Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 | 19:45

ΠεριβάλλονPointer

Κάτω τα ξερά σας από την Πρέβελη

Small_img_4771
Δεν γνωρίζουμε πώς μπήκε η φωτιά που έκαψε και το φοινικόδασος της Πρέβελης (το δεύτερο μεγαλύτερο μετά απ’ αυτό του Βάι), όμως αυτή τη στιγμή μεγαλύτερο κίνδυνο για το φοινικόδασος (όπως και για το Βάι) αποτελούν τα διάφορα λαμόγια («περιβαλλοντικά» και άλλα), που βρήκαν την ευκαιρία να κονομήσουν με τα διάφορα προγράμματα «προστασίας» και με προτάσεις για την ίδρυση Φορέα Διαχείρισης, για να βάλλουν για τα καλά το πόδι τους και να κονομάνε εσαεί.

Το φοινικόδασος δεν έχει καεί. Εχει απλά καψαλιστεί, για να το πούμε όσο γίνεται πιο απλά. Από τους επόμενους κιόλας μήνες θ’ αρχίσει η φυσική του αναγέννηση και σε μια τετραετία, αν γίνουν μερικά απλά πράγματα και δεν πατήσει κανένας εκεί μέσα, θα είναι όπως πριν. Γιατί οι φοίνικες κρατάνε μεγάλη μάζα νερού, η οποία λειτουργεί ως φυσικό αντίδοτο στην καταστροφική δύναμη της φωτιάς.

Σ’ ένα εμπεριστατωμένο επιστημονικό άρθρο-παρέμβαση («Προτεινόμενα Δασοκομικά διαχειριστικά μέτρα για την επιτάχυνση της φυσικής αποκατάστασης μετά την πυρκαγιά στο φοινικόδασος της Πρέβελης»), που δημοσιεύτηκε στο φόρουμ της ιστοσελίδας της ΠΕΕΓΕΠ, ο λασιθιώτης δασολόγος Παντελής Φιλιππάκης εισηγείται όλα τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να αναγεννηθεί το φοινικόδασος και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επέλαση των λαμόγιων. Τα μέτρα που προτείνει είναι συγκεκριμένα, εύκολα διεκπεραιώσιμα από τις υπηρεσίες της νομαρχίας (περιγράφει με ακρίβεια ακόμη και τα μηχανήματα και τα μεροκάματα που θα χρειαστούν) και επιστημονικά τεκμηριωμένα. Γι’ αυτό και κανείς δεν τόλμησε να τα αμφισβητήσει. Αλλωστε, ο εν λόγω δασολόγος βρίσκεται σε μόνιμη σύγκρουση με διάφορα λαμόγια για το ζήτημα της προστασίας του Βάι από το σκαθάρι (θέμα για το οποίο κάποια στιγμή θα γράψουμε αναλυτικά) και έχει μελετήσει πάρα πολύ τα θέματα του φοίνικα.

Βάσει των προτάσεών του, σε 3-4 χρόνια οι φοίνικες θα έχουν αναγεννηθεί και όχι σε 20 ή 50 χρόνια, που γράφουν οι άσχετοι δημοσιογράφοι, παραπληροφορούμενοι από τα λαμόγια που βρήκαν ευκαιρία για νέες κονόμες. Ας αφήσουν, λοιπόν, ήσυχο το δάσος κι ας κάνουν αυτά που πρέπει.
Σάββατο 04 Σεπτεμβρίου 2010