Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 | 23:23

ΠολιτικήPointer

Πάντα μαφιόζικα λειτουργεί το αστικό κράτος

Αστοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί εκφράζουν την αποστροφή τους για τον πεζοδρομιακό τρόπο με τον οποίο εκφράζεται ο τέως αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, απευθυνόμενος στον υφιστάμενό του (χωρίς να ξέρει ότι αυτός τον «γράφει» με το κινητό του). Σε ποιον τα πουλάτε αυτά, ρε; Λες και δεν ξέρουμε πώς μιλούν στις ιδιωτικές συζητήσεις τους όλοι αυτοί. Λες και δεν ξέρουμε τι σημαίνει καραβανάδικη ιεραρχία. Λες και δεν έχουν μείνει στα πολιτικά ανέκδοτα τα «καντίλια» που κατέβαζε ο Καραμανλής ο πρεσβύτερος στους υπουργούς του.
 
Ναι, είναι χυδαίος ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται ο Ματθαιόπουλος. Δεν είναι, όμως, προσβλητικός για τον Λιότσο. Να τον νουθετήσει προσπαθεί, λέγοντάς του τι θα πάθει αν δεν υπακούσει και μιλώντας του σε μια γλώσσα προσιτή και στους δυο τους. Και τι του λέει; Αν θέλεις να κάνεις καριέρα στο σώμα, να φτάσεις ψηλά, ακόμα και στην αρχηγία, θάψε κάθε ενοχοποιητικό στοιχείο για το Μάτι. Μην τα βάζεις με τους συναδέλφους σου, μην τα βάζεις με εμένα (τον Ματθαιόπουλο) που τότε ήμουν επιχειρησιακός υπαρχηγός, μην τα βάζεις με άλλες κρατικές υπηρεσίες, μην τα βάζεις με τη Δούρου, μην τα βάζεις με την κυβέρνηση, γιατί ό,τι σου λέω μου το έχει ζητήσει η υπουργός (Γεροβασίλη).
 
Πρώτη φορά λέτε να έχει γίνει τέτοιου τύπου συζήτηση ανάμεσα σε στελέχη του κρατικού μηχανισμού που ασκούν και προανακριτικά καθήκοντα; Οι «κασέτες» της ΕΥΠ/ΚΥΠ για τα νταλαβέρια μπάτσων και μαφιόζων τι αποκαλύπτουν; Τι αποκαλύπτουν για δικαστικούς που «πουλάνε» αποφάσεις; Ας σταματήσουν, λοιπόν, κάποιοι να παριστάνουν τους έκπληκτους και τους  αγανακτισμένους για τη «γλώσσα» του τέως αρχηγού.
 
Ο Ματθαιόπουλος, λοιπόν, αρχηγός της Πυροσβεστικής τοποθετημένος από τη Γεροβασίλη, φωνάζει τον υφιστάμενό του Λιότσο, διορισμένο πραγματογνώμονα από τον εισαγγελέα, και του λέει να θάψει οτιδήποτε παραπέμπει σε ευθύνες υπηρεσιών και κυβέρνησης. Το ότι ο Ματθαιόπουλος είναι εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ είναι πέραν κάθε αμφιβολίας. Τον είχε δίπλα του ο Τόσκας για να κάνει την ενημέρωση στον Τσίπρα, σ' εκείνο το άθλιο σόου στο κέντρο επιχειρήσεων, την ώρα που είχαν ήδη γίνει γνωστοί οι πρώτοι νεκροί. Τον έκαναν αρχηγό, όταν αναγκαστικά «παραίτησαν» τον προηγούμενο (μαζί με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ). Κι όταν τον περασμένο Φλεβάρη τον αποστράτευσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούσης έβγαλε ανακοίνωση για να καταγγείλει ότι η ΝΔ αποστρατεύει άξια στελέχη για να προωθήσει κομματικούς. Βέβαια, αν οι συριζαίοι ήξεραν ότι ο Λιότσος έχει «κασέτα», δε θα έκανε ποτέ αυτή τη δήλωση ο Ραγκούσης, όμως, θέλουν δε θέλουν, τον Ματθαιόπουλο τον έχουν χρεωθεί.
 
