Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 | 16:50

ΚόντρεςPointer

Κόντρες

Small_img_6617
Σταθμός μετρό «Αττική», Οκτώβρης 2010...


♦ Γκάφα Γκεμπελίσκου


Δεν ήταν, ασφαλώς, τοι σημαντικότερο σημείο των δηλώσεων Γιούνκερ αυτό που αναφερόταν σε δήλωση έλληνα πρωθυπουργού, ότι κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα (με μόνο μη διεφθαρμένο, προφανώς, τον ίδιο). Ο Παπακωνσταντίνου, όμως, αδίστακτος Γκεμπελίσκος, «έδειξε» τον Καραμανλή. Το έκανε επίσημα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο περιθώριο της συνέλευσης του ΔΝΤ. Αυτό έγινε την Κυριακή. Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος του Γιούνκερ , δήλωσε ότι το αφεντικό του αναφερόταν στον Παπανδρέου, δίνοντας ταυτόχρονα και μια κάλυψη: δεν του τα είπε σε συνάντησή τους ο Παπανδρέου –δήλωσε– αλλά τα συνήγαγε από τις δημόσιες δηλώσεις του. Φυσικά, ο Γκεμπελίσκος δεν επανήλθε με διορθωτική δήλωση. Πήδηξε πάνω και από αυτή τη γκάφα του, αφήνοντας τον δημοσιογραφικό εσμό που έχει στην υπηρεσία του να «κλείσει» το θέμα.


♦ Ρέστα

Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια είναι η πραγματική απήχηση του Αλαβάνου στο εκλογικό σώμα της Αττικής, το σίγουρο όμως είναι ότι το μιντιακό σύστημα αποφάσισε να τον τελειώσει, αφού στα γκάλοπ-μαϊμουδιές που δημοσιεύονται τον δείχνουν τελευταίο, πίσω ακόμα και από τον Ψαριανό. Ετσι, ένα κομμάτι αναποφάσιστων ψηφοφόρων, που ενδεχομένως να σκέφτονταν να του δώσουν μια ψήφο δυσαρέσκειας και διαμαρτυρίας, σπρώχνονται προς άλλους υποψήφιους. Οι καλές δημόσιες σχέσεις δεν βοηθούν καθόλου τον Αλαβάνο κι αν οι προβλέψεις επαληθευτούν μάλλον θα είναι το κύκνειο άσμα του. Εκτός αν το… γεροντοπείσμα του κρατήσει κι άλλο.

Στον «Επενδυτή», πάντως, δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι σ’ αυτές τις εκλογές παίζει τα ρέστα του. Οταν ρωτήθηκε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του «Μετώπου», απάντησε ως εξής: «Η ενίσχυση της Αριστερας και ο βαθμός στήριξης της δικής μας εναλλακτικής πρότασης θα κρίνουν τα επόμενα βήματα για τη συγκρότηση ενός πραγματικά μαζικού μετώπου αλληλεγγύης και ανατροπής, που μπορεί να είναι κεντρικό στοιχείο ενός νέου πολιτικού χάρτη στη χώρα».


♦ Για σφαλιάρες

«Ενενήντα προσωπικότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ΑΕΙ, τους Δικηγορικούς, Τεχνικούς και Ιατρικούς Συλλόγους και Επιμελητήρια, τον Επιστημονικό, Καλλιτεχνικό κόσμο και τον Τύπο μαζί με Προέδρους των ανώτατων και ανώτερων Συνδικαλιστικών Οργάνων των εργαζομένων, Προέδρους Εμπορικών Επιμελητηρίων, Συλλόγων και Συνδέσμων του Εμπορίου και της Αγοράς κ.λ.π., πήραν την πρωτοβουλία να συγκροτήσουν ‘’Κίνημα Πολιτών’’ και με Προσκλητήριο να καλέσουν όλους τους Έλληνες να μετάσχουν στον αγώνα για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, να μειωθεί η ανεργία, να σταματήσει το κλείσιμο καταστημάτων, να στηριχθεί ο εγχώριος τουρισμός, οι αγρότες μας, οι έλληνες παραγωγοί. Για την επιτυχία του αγώνα θα πρέπει να γίνει πράξη το σύνθημα "καταναλώνουμε ότι παράγουμε", ντύνομαι ελληνικά, τρώω ελληνικά, κάνω τουρισμό ελληνικά».

