Κυριακή 09 Αυγούστου 2020 | 22:35

ΥγείαPointer

Να μην πληρώσει ο ελληνικός λαός τη δίψα των καπιταλιστών του τουρισμού για κέρδη

Small_img_36261
Την ώρα που η «Κόντρα» έφευγε για το τυπογραφείο, ο Μητσοτάκης συγκαλούσε σύσκεψη στο Μαξίμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Ο λόγος; Την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 50 νέα κρούσματα, τα 27 εκ των οποίων εισαγόμενα (24 εντοπίστηκαν από τα τεστ του ΕΟΔΥ, ενώ 3 τουρίστες πήγαν μόνοι τους στις ιατρικές υπηρεσίες!).
 
Στις πρωινές ραδιοφωνικές εκπομπές είχε αρχίσει ήδη η φιλολογία: γιατί δε θα είναι ο Τσιόδρας στη σύσκεψη; Υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στους ειδικούς; Η γνωστή μπουρδολογία που ενισχύει την κυβερνητική προπαγάνδα, η οποία θέλει να περάσει το μήνυμα ότι τα πάντα είναι υπό έλεγχο, ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται συνεχώς σε κόκκινο συναγερμό, ότι η πολιτική ηγεσία δε χαλαρώνει, αλλά βρίσκεται σε εγρήγορση, παρακολουθεί την κατάσταση, παρεμβαίνει, διορθώνει.
 
Αυτές οι συσκέψεις υπηρετούν αυτή την προπαγάνδα. Είναι το καταπραϋντικό για τον κόσμο που ανησυχεί ότι το άνοιγμα του τουρισμού θα φέρει αναζωπύρωση της πανδημίας. Το μόνο που δεν πρόκειται ν' αλλάξουν είναι η απόφασή τους για «ανοιχτά σύνορα», μπας και κινηθεί λίγο η «βαριά βιομηχανία» (τρομάρα τους) της χώρας. Οπως έχουμε ξαναγράψει, παίζουν τη δημόσια υγεία στα ζάρια, χάριν των κερδών των καπιταλιστών του τουρισμού. Κι είμαστε ακόμα στο πρώτο δεκαήμερο από το πλήρες άνοιγμα των συνόρων.
 
Από τις 15 Ιούνη μέχρι τις 9 Ιούλη, τα εισερχόμενα κρούσματα έφτασαν τα 219 και τα λεγόμενα ορφανά κρούσματα τα 174. Τα «ορφανά» κρούσματα από την αρχή της πανδημίας έφτασαν τα 805.
 
Στον Πίνακα συγκεντρώσαμε τα στοιχεία για τα νέα κρούσματα, τα εισερχόμενα, τα γνωστής προέλευσης και τα «ορφανά», όπως προκύπτουν από τις περιβόητες Εκθέσεις Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για την περίοδο από τις 15 Ιούνη (που άνοιξαν εν μέρει τα σύνορα στον τουρισμό) μέχρι τις 9 Ιούλη.
 
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πλέον ανοίξει διάπλατα τις πόρτες στον εξωτερικό τουρισμό (παραβιάζοντας ακόμα και τις διακηρύξεις της, όπως έγινε με το τσάρτερ από τη Σουηδία, που προσγειώθηκε στη Ρόδο με απαίτηση του γερμανικού τουριστικού κολοσσού TUI) και με δεδομένο ότι οι υγειονομικοί έλεγχοι είναι υποτυπώδεις (οι ίδιοι παραδέχονται ότι κάνουν μόνο δειγματοληπτικά τεστ), γίνεται φανερό ότι τα εισερχόμενα και τα «ορφανά» κρούσματα θα είναι πολύ περισσότερα. Προσθέστε σ’ αυτά και την απόκρυψη στοιχείων από τον ΕΟΔΥ.
 
Θυμίζουμε ότι οι Τσιοδρολοιμωξιολόγοι, σε ανύποπτο χρόνο, τόνιζαν τον κίνδυνο από την αύξηση των λεγόμενων ορφανών κρουσμάτων, γιατί η ύπαρξη και η αύξησή τους δείχνει ότι η διασπορά του κοροναϊού είναι μεγαλύτερη απ’ αυτήν που παρουσιάζει ο ΕΟΔΥ. Οι ίδιοι έλεγαν ότι τα «ορφανά» κρούσματα δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα, καθώς πιθανολογείται η ύπαρξη μη εντοπισμένων εστιών μετάδοσης του ιού, που όταν θα εντοπιστούν θα έχουν ήδη κάνει ζημιά.
 