Στην «κασέτα» που δημοσιοποίησε ο Λιότσος, την Κυριακή μέσω «Καθημερινής» και τη Δευτέρα καταθέτοντας μήνυση κατά Ματθαιόπουλου, η Γεροβασίλη δεν έχει καμιά άμεση ανάμιξη. Την επικαλείται ο Ματθαιόπουλος και μπορεί να πει κανείς ότι το έκανε για να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση πάνω στον Λιότσο. Υπάρχει, όμως, ένα δεδομένο που δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει: συγκάλυψη δεν επιζητούσε μόνον ο Ματθαιόπουλος για την πάρτη του και για τους αξιωματικούς του. Συγκάλυψη επιζητούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος ξεχνάει το άθλιο σόου το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς, με τον Τσίπρα μόλις αφιχθέντα από το Μόσταρ, να ενημερώνεται από τον Ματθαιόπουλο και να ρωτάει τι ώρα θα σηκωθούν το πρωί τα αεροπλάνα, ενώ είχαν ήδη βρεθεί οι πρώτοι νεκροί; Ποιος ξεχνάει το ακόμα πιο άθλιο σόου που οργάνωσαν τις επόμενες μέρες Τζανακόπουλος (δηλαδή Τσίπρας) και Τόσκας, μαζί με τους αρχηγούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, για να αποδείξουν ότι υπήρξε… έργο εμπρηστών και πως ο κρατικός μηχανισμός έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του;
 
Ο αρχηγός της Αστυνομίας δήλωνε τότε… περήφανος για τη δουλειά που έκανε το σώμα του! Και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής δήλωνε: «Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό»! Και ο Τόσκας υπερθεμάτιζε: «Προσπαθώ να βρω ποια είναι τα λάθη και ποιοι έχουν την ευθύνη, σας λέω ότι δεν μπορώ να βρω μεγάλα λάθη επιχειρησιακά σε όλη αυτήν την κατεύθυνση των επιχειρήσεων».
 
Επομένως, είτε ο Ματθαιόπουλος έλεγε αλήθεια ότι παρενέβη σ' αυτόν η Γεροβασίλη είτε όχι, η κατεύθυνση της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν κατεύθυνση συγκάλυψης. Και ο Ματθαιόπουλος, που διορίστηκε αρχηγός όταν η κυβέρνηση δεν μπορούσε να κρατήσει άλλο τους αρχηγούς Αστυνομίας και Πυροσβεστικής και «έκανε δεκτές τις παραιτήσεις τους» (τακτική αποδιοπομπαίου τράγου), τοποθετήθηκε για να συγκαλύψει και όχι για να αποκαλύψει και να βοηθήσει στην απόδοση ευθυνών. Αυτό και έκανε, όπως αποδεικνύει η «κασέτα» που έγραψε ο Λιότσος. Μ' εκείνη την τρισάθλια συνέντευξη των Τζανακόπουλου-Τόσκα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε ήδη βγάλει το δικό της πόρισμα. Και ο Ματθαιόπουλος, που ευεργετήθηκε με το πόστο του αρχηγού, ήξερε τι έπρεπε να κάνει, είτε του το είπαν ευθέως είτε όχι.
 
Και για να τα λέμε όλα, εμείς εκτιμούμε ότι πήρε τις κατευθύνσεις του. Δεν άφησαν τους χειρισμούς στην προσωπική πρωτοβουλία του. Γι' αυτό και πληροφορήθηκε από τους ρουφιάνους του ότι ο Λιότσος φτιάχνει πόρισμα που θα επιρρίπτει ευθύνες σε ανωτέρους του και τον φώναξε για να τον συνετίσει. Οπως επίσης εκτιμούμε ότι ο τότε… περήφανος αρχηγός της Αστυνομίας δε βρέθηκε τυχαία γενικός γραμματέας στο υπουργείο Προ Πο της νεοδημοκρατικής κυβέρνησης. Ηξερε πολλά για τους χειρισμούς εκείνης της περιόδου και κατάφερε να τα «πουλήσει» στους ανθρώπους του Μητσοτάκη. Γι' αυτό και η ΝΔ κάνει την πάπια γι' αυτόν τον τύπο που έχει τις δικές του εγκληματικές ευθύνες για τον άδικο θάνατο τόσων ανθρώπων, που τους εγκλώβισαν μέσα στην πύρινη ζώνη.
 
