Κυριακή 05 Ιουλίου 2020 | 14:10

ΚαταστολήPointer

Εκαψαν ζωντανό κρατούμενο και κουκούλωσαν το έγκλημα

Κι αυτό «μεμονωμένο περιστατικό»; Μεταφέρουμε ολόκληρο το συγκλονιστικό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στα «Νέα» στις 18 Ιούνη και το οποίο ο συντάκτης του ( Στέλιος Βραδέλης) αναδημοσίευσε στο Indymedia την Πέμπτη.
 
«Ζωντανό επιχείρησαν να κάψουν Ιρακινό κρατούμενο μέσα στα κρατητήρια Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα δύο αστυνομικοί. Αρχικά προσπάθησαν να κρύψουν το συμβάν, το οποίο αποκαλύφθηκε όταν ο κρατούμενος χρειάστηκε να μεταφερθεί με σοβαρά εγκαύματα στο νοσοκομείο.
 
Στη συνέχεια, στις καταθέσεις τους οι δύο ειδικοί φρουροί υποστήριξαν πως ο ένας έπλενε τα χέρια του με οινόπνευμα, με το οποίο έβρεξε κατά λάθος τον κρατούμενο, ενώ ο δεύτερος εκείνη την ώρα έπαιζε με τον αναπτήρα του και ο κρατούμενος πήρε φωτιά από μία σπίθα, που έπεσε και αυτή πάνω του κατά λάθος!
 
Το απόγευμα της 6ης Μαΐου ο Ιρακινός κρατούμενος Ζαφάρι Τσίροος, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο "Σωτηρία", προκειμένου να λάβει την καθημερινή του φαρμακευτική αγωγή. Το απόγευμα εκείνο, όμως, οι γιατροί έκριναν πως ο Ιρακινός κρατούμενος που είναι τοξικομανής δεν έπρεπε να πάρει τα χάπια του, με αποτέλεσμα όταν επέστρεψε στο κελί του στην Αμυγδαλέζα να τον πιάσει στερητικό σύνδρομο. Υπηρεσία εκείνο το βράδυ είχαν δύο ειδικοί φρουροί. Ο Π. Ζ., αποσπασμένος από το Α.Τ. Νίκαιας και ο Κ. Μ., αποσπασμένος από το Α.Τ. Κερατσινίου. Οπως παραδέχθηκαν μιλώντας σε αξιωματικούς της διεύθυνσης Αλλοδαπών "ο Ζαφάρι ήταν πολύ ανήσυχος και προσπαθούσαμε να βρούμε τρόπο να τον κάνουμε να ησυχάσει".
 
Περιέλουσαν το πόδι του με οινόπνευμα και στη συνέχεια του έβαλαν φωτιά! Αφήνοντας τον Ιρακινό να σφαδάζει από τους πόνους και να προσπαθεί με την κουβέρτα να σβήσει τη φωτιά στο πόδι του, οι 2 αστυνομικοί επέστρεψαν στο γραφείο τους και σημείωσαν στο βιβλίο συμβάντων πως "ο Ιρακινός κρατούμενος Ζ. Τ. ήταν ανήσυχος το βράδυ και παραπονιόταν για τραύμα που προκάλεσε ο ίδιος στον εαυτό του!". Ο αξιωματικός υπηρεσίας που διαδέχτηκε τους δύο ειδικούς φρουρούς το πρωί της 7ης Μαΐου, επιθεωρώντας τα κελιά βρήκε τον Ζαφάρι με το πόδι καμένο, ενώ συνεχώς επαναλάμβανε "Παναγιώτης κακός άνθρωπος" (Παναγιώτης είναι το όνομα του ενός αστυνομικού).

Επιχείρηση κουκούλωμα
Την ώρα που ο Ιρακινός μεταφερόταν στο νοσοκομείο Αγία Ολγα για να του προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες άρχιζε με ευθύνη του διευθυντή και του υποδιευθυντή της διεύθυνσης Αλλοδαπών η επιχείρηση "κουκούλωμα" της πρωτοφανούς κακοποίησης, με προσπάθεια να πεισθεί ο Ιρακινός να μην καταθέσει εναντίον των δύο αστυνομικών. Μάλιστα, όπως παραδέχονται μιλώντας στα "ΝΕΑ" άνθρωποι του στενού του φιλικού περιβάλλοντος, οι αστυνομικοί του υποσχέθηκαν να τον αφήσουν ελεύθερο, αν έλεγε πως έπιασε φωτιά κατά λάθος!
 
Πράγματι, ο Ζαφάρι στην κατάθεσή του υποστήριξε πως βρισκόταν δίπλα στον αστυνομικό όταν εκείνος απολύμανε τα χέρια του με οινόπνευμα, ενώ ο δεύτερος αστυνομικός έπαιζε με τον αναπτήρα του κι έτσι άρπαξε φωτιά. Υστερα από αυτήν την κατάθεση, ο Ζαφάρι αφέθηκε αμέσως ελεύθερος!».

Σάββατο 07 Ιουλίου 2007