Τα εισερχόμενα κρούσματα, μετά το άνοιγμα του τουρισμού, βλέπουμε ότι έχουν φτάσει τα 219, με αυξητική τάση τις τελευταίες μέρες. Εκείνοι που μίλησαν για μέχρι και 10.000 εισαγόμενα κρούσματα δεν φαίνεται να βρίσκονται μακριά από την πραγματικότητα. Πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι δεν ανιχνεύτηκαν όλα αυτά τα κρούσματα με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν στις πύλες εισόδου. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν πέντε γνωστές περιπτώσεις τουριστών που προσήλθαν μόνοι τους στις υγειονομικές υπηρεσίες και ανιχνεύτηκαν θετικοί. Μπορεί κανείς να σκεφτεί πόσοι ακόμα δεν ανιχνεύτηκαν και δεν έσπευσαν μόνοι τους, διότι είναι ασυμπτωματικοί.
 
Στις βαλκανικές χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες εμφάνισαν στην πρώτη φάση της πανδημίας μια εικόνα χαμηλής διασποράς, παρόμοια ή και καλύτερη απ' αυτή της Ελλάδας, έχουμε μια επικίνδυνη αναζωπύρωση. Είχαμε, όμως, το εξοργιστικό φαινόμενο, η Κομισιόν να συμπεριλαμβάνει τη Σερβία στις λεγόμενες ασφαλείς χώρες, την ίδια στιγμή που ο ιός είχε αρχίσει να κάνει θραύση σ' αυτήν. Για ποιο λόγο; Προφανώς, επειδή μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα του ευρωπαϊκού τουρισμού έχουν επενδύσει στη σερβική τουριστική αγορά.
 
Παρά την κατάσταση που επικρατεί στις βαλκανικές χώρες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε ν' ανοίξει τα συνοριακά περάσματα. Αναγκάστηκε να κλείσει τα σύνορα με τη Σερβία, όχι όμως και με τις άλλες χώρες, στις οποίες η κατάσταση της πανδημίας εξελίσσεται εξίσου αρνητικά με τη Σερβία. Πρέπει δε να σημειωθεί, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών από τις βαλκανικές χώρες έρχονται οδικώς, διασχίζουν μεγάλες αποστάσεις μέσα στην Ελλάδα (μέχρι την Πελοπόνησο φτάνουν βαλκάνιοι τουρίστες) και διαμένουν κυρίως σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ, όπου φτιάχνουν μόνοι το φαγητό τους, ψωνίζοντας από τοπικά σούπερ μάρκετ. Δηλαδή, έχουν πολύ μεγαλύτερη επαφή με το ντόπιο πληθυσμό απ' αυτήν που έχει ένα γκρουπ Βορειοευρωπαίων, που το κουβαλούν με μια πτήση τσάρτερ και το κλείνουν σε ένα «όλα συμπεριλαμβάνονται στην τιμή» ξενοδοχείο σε κάποιο νησί.
 
 Οπως αντιλαμβάνεστε, ο διαγραφόμενος κίνδυνος είναι μεγάλος. Και τον φορτώνουν στις πλάτες του ελληνικού λαού μόνο επειδή αυτό απαιτεί το συμφέρον των καπιταλιστών του τουριστικού τομέα, τους οποίους προσκυνούν όλες οι κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους έδωσε τα πάντα. Τους έδωσε τη δυνατότητα να αναστέλλουν τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζόμενων, οι οποίοι παίρνουν το επίδομα των 534 ευρώ το μήνα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα, αυτοί οι εργαζόμενοι είναι «σταντ μπάι». Αν η επιχείρηση βρει πελατεία κι αποφασίσει ν' ανοίξει, το προσωπικό της θα είναι άμεσα διαθέσιμο (κάποιοι θα δουλέψουν «μαύρα», με το αφεντικό να τους δίνει κάποια ψίχουλα πάνω από το επίδομα που παίρνουν από το κράτος).
 
Πρέπει εδώ και τώρα να κλείσουν τα τα σύνορα στον εξωτερικό τουρισμό και οι καπιταλιστές του τουριστικού τομέα να καταβάλλουν πλήρως τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζόμενους. Εχουν αποθέματα από τα τεράστια κέρδη των προηγούμενων χρόνων. Δεν μπορεί μια ζωή την κρίση να την πληρώνει η εργατική τάξη. Και να την πληρώνει διπλά: και οικονομικά και με κόστος σε ζωές και υγεία.
Σάββατο 11 Ιουλίου 2020