Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 | 22:29
Ας βγάλουμε μια «φωτογραφία» της στιγμής. Τέλη Ιούλη του 2020, μετά από μια δεκαετία σκληρής μνημονιακής πολιτικής, η οποία συνεχίζεται φυσικά (το πλαίσιο δεν έχει αλλάξει καθόλου). ♦ Η πανδημία του κοροναϊού λειτούργησε ως καταλύτης, βυθίζοντας τον παγκόσμιο καπιταλισμό σε μια νέα κρίση, η οποία ωρίμαζε πριν από την πανδημία.
Πλήρες άρθρο...
Οπως ενημερώσαμε στις αρχές του μήνα, ο Ιούλης του 2020 είναι ο τελευταίος μήνας της κυκλοφορίας της «Κόντρας» ως εβδομαδιαίας έντυπης εφημερίδας. Από την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη, τη θέση της θα πάρει μια ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα. Πάντα στην ηλεκτρονική διεύθυνση eksegersi.
Πλήρες άρθρο...
Αστοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί εκφράζουν την αποστροφή τους για τον πεζοδρομιακό τρόπο με τον οποίο εκφράζεται ο τέως αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, απευθυνόμενος στον υφιστάμενό του (χωρίς να ξέρει ότι αυτός τον «γράφει» με το κινητό του). Σε ποιον τα πουλάτε αυτά, ρε; Λες και δεν ξέρουμε πώς μιλούν στις ιδιωτικές συζητήσεις τους όλοι αυτοί.
Πλήρες άρθρο...
Οι συριζαίοι καταγγέλλουν τη ΝΔ ότι σκανδαλολογεί και χρησιμοποιεί «προϊόντα εγκλήματος» στην προσπάθειά της να αποδείξει ότι «όλοι ίδιοι είμαστε». Οταν συζητάμε πολιτικά, όμως, δεν υπάρχουν «προϊόντα εγκλήματος». Υπάρχει αλήθεια και ψέμα. Και μια πολιτική δύναμη οφείλει να τοποθετείται επί της ουσίας, αντί να κρύβεται πίσω από νομικίστικα τείχη, τα οποία δεν μπορούν να κρύψουν τη γύμνια της.
Πλήρες άρθρο...

ΟικονομίαPointer

Ταμείο Ανάκαμψης Ευρωπαϊκής Ενωσης

Βάθεμα της μνημονιακής πολιτικής

Οταν κλείνει μια συμφωνία στην ΕΕ, μετά από σκληρό παζάρι, όλοι πανηγυρίζουν. Διότι ο κάθε ηγέτης κυβέρνησης ή κράτους πρέπει να επιστρέψει στη χώρα του και να μπορεί να «πουλήσει» στο λαό του τη συμφωνία ως αποτέλεσμα της «μάχης» που έδωσε. Δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση από τον κανόνα ο Κούλης.
Πλήρες άρθρο...