Στα ονόματα φιγουράρουν η υπερνομάρχης Μπέη (αυτή που τσιμεντοποίησε το Πεδίον του Αρεως), ο Μουτζούρης του ΕΜΠ, ο Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ, ο Παπασπύρου της ΑΔΕΔΥ, ο Παξινός του ΔΣΑ, ακόμα και ο… Σόμπολος (ΕΣΗΕΑ) και είναι όλοι για πολλές σφαλιάρες. Διότι προσπαθούν να πάρουν την ευθύνη από τις πλάτες της αστικής πολιτικής εξουσίας και να τις μεταφέρουν στις πλάτες των εργαζόμενων. Λες και μπορεί κανένας να βρει φτηνιάρικο ρούχο που να μην είναι κινέζικο, λες και μπορεί να βρει ελληνικό παπούτσι ή λες και δεν είναι εισαγόμενη από το εξωτερικό η πλειοψηφία των τροφίμων που πουλιούνται με ελληνική ετικέτα.


♦ Μεγάλες συναντήσεις

Η Αννα Νταλάρα, εξαδέλφη του α/α πρωθυπουργού Γιάννη Ραγκούση, σύζυγος του γνωστού (ξεπεσμένου πλέον) αοιδού και επιχειρηματίας της «σόου μπιζ», συναντήθηκε με την Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Ρώμη, Laura Boltrini. Ηταν τόσο σημαντική η συζήτηση, που εκδόθηκε Δελτίο Τύπου από το υπουργείο Εργασίας. Προσέξτε την ιδιότητα της κυρίας Boltrini: υπεύθυνη επικοινωνίας, δηλαδή αρμόδια για το γραφείο Τύπου μιας περιφερειακής υπηρεσίας της Υπατης Αρμοστείας. Μήπως –λέμε μήπως– η κυρία Νταλάρα έψαχνε μια αφορμή για ένα ταξιδάκι στη Ρώμη (βγαίνουν και οι νέες χειμερινές κολεξιόν αυτή την εποχή) και επειδή δεν βρέθηκε κάποιος αρμόδιος να την υποδεχτεί, επιλέχτηκε ως λύση ανάγκης η –πάντα πρόθυμη, λόγω αρμοδιότητας– εκπρόσωπος Τύπου; Α, να μην το ξεχάσουμε, έστειλε και φωτογραφία στην οποία απαθανατίστηκε σε θερμή χειραψία με την υπεύθυνη Τύπου η κα Νταλάρα!


♦ Ευλογημένες μπίζνες

Μεγαλομέτοχος της Εθνικής Τράπεζας η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορούσε να μείνει έξω από την αύξηση του μετοχικού κεφάλαιου και να δει το ποσοστό της να μειώνεται. Με συνοπτικές διαδικασίες η Ιεραρχία αποφάσισε να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, «ώστε να διασφαλίσει και να συνεχίσει την κοινωνική διάσταση της διακονίας της και να συμβάλλει συγχρόνως στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας»! Επειδή η Εκκλησία διαθέτει 9 εκατομμύρια μετοχές της ΕΤΕ και δικαιούνταν να πάρει άλλες 5.175.000 απευθύνθηκε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από το οποίο πήρε δάνειο 26.910.000 ευρώ (9,17 δισ. δρχ. για όσους θέλουν ένα μέτρο σύγκρισης). Βεβαίως, πλήρωσε κάτι παραπάνω (τριετής διάρκεια και επιτόκιο 4,67%), όμως μια υγιής επιχείρηση, όπως είναι η Εκκλησία, δεν διστάζει να πληρώσει και ψηλότερο επιτόκιο, διότι προβλέπει ψηλότερα κέρδη από τα μερίσματα της Εθνικής. Αλλωστε, το 2008 η Εκκλησία έβαλε όλο το ρευστό της σε μετοχές της Εθνικής, τις οποίες αγόρασε από το Χρηματιστήριο προς 20,5 ευρώ τη μία (επένδυσε τότε 32,8 εκατ. ευρώ), ενώ σήμερα αγοράζει μετοχές προς 5,2 ευρώ τη μία, ρίχνοντας έτσι το μέσο όρο των αγορών της ανά μετοχή.


