, στην 4η Συνεδρίασή του, ενέκρινε τη Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης για το ερευνητικό πρόγραμμα «Περιβαλλοντική κατάσταση του κόλπου του Αργοστολίου με έμφαση στη θαλάσσια ρύπανση, τη θαλάσσια κυκλοφορία και τα προστατευόμενα  είδη που ενδημούν σε αυτόν και προτάσεις περιβαλλοντικής διαχείρισης και βιώσιμης ανάπτυξης». Ο Δήμαρχος Αργοστολίου ήρθε σε επαφή με την ερευνητική ομάδα του Αναπληρωτή Καθηγητή Μ. Δασενάκη. Η Ομάδα ετοίμασε την πρότασή της και μαζί μ’ αυτή γνωστοποίησε και τη σύνθεσή της. Τελικά, δεν επήλθε συμφωνία, γιατί ο Νομάρχης Κεφαλλονιάς έθεσε βέτο για ένα μέλος της ομάδας, με το πρόσχημα ότι κατάγεται από την Κεφαλλονιά. Με το Νομάρχη επικοινωνήσαμε και εμείς. Παραδέχτηκε ότι έθεσε διακριτικά το ζήτημα για τη συμμετοχή της συμπατριώτισας του, για να εξασφαλιστεί δήθεν η αντικειμενικότητα της μελέτης, και όχι ότι έθεσε βέτο. Δεν μας έπεισε για τον ισχυρισμό του αυτό και όταν του είπαμε ότι στην ουσία δεν ήθελε να γίνει αυτή η περιβαλλοντική μελέτη, γιατί θα επιβεβαιωνόταν αυτό που φωνάζουν οι κάτοικοι, ότι μολύνεται ο κόλπος του Αργοστολίου. Τότε, άρχισε να μας προβοκάρει λέγοντας γενικόλογα, ότι ξέρει για ποιόν δουλεύουμε (!!!) και όταν του ζητήσαμε να γίνει συγκεκριμένος, έκλεισε το τηλέφωνο.  Μάθαμε από τους κατοίκους, ότι στην περιοχή αυτή του κόλπου υπάρχει το προστατευόμενο είδος Σιθωνία και ότι εκεί πέφτουν τα λήμματα του Βιολογικού του Ληξουρίου. Θέσαμε το ερώτημα γι’ αυτή την πληροφορία των κατοίκων στο Νομάρχη και η απάντησή του ήταν «ήξεις αφήξεις». Στο θέμα του βιολογικού του Ληξουρίου αναφερόμαστε με κάθε επιφύλαξη και θα επανέλθουμε με νεότερα.

Η οικογένεια Γερουλάνου, εκτός από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και το Νομάρχη Κεφαλλονιάς,  έχει και τον ιχθυολόγο Νικόλαο Αναγνόπουλο, που κατέχει πολλές θέσεις που λόγω συμφερόντων συγκρούονται μεταξύ τους. Για το ρόλο του θα μιλήσουμε σε επόμενο σημείωμά μας αναλυτικά. Από τη στιγμή, όμως, που ανέλαβε την εκπόνηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και τη χωροθέτηση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ)  είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε δημόσια την επιφύλαξή μας για την αντικειμενικότητα των μελετών του.

Η οικογένεια Γερουλάνου έχει ακόμη στήριγμα την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που έσπευσε να εισαγάγει αντισυνταγματική τροπολογία στο νόμο 3851/2010 για τις ΑΠΕ. Τέλος, την οικογένεια έσπευσε να βοηθήσει η πρώην υπουργός Γεωργίας Κ. Μπατζελή ,που έσπευσε να κατηγορήσει το ΣτΕ για την απόφαση που εξέδωσε για την επιχείρηση της οικογένειας. Καλά θα κάνει η κυρία αυτή να είναι πολύ προσεκτική, γιατί έχει την φωλιά της λερωμένη (μιας και κάλυπτε την οικογένεια που παράνομα πλασάριζε τα ψάρια της ως βιολιογικά). Η κατάθεση, δε, απ’ αυτήν ερώτησης στην Τ. Μπιρμπίλη, λίγο καιρό πριν την συζήτηση της υπόθεσης στο ΣτΕ, επιβεβαιώνει απόλυτα τον πανικό της οικογένειας. Εμείς συντασσόμαστε με τους κατοίκους του Αργοστολίου και με τον αγώνα τους να σταματήσει η παράνομη λειτουργία του ιχθυοτροφείου.

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010