Σ' αυτούς τους σκοτεινούς μηχανισμούς, τους δομημένους με στρατιωτικό καθεστώς (ακόμα και η Πυροσβεστική που σ' όλο τον αστικό κόσμο είναι ένα πολιτικό σώμα κοινής ωφέλειας) βασιλεύουν η ίντριγκα, η μηχανορραφία, η αλληλοϋπονόμευση, το κλικάρισμα, ακόμα και η εγκληματική δράση.
 
Πριν από χρόνια πήραν την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης από τη δασική υπηρεσία και την έδωσαν στην παντελώς άσχετη με το αντικείμενο Πυροσβεστική, η οποία ούτε με τα χρόνια υπήρχε περίπτωση να αποκτήσει την εμπειρία των δασολόγων, που διαθέτουν επιπλέον και επιστημονική γνώση. Και τι αποδεικνύεται; Οτι αυτοί δε διστάζουν να φτάσουν ακόμα και στο έγκλημα, προκειμένου να εξασφαλίσουν γαλόνια και να βγάλουν από τη μέση τους ανταγωνιστές τους για την ιεραρχική ανέλιξη. Δεν είναι μόνο άσχετοι, είναι και εγκληματικά αδίστακτοι, καθώς έχουν γαλόνια να διεκδικήσουν.
 
Ο Ματθαιόπουλος ακούγεται στην «κασέτα» να… διδάσκει τον Λιότσο, που τον θεωρεί δικό του παιδί: «Ετσι γίνονται τα παιχνίδια. Ετσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπέλιο (σ.σ. πρώην αρχηγό του Π.Σ.) και τον Βασιλειάδη (σ.σ. πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά... Ετσι παίζεται το παιχνίδι». Ο Καπέλιος, που πλέον είναι αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου με την παράταξη της ΝΔ, διαψεύδει και απειλεί με αγωγή κατά Ματθαιόπουλου. «Αν είναι δυνατόν να βάλω εγώ κριτήριο, ολόκληρος αρχηγός, να φέρω σε δύσκολη θέση τον υπαρχηγό και να τον αποστρατεύσω. Αν είναι δυνατόν δηλαδή και να αφήσω τη χώρα ακάλυπτη, να αφήσω τις ανθρώπινες ζωές ακάλυπτες. Αυτά είναι ανυπόστατα. Αυτά είναι τερατώδη που λέγονται. Ο Ματθαιόπουλος εκείνη τη στιγμή, θέλοντας να εκβιάσει, θέλοντας να φοβίσει τον αξιωματικό, προφανώς επικαλέστηκε αυτό. Το οποίο προφανώς δεν είναι έτσι», είπε σε τηλεοπτική του εμφάνιση.
 
Ο τότε υπαρχηγός Βασιλειάδης, όμως, επιβεβαιώνει τον Ματθαιόπουλο. «Με στήσανε χωρίς εναέρια σε δυο πυρκαγιές. Δεν υπήρχε άλλη φωτιά εκείνη την ημέρα. Τα πήρε και τα πήγε στο χωριό του για μια φωτιά σε κάτι ξερόχορτα», είπε. Και συνέχισε: «Για τη Μάνη, του τηλεφώνησα πάνω από 20 φορές. Τις πρώτες 19 δεν μου απάντησε και μου τα έστειλε πριν τη δύση του ηλίου. Εκαναν μια ρίψη»! Τα χώνει και στον Τόσκα, ο οποίος προτίμησε τον Καπέλιο: «Ο φίλος μας ο Τόσκας με αποστράτευσε... Τα ήξερε όλα, τον είχα ενημερώσει τρεις φορές. Τόσα χρόνια τραβώ έναν Γολγοθά, που μόνο η οικογένεια και οι φίλοι τον ξέρουν. Ηθική δικαίωση, επιτέλους»! Τον Βασιλειάδη επιβεβαιώνει έμμεσα και ο δήμαρχος Κυθήρων Σ. Χαρχαλάκης (δεν είναι συριζαίος). Γιατί, λοιπόν, κάποιος να πιστέψει τον Καπέλιο και όχι τον Βασιλειάδη, που λέει ότι «τον στήσανε»; Και ο Ματθαιόπουλος τι λόγο θα είχε να επικαλεστεί κάτι τέτοιο, αν δεν κυκλοφορούσαν σχετικά «κουτσομπολιά» μέσα στην Πυροσβεστική;
 
Ολος αυτός ο βόρβορος, που κάποιοι τον χρησιμοποιούν μόνο ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, αφορά την ίδια τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, ανεξάρτητα από κυβερνήσεις. Αποκαλύπτει ένα κράτος που οι μηχανισμοί καταστολής που διαθέτει λειτουργούν με τους νόμους της μαφίας, για τον πρόσθετο λόγο ότι είναι οργανωμένοι στρατιωτικά.
 
