Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 | 23:25

ΔιεθνήPointer

Ιμπεριαλιστική πολιτική

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ξεκαθάρισε ότι οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας δε θα επηρεαστούν από την απόφαση του Ερντογάν να ξαναλειτουργήσει την Αγιασοφιά ως τζαμί. Αυτό θα πει πραγματιστική ιμπεριαλιστική πολιτική. Το ρωσικό καθεστώς φρόντισε πρώτα να ικανοποιήσει το θυμικό των ορθόδοξων της Ρωσίας. Εκανε δήλωση ο πατριάρχης, έστειλαν επιστολή στην τουρκική κυβέρνηση οι βουλευτές της Δούμας, έκανε και κάποια δήλωση-έκκληση το Κρεμλίνο. Ο Ερντογάν έκανε αυτό που ήθελε να κάνει, κυριαρχικό του δικαίωμα είναι, τέλος.

Η πλάκα είναι πως από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης πετάχτηκε ο Κουμουτσάκος για να χαρακτηρίσει τη δήλωση Πεσκόφ «σχεδόν εχθρική»! Βάζουμε θαυμαστικό γιατί ο Κουμουτσάκος δεν είναι ακροδεξιός, ούτε εμφανίζεται ντυμένος με τη γαλανόλευκη. Εχει θητεύσει στο υπουργείο Εξωτερικών ως διπλωμάτης και εν πάση περιπτώσει τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν είναι της αρμοδιότητάς του. Στο δε υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται ο Δένδιας που είναι του ίδιου «κλίματος» με τον Κουμουτσάκο, οπότε δεν μπορείς να πεις ότι ο Κουμουτσάκος είχε κάποια ανησυχία.

Το πιθανότερο είναι ότι έσπευσε να «την πει» σ' εκείνους που θαυμάζουν τον Πούτιν και το «ξανθό γένος». Είναι μια μεγάλη γκάμα δεξιών και ακροδεξιών που έχουν τέτοιες φαντασιώσεις. Ο Βελόπουλος έπαιξε πολύ καλά μ' αυτές για να κερδίσει ψηφαλάκια. Ο Κουμουτσάκος, λοιπόν, «δείχνει» τη Ρωσία σ' εκείνους που αναθεματίζουν την ΕΕ για τη στάση της στο θέμα «Αγιασοφιά». Οι «ρωσόφιλοι», όμως, δεν κωλώνουν. Ολόκληρη φιλολογία αναπτύσσεται για τον υποτιθέμενο θυμό του Πούτιν, επειδή πρώτα ο Βαρθολομαίος και μετά ο Ιερώνυμος έσπευσαν να αναγνωρίσουν την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας, η οποία αποσχίστηκε από το Ρωσικό Πατριαρχείο. Λένε πως αν δεν είχε γίνει αυτό, ο Πούτιν δε θα αδιαφορούσε για τη συμπεριφορά του Ερντογάν έναντι της Αγιασοφιάς. 

Ναι, θα έστελνε τη ρωσική αεροπορία να βομβαρδίσει το ακσαράι του Ερντογάν στην Αγκυρα! Και θα χαλούσε τις συμφωνίες για την πώληση των πυραύλων S-400, για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου και για τον ρωσοτουρκικό αγωγό, που «έφτυσε αίμα» για να τις υπογράψει, εκμεταλλευόμενος τις προστριβές της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για τη διαχείριση του πολέμου στη Συρία. Ούτε στην Ελλάδα «κράτησε μούτρα» η ρωσική κυβέρνηση, μολονότι είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας, κατ' απαίτηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Οπως δε θα «κρατήσει μούτρα» του Ερντογάν ο Βαρθολομαίος. Μόλις ο «σουλτάνος» του πετάξει μερικά ψίχουλα, θ' αρχίσει τα «άφεριμ Ταγίπ μπέη», όπως κάνουν από την εποχή της άλωσης όλοι οι ορθόδοξοι πατριάρχες της Κωνσταντινούπολης.
 
Σάββατο 25 Ιουλίου 2020