♦ Ο Δράκουλας ξαναχτυπά

Καλό ή κακό της έκανε της κοράκλας του ο Μητσοτάκης που ξαναβγήκε σεργιάνι στην τηλεόραση; Ας το εκτιμήσει η ίδια. Εμείς, πάντως, τον απολαύσαμε το Δράκουλα, που πήρε το μπουρί της σόμπας και βγήκε σε αναζήτηση εργατικού αίματος (και το Μνημόνιο υπερασπίστηκε, και «όλα τα μέτρα που περιλαμβάνει είναι αναγκαία και χρειάζονται και άλλα», τόνισε, και «δεν θα πληρώσουν κόστος ανεργίας οι προνομιούχοι του δημοσίου;», αναρωτήθηκε με το γνωστό του ύφος). Και μια που βγήκε είχε τον καλό του λόγο και για τον Καραμανλή («με απογοήτευσε πλήρως») και για τον Σαμαρά, βεβαίως-βεβαίως («λαϊκιστή» τον απεκάλεσε). Η πλάκα είναι πως η Ρηγίλλης έχασε τελείως την ψυχραιμία της και του απάντησε με ανακοίνωση, διά χειρός Πανάρα, στην οποία τον χαρακτήρισε «ναυαγοσώστη του Παπανδρέου» και του ευχήθηκε… καληνύχτα! Καθόλου καλά δεν αισθάνεται τελευταία ο Σαμαράς.


♦ Σόλο ο Γκλέτσος

Ο Περισσός δεν στηρίζει τον Απόστολο Γκλέτσο για υποψήφιο δήμαρχο Στυλίδας, αλλά το παλιό συνδικαλιστικό στέλεχός του Χρ. Οικονόμου. Το ξεκαθάρισε η ΝΕ Φθιώτιδας του κόμματος, με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε και στο «Ριζοσπάστη», η οποία χαρακτηρίζει «προβοκατόρικη» την «προσπάθεια του Βήματος και άλλων κεντρικών ΜΜΕ να εμφανίζουν ως υποψήφιο του ΚΚΕ τον Απ. Γκλέτσο», η οποία «σαν στόχο έχει τη δημιουργία συγχύσεων στο λαό της περιοχής αλλά και γενικότερα». Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται όντως για προβοκάτσια ή απλώς για μπέρδεμα, δεδομένης της σχέσης του Περισσού με τον Γκλέτσο. Θα θέλαμε, όμως, να ρωτήσουμε τι ακριβώς μεσολάβησε και χάλασε η σχέση με τον πρώην ζεν-πρεμιέ του Κολωνακίου; Οι εθνικιστικές δηλώσεις του δεν τους είχαν ενοχλήσει. Συνέβη κάτι άλλο;