ΑγροτικάPointer

Κίνδυνος εμφάνισης πανδημίας τύπου COVID-19 στους χοίρους Ελλάδας και ΕΕ

Ο Βορίδης «σέρνει» την κατάσταση και ο Αποστόλου σιωπά προκλητικά

Επανερχόμαστε στο ζήτημα της εισαγωγής από τον καθηγητή της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ Σ. Κρήτα κινέζικου στελέχους επικίνδυνου ιού των χοίρων (βλ. http://www.eksegersi.gr/issue/1055/Αγροτικά/36237.Εφεραν-επικίνδυνο-ιό-ζωονόσου-των-χοίρων-και και http://www.eksegersi.
Πλήρες άρθρο...
Η κυβέρνηση της ΝΔ και η Κεραμέως ετοιμάζονται να παραδώσουν βορά και την επαγγελματική εκπαίδευση-κατάρτιση στους καπιταλιστές και να σπρώξουν όλο και περισσότερα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων έξω από τα Γενικά Λύκεια (και άρα από την προσμονή για φοίτηση σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή).
Πλήρες άρθρο...
Εναντίον του εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής Μηλιαζήμ Τζεμαλή (μέλος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης) άσκησαν δίωξη (κλήθηκε σε απολογία) η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, προκειμένου «να διαπιστωθεί αν τυχόν τελέστηκε πειθαρχικό παράπτωμα από αυτόν εξαιτίας αναρτήσεών του σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης».
Πλήρες άρθρο...
Με έξωση απειλούνται άμεσα περισσότεροι από 22 εκατομμύρια Αμερικάνοι που αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο του σπιτιού τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ερευνητές πάνω στο ζήτημα της κοινωνικής κατοικίας και ακτιβιστές προειδοποιούν ότι εκατομμύρια αμερικάνοι πολίτες κινδυνεύουν να μείνουν άστε
Πλήρες άρθρο...
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ξεκαθάρισε ότι οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας δε θα επηρεαστούν από την απόφαση του Ερντογάν να ξαναλειτουργήσει την Αγιασοφιά ως τζαμί. Αυτό θα πει πραγματιστική ιμπεριαλιστική πολιτική. Το ρωσικό καθεστώς φρόντισε πρώτα να ικανοποιήσει το θυμικό των ορθόδοξων της Ρωσίας.
Πλήρες άρθρο...
Στον Ωρωπό, στις παλιές φυλακές, μαζεύτηκε την περασμένη Τρίτη σύσσωμος ο αστικός πολιτικός κόσμος για να γιορτάσει την «αποκατάσταση της δημοκρατίας». Κι όταν λέμε σύσσωμος ο αστικός πολιτικός κόσμος, το εννοούμε, αφού εκτός από τους κορυφαίους θεσμικούς (πρόεδρος Δημοκρατίας, πρωθυπουργός, πρόεδρος Βουλής), εκπροσωπήθηκε και ο Περισσός διά του Σπύρου Χαλβατζή, ο οποίος ήταν και ομιλητής, υπό την ιδιότητα του προέδρου του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.
Πλήρες άρθρο...
Αν πιστέψουμε τη γερμανική «Bild», η Ανγκελα Μέρκελ αποσόβησε στο παραπέντε μια σύγκρουση των πολεμικών στόλων Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καμιά εκατοστή μίλια ανοιχτά από το Καστελόριζο. Αν πιστέψουμε την «Εστία» του Μ. Κοττάκη (με τις πολλές επαφές στο διπλωματικό και το στρατιωτικό «προσωπικό» στην Ελλάδα), στη μυστική σύσκεψη του Βερολίνου συμφωνήθηκε να αρχίσει διμερής διάλογος Ελλάδας- Τουρκίας για όλα τα θέματα και επίσης, συμφωνήθηκε «αποχή από εκατέρωθεν ενέργειες…».
Πλήρες άρθρο...
Πρωτοσέλιδο των «Παραπολιτικών» το Σάββατο: «Οι κακές παρέες στα Κουφονήσια…, Ο Τσίπρας και ο πρώην αναπληρωτής CEO της “αμαρτωλής“ Αττικής». Τίποτα το καινούργιο. Οι γνωστές φωτογραφίες του ζεύγους Τσίπρα με τον Μπαλαούρα και την παρέα του στο Κουφονήσι. Μόνοι τους τις δημοσίευσαν τις… εκδρομικές φωτογραφίες.
Πλήρες άρθρο...

