Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020 | 07:12

ΥγείαPointer

ΕΛΠΕ και ΕΟΔΥ έκρυψαν σοβαρό κρούσμα CoviD-19 για ν’ αποφύγουν την καραντίνα

Η είδηση δημοσιεύτηκε το πρωί της Τρίτης στο eksegersi.gr και ήταν «καρατσεκαρισμένη»: Οδηγός βυτιοφόρου, ηλικίας 53 χρόνων, διαγνώστηκε θετικός στον κοροναϊό και εισήχθη το Σάββατο 20 Ιούνη στο νοσοκομείο αναφοράς ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιούνη εισήχθη στη ΜΕΘ, γιατί η κατάστασή του είναι σοβαρή. Δεν αποκλείεται να έχει ήδη διασωληνωθεί.

Ο εργαζόμενος αυτός φόρτωνε συνεχώς καύσιμα από το διϋλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη και τα μετέφερε σε διάφορες πόλεις της βόρειας Ελλάδας. Λόγω της δουλειάς του, ερχόταν φυσικά σε επαφή με πολύ κόσμο, στα διϋλιστήρια και στους τόπους εκφόρτωσης των καυσίμων. Και βέβαια, είχε και κοινωνική ζωή, όπως κάθε άνθρωπος. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι θετικός στον ιό διαγνώστηκε και ο 27χρονος γιος του, ο οποίος νοσηλεύεται επίσης στο ΑΧΕΠΑ. Δεν μπορούμε, φυσικά, να γνωρίζουμε ποιος προσεβλήθη πρώτος και μετέφερε τον ιό στον άλλο, ούτε είναι δική μας δουλειά να το μάθουμε. Σημειώνουμε το γεγονός, γιατί –όπως θα περιγράψουμε στη συνέχεια- το γεγονός κουκουλώνεται για να μην πληγεί η οικονομική δραστηριότητα των ΕΛΠΕ. Εχουμε, δηλαδή, μια επανάληψη των όσων έγιναν στην COSCO.

Πραγματοποιώντας ρεπορτάζ, επικοινωνήσαμε με τον διοικητή του ΑΧΕΠΑ, κ. Παντελιάδη, και με ανθρώπους του ΕΟΔΥ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι αρνήθηκαν να μας δώσουν τα ονόματά τους!

Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ μας απάντησε ότι από το νοσοκομείο ειδοποιήθηκε άμεσα ο ΕΟΔΥ. Οι ανώνυμοι υπηρεσιακοί παράγοντες του περιβόητου κέντρου επιχειρήσεων του ΕΟΔΥ δήλωσαν άγνοια για το περιστατικό και μας ζήτησαν να τους υποβάλουμε αναφορά! 

Διαπιστώνουμε, λοιπόν, πλήρη συγκάλυψη από τον ΕΟΔΥ ενός τόσο σοβαρού περιστατικού, καθώς δε γνωρίζουμε με πόσους και ποιους έχει έρθει σε επαφή ο ασθενής στα ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης, στους χώρους εκφόρτωσης των καυσίμων και στις κοινωνικές του συναναστροφές.

Επικοινωνήσαμε και με στέλεχος των ΕΛΠΕ στην Αθήνα, που αρχικά δήλωσε άγνοια για το γεγονός. Οταν του αναφέραμε συγκεκριμένα στοιχεία, μας ζήτησε δέκα λεπτά για να επικοινωνήσει με τη Θεσσαλονίκη. Τα δέκα λεπτά πέρασαν χωρίς να επικοινωνήσει μαζί μας, γι’ αυτό τον ξανακαλέσαμε στο κινητό του. Η απάντησή του ήταν ότι ο ασθενής δεν είναι υπάλληλος των ΕΛΠΕ αλλά άλλης εταιρίας και ότι τα ΕΛΠΕ δεν γνώριζαν τίποτα! Του απαντήσαμε, ότι τα στελέχη της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη του λένε ψέματα και ότι για τα ΕΛΠΕ και τον ΕΟΔΥ δεν έχει καμία αξία η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας αλλά μόνο η αποκόμιση κερδών. Οτι ενεργούν έτσι γιατί θέλουν να αποφύγουν την καραντίνα.

Πέρα από τις ευθύνες των ΕΛΠΕ, όμως, υπάρχουν οι τεράστιες ευθύνες του ΕΟΔΥ, που είναι επιφορτισμένος με την προστασία της δημόσιας υγείας. Αν ο ΕΟΔΥ είχε σπεύσει στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ με τις περιβόητες ΚΟΜΥ (Κινητές Ομάδες Υγείας), προκειμένου να διεξάγει ευρεία λήψη βιολογικού υλικού για τη διεξαγωγή μοριακού ελέγχου, το στέλεχος των ΕΛΠΕ θα μας απαντούσε ότι επιλήφθηκε ο ΕΟΔΥ και όχι ότι ο εργαζόμενος ανήκε σε άλλη εταιρία (λες και έχει σημασία η εταιρία στην οποία εργάζεται ο άνθρωπος και όχι το γεγονός ότι βρισκόταν καθημερινά στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ).

Είναι η δεύτερη φορά, μετά την COSCO, που ο ΕΟΔΥ σπεύδει να συγκαλύψει ένα σοβαρό περιστατικό CoviD-19 σε μεγάλο εργασιακό χώρο, για να μη διαταραχθεί η καπιταλιστική «κανονικότητα».

Το ρεπορτάζ κατέληγε με το εξής υστερόγραφο: «Δε γνωρίζουμε αν το συγκεκριμένο περιστατικό περιλαμβανόταν στα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες. Περιμένουμε να δούμε αν στη σημερινή έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης θα περιληφθεί στον αριθμό των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ».