♦ Εκλεκτικές συγγένειες

Υπάρχει ακόμα η «Δράση» του Μάνου; Εμείς κοντεύαμε να ξεχάσουμε την ύπαρξή της, αλλά λάβαμε επιστολή που υπογράφει ο γενικός γραμματέας της (έχει και τέτοιον) και συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχει. Στηρίζει μάλιστα στις δημοτικές εκλογές τον Καμίνη στην Αθήνα και το Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή, Πασόκους υποψήφιους, προφανώς επειδή το ΠΑΣΟΚ εκφράζει με συνέπεια το νεοφιλελευθερισμό, ενώ ο Σαμαράς είναι… κρατιστής και… λαϊκιστής. Εχουν μάλιστα και υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο του Καμίνη, τον αντιπρόεδρο του «κόμματος» Τάσο Αρβαντίνη, ο οποίος «έρχεται καθημερινά σε επαφή με ψηφοφόρους της Αθήνας και μιλά για τα καθημερινά της πόλης». Ετσι, το καρέ του Καμίνη συμπληρώθηκε: εκτός από τους Οικολόγους και το κόμμα του Κουβέλη, έχει πια και τη νεοφιλελεύθερη «Δράση» του Μάνου.

Το καλό μας το κρατούσαν για το τέλος οι νεοφιλελεύθεροι: ζητούν οικονομική στήριξη της «Δράσης» με 5 ευρώ από τον καθένα! Είναι δυνατόν, κοτζάμ Μάνος, πρώην βιομήχανος και νυν «επενδυτής» να βολεύεται με 5 ευρώ το κεφάλι; Αυτό δεν είναι λαϊκισμός;


♦ Πόσο πάει το μαλλί;

Το συγκρότημα Αλαφούζου, με τις… περιβαλλοντικές ευαισθησίες, το έριξε τώρα στην ανακύκλωση παλιών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, σε συνεργασία με γνωστή εταιρία που δραστηριοποιείται σ’ αυτόν τον τομέα. Πόσα θα κονομήσει το αλαφουζέικο απ’ αυτή τη δουλειά μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ, όμως είναι υποτίμηση της αξιοπρέπειας για όποιον παίρνει μέρος σ’ αυτές τις φιέστες. Οι συμπαθείς τσιγγάνοι κάνουν εδώ και χρόνια την καλύτερη ανακύκλωση και το παζάρι μαζί τους (από τους τσιγγάνους παίρνεις και κάτι) είναι μια απόλαυση.


♦ Το δάσος της βαρβαρότητας

Μας συμφέρει οικονομικά να σας κόψουμε το πόδι, παρά να σας το σώσουμε για μερικά χρόνια! Αυτό ήταν το μήνυμα που βγήκε από την απάντηση του ΙΚΑ προς πάσχουσα από σακχαρώδη διαβήτη, η οποία τόσο ντόρο έκανε στα τηλεπαράθυρα του Σαββατοκύριακου. Τα κυβερνητικά στελέχη, ως συνήθως, έκαναν μια ακόμη ανέξοδη επίδειξη κοινωνικής ευσιαθησίας, αλλά και αμοραλισμού ταυτόχρονα, ρίχνοντας στην ευθύνη σε υπηρεσιακούς παράγοντες. Οχι πως δεν έχουν ευθύνη και υπηρεσιακοί παράγοντες, που κοιτάζουν μόνο την καριέρα τους και για μια θέση προϊστάμενου γλείφουν και εκτελούν τα πάντα, όχι πως δεν έχουν ευθύνη και γιατροί, που ξεχνούν τις στοιχειωδέστερες αρχές της βιοηθικής και τις ευθύνες που απορρέουν από την ιδιότητά τους, όμως όλοι αυτοί δεν είναι παρά τα δέντρα που κρύβουν το δάσος.

Το δάσος είναι η κεντρική κατεύθυνση, που έρχεται «από πάνω». Μια κατεύθυνση που έχει μετατρέψει την υγεία σε αγοραίο εμπόρευμα και την κοινωνική ασφάλιση σε εργαλείο εξαθλίωσης των εργαζόμενων. Τα «κίτρινα» ΜΜΕ έδωσαν και πάλι ρέστα, ο Λοβέρδος με τον Σπυρόπουλο έδωσαν και πάλι ρέστα, η αλήθεια κρύφτηκε και πάλι καλά.
Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010