ΠολιτικήPointer

Μετά τις αγορεύσεις των συνηγόρων του

Μαύρα τα μαντάτα για τον Λαγό

Οι Ρουσόπουλος και Αλεξιάδης είναι συνήγοροι υπεράσπισης του Λαγού στη δίκη της νεοναζιστικής συμμορίας της ΧΑ. Ο πρώτος άρχισε την αγόρευσή του στις 15 Ιούλη και την ολοκλήρωσε στις 16 και ο δεύτερος αγόρευσε στις 16 Ιούλη, μετά τον Ρουσόπουλο. Το έργο τους, να αποδείξουν ότι ο πελάτης τους είναι αθώος και θύμα πολιτικής δίωξης, ήταν εξαρχής πολύ δύσκολο κι αυτό επιβεβαιώθηκε με όσα ισχυρίστηκαν στις αγορεύσεις τους.
Πλήρες άρθρο...
(ή αλλιώς: τα ψέματα του Χαρδαλιά) Η επιστροφή του «σερίφη» Χαρδαλιά με εβδομαδιαίες μεσημεριανές ενημερώσεις των δημοσιογράφων (στην πολιτικοδημοσιογραφική αργκό αυτού του τύπου οι «γραμμητζίδικες» συνεντεύξεις αποκαλούνται «μασάζ») έμελλε να συνοδευτεί με μια ηχηρή ομολογία: ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ομολόγησε ότι δεν ανακοινώνουν και δε δίνουν πλήρη στοιχεία για την κατάσταση σε σχέση με την πανδημία της COVID-19.
Πλήρες άρθρο...
Πριν από ένα χρόνο, στο εργοστάσιο της εταιρίας «Αφοί Βλάχου ΑΕ» έγιναν απεργιακές κινητοποιήσεις, για την επαναπρόσληψη ενός συνδικαλιστή συναδέλφου τους, ο οποίος εργαζόταν μέσω δουλεμπορικού γραφείου. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις τους, που στηρίζονταν συνδικαλιστικά από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής και από το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου σύρθηκαν στα δικαστήρια και κηρύχτηκαν «παράνομες και καταχρηστικές».
Πλήρες άρθρο...
Πυρ ομαδόν δέχεται το επαίσχυντο νομοσχέδιο Κεραμέως για τα ιδιωτικά σχολεία, που τα καθιστά ξέφραγο αμπέλι για τα συμφέροντα των σχολαρχών και μεσαιωνικές γαλέρες για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε αυτά.   Το νομοσχέδιο, που δέχθηκε εκατοντάδες αρνητικά σχόλια στη «διαβούλευση», κατατέθηκε στη Βουλή και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την Πέμπτη και θα ψηφιστεί ως το τέλος του μήνα.
Πλήρες άρθρο...

ΔιεθνήPointer

Εκτακτη Σύνοδος ΕΕ για ταμείο ανάκαμψης

«Happy end» με ασφυκτική επιτήρηση

Η κατάληξη της μαραθώνιας έκτακτης συνόδου κορυφής, που ολοκληρώθηκε την Τρίτη το πρωί αντί του Σαββάτου, ήταν τελικά επιτυχής! Το σίριαλ είχε «happy end», διαψεύδοντας την αρχική απαισιοδοξία της Μέρκελ για μη επίτευξη συμφωνίας παρά την «πολλή καλή θέληση» που είχαν οι συμμετέχοντες.
Πλήρες άρθρο...

ΔιεθνήPointer

ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες σε ρόλο «κουκουλοφόρων»

Oμως η αντίσταση συνεχίζεται

«Η πόλη του Πόρτλαντ έχει τεθεί υπό πολιορκία για 47 συνεχόμενες μέρες από ένα βίαιο όχλο, ενώ οι τοπικοί πολιτικοί ηγέτες αρνούνται να αποκαταστήσουν την τάξη για να προστατεύσουν την πόλη τους. Κάθε βράδυ, άνομοι αναρχικοί καταστρέφουν και βεβηλώνουν περιουσίες, συμπεριλαμβανομένου του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, και επιτίθενται σε γενναίους αξιωματικούς που εφαρμόζουν το νόμο προστατεύοντάς το».
Πλήρες άρθρο...
Ονομάζεται Λουίς Εστέμπαν Κίμπουργκ και είναι 72 χρόνων. Στρατιωτικός στην Αργεντινή, ήταν επικεφαλής  μιας από τις πολλές ομάδες κρούσης της ματοβαμμένης χούντας του Βιδέλα, που «εξαφάνιζαν» αριστερούς, πρώτα βασανίζοντάς τους φρικτά για να τους πάρουν πληροφορίες και μετά δολοφονώντας τους και εξαφανίζοντας τα πτώματά τους.
Πλήρες άρθρο...