Για το κίνητρο του Λιότσου δεν έχουμε κάποιο στοιχείο, δεν μπορούμε όμως να πιστέψουμε ότι είναι ένας αγνός αξιωματικός που επειδή αντιλήφθηκε ότι ο αρχηγός του θα τον εκβιάσει, πάτησε το rec προτού μπει στο γραφείο του και τον έγραψε. Κι αντί να πάει αμέσως στον εισαγγελέα, φροντίζοντας να δώσει στη δημοσιότητα τις καταγγελίες του (η δημοσιότητα είναι η καλύτερη ασπίδα), περίμενε δύο χρόνια για να το κάνει. Δεν το έκανε καν με την αλλαγή κυβέρνησης ή έστω με την αλλαγή αρχηγού στην Πυροσβεστική. Το έκανε τώρα και όλα βοούν ότι η ενέργειά του είναι ενταγμένη σ' ένα σχέδιο χτυπήματος του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Αυτό όμως δε σημαίνει απολύτως τίποτα για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και των ανθρώπων που τοποθέτησε σε κρίσιμα πόστα του κρατικού μηχανισμού. Η Γεροβασίλη έστειλε εξώδικο στην «Καθημερινή», ζητώντας ανασκευή. Η «Καθημερινή» δεν το έκανε και η Γεροβασίλη προχώρησε αμέσως σε μήνυση κατά στελεχών και δημοσιογράφων της εφημερίδας. Στο ότι η «Καθημερινή» υιοθετεί τα όσα λέει ο Ματθαιόπουλος, η Γεροβασίλη έχει δίκιο. Μόνο μετά το εξώδικο, η «Καθημερινή» δήλωσε ότι «προφανώς δεν υιοθετεί τη σχετική κατηγορία, την οποία μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να ελέγξει». Γιατί, όμως, η Γεροβασίλη «ξέχασε» να μηνύσει τον Ματθαιόπουλο που λέει ότι αυτή του έδωσε εντολή; Αυτό που ειπώθηκε εκ των υστέρων από συριζαίους, ότι η μήνυση Γεροβασίλη στρέφεται και κατά παντός υπευθύνου, άρα και του Ματθαιόπουλου, είναι κουτόχορτο για αφελείς. Οποιος διαβάσει τη μήνυση αντιλαμβάνεται ότι το «κατά παντός υπευθύνου» αναφέρεται σε μη κατονομαζόμενους που ενδεχομένως έχουν σχέση με το δημοσίευμα. Οχι στον Ματθαιόπουλο, που θα έπρεπε να είναι ο πρώτος που μηνύει η Γεροβασίλη. Παραλείποντας να τον μηνύσει, τροφοδότησε τη φιλολογία ότι φοβάται να το κάνει, γιατί ενδεχομένως ο Ματθαιόπουλος ν' ανοίξει το στόμα του και να πει «πολλά».
 
ΥΓ. Η τοποθέτηση Χαρίτση αποκάλυψε την απελπισία που επικρατεί στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα επιτέθηκε στον Μητσοτάκη διότι «αυτό που τον απασχόλησε στις Βρυξέλλες δεν ήταν να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα αλλά ήταν να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, και να επιτεθεί με χυδαίο τρόπο στο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας για μια ακόμη φορά να καπηλευτεί την τραγωδία στο Μάτι». Μετά επανέφερε το ζήτημα της αναβάθμισης «σε γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας του τότε αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τον οποίο είχε αποπέμψει ο ΣΥΡΙΖΑ» (δεν τον είχε αποπέμψει, βέβαια, τον έβαλε να παραιτηθεί όταν τα παραμύθια δεν περνούσαν άλλο). Μετά θυμήθηκε ότι «ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στον ΟΗΕ είχε μιλήσει για μια τραγωδία που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή». Και κατέληξε ότι «η επιχείρηση καπηλείας που υιοθετούν επιχειρώντας να αποπροσανατολίσουν την κουβέντα από τη οικονομία, θα πέσει στο κενό». Για την ταμπακέρα ούτε λέξη!
Σάββατο 25 Ιουλίου 2020