Το απόγευμα της Τρίτης δημοσιεύτηκε η λεγόμενη έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ και ο συγκεκριμένος ασθενής δεν περιλαβανόταν στους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ. Οι αριθμοί είχαν παραμείνει αμετάβλητοι σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση: 190 θανόντες, 118 εξελθόντες από ΜΕΘ, 8 νοσηλευόμενοι. Αν είχε προσμετρηθεί ο οδηγός, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ θα είχαν αυξηθεί σε εννιά (αφού δεν υπήρξε κανένας θάνατος και καμιά εξαγωγή).

Γιατί ο ΕΟΔΥ απέκρυψε το γεγονός; Γιατί είναι πολιτική του υπουργείου Υγείας, από το οποίο παίρνει κατευθύνσεις ο ΕΟΔΥ, να μη δημιουργούν προβλήματα στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις (στα ΕΛΠΕ εν προκειμένω και στις συνεργαζόμενες μ’ αυτά επιχειρήσεις, οι οποίες στεγάζονται στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ), αδιαφορώντας για την προστασία της υγείας των εργαζόμενων. Ο οδηγός που νόσησε –πέρα από τις προσωπικές κοινωνικές του επαφές- ερχόταν σε επαφή με συναδέλφους του οδηγούς και με εργαζόμενους των ΕΛΠΕ, αλλά και με πολύ κόσμο σε βορειοελλαδικές πόλεις, όπου παρέδιδε καύσιμα.

Οσο ο ΕΟΔΥ καθυστερεί να ανακοινώσει το κρούσμα και να προχωρήσει σε μαζική ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς, υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς του ιού από και σε ανυποψίαστο κόσμο.

Κι όλ’ αυτά για τα κέρδη των ΕΛΠΕ. Γιατί αν το κρούσμα εντοπιζόταν σε κάτοικο μιας πόλης (όπως π.χ. έγινε στην Παραμυθιά), δε θα αποκρυβόταν.

Αν ο οδηγός του βυτιοφόρου έχει άσχημη εξέλιξη, πράγμα που απευχόμαστε, τι θα πουν οι Τσιοδροχαρδαλιάδες σε όλους τους ανθρώπους που θα έπρεπε ήδη (από το Σάββατο 20 Ιούνη, όταν ο οδηγός εισήχθη για νοσηλεία) να έχουν υποβληθεί σε τεστ, στο διϋλιστήριο, στους άλλους οδηγούς, στα βενζινάδικα που επισκέφτηκε για να παραδώσει καύσιμα και στο περιβάλλον όλων αυτών των ανθρώπων; Γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ιικό φορτίο είναι προφανώς μεγάλο και ο κίνδυνος μετάδοσης αυξημένος.

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, ο κ. Σωτήρης Αναστασιάδης, διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων του Ομίλου, μας έστειλε ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, η οποία επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ της «Κόντρας» και αποκάλυψε τις τεράστιες ευθύνες –πρωτίστως του ΕΟΔΥ, αλλά και της εταιρίας- για τη διαχείριση του συμβάντος.

Στην ανακοίνωσή τους τα ΕΛΠΕ έλεγαν ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση από οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα και πως ενημερώθηκαν για το κρούσμα ανεπίσημα (από εμάς, προφανώς). Οτι παρά το ανεπίσημο της ενημέρωσης, προχώρησαν «άμεσα σε όλες τις προβλεπόμενες και αναγκαίες ενέργειες». Επίσης, χαρακτήριζαν «άδικη» την πολεμική μας ότι ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη και όχι για τη δημόσια υγεία, αντιλέγοντας ότι πήραν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και ότι έκαναν και φιλανθρωπική προσφορά στο ΕΣΥ (ολόκληρη η ανακοίνωση στο http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/36101.Τα-ΕΛΠΕ-επιβεβαιώνουν-το-ρεπορτάζ-της-«Κόντρας»).

Δημοσιεύσαμε την ανακοίνωση των ΕΛΠΕ και τη σχολιάσαμε ως εξής:

1. Τα ΕΛΠΕ επιβεβαιώνουν πλήρως το ρεπορτάζ μας σχετικά με το κρούσμα  COVID-19 που αφορούσε οδηγό βυτιοφόρου. Βέβαια, η ανακοίνωση προσπαθεί να παίξει με τις λέξεις, γράφοντας ότι ο οδηγός που νόσησε «επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις» τους. Θα συμφωνήσει μαζί μας ο κ. Αναστασιάδης ότι αυτό δε συνέβη άπαξ. Ο συγκεκριμένος οδηγός είχε μόνιμη βάση του τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ. Από αυτές φόρτωνε καύσιμα και τα διένειμε σε πελάτες της εταιρίας του σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

2. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι τα ΕΛΠΕ δηλώνουν ότι ενημερώθηκαν ανεπίσημα για το κρούσμα στις 23 Ιούνη (προφανώς εννοούν τη δική μας επικοινωνία, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ) και ότι ακόμα και στις 24 Ιούνη (τέσσερις ολόκληρες μέρες μετά τη διάγνωση του ασθενούς και την εισαγωγή του στο ΑΧΕΠΑ και δύο μέρες μετά την εισαγωγή του στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, λόγω επιβάρυνσης της υγείας του) δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση από κάποιον αρμόδιο φορέα! Η καπιταλιστική επιχείρηση «δίνει στεγνά» τον ΕΟΔΥ, ο οποίος –όπως μας ενημέρωσε ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ κ. Παντελιάδης- είχε ενημέρωση από το νοσοκομείο για το βαρύ αυτό περιστατικό. Παρά ταύτα, δεν έκανε καμιά παρέμβαση στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο και γενικότερα στις επαγγελματικές και κοινωνικές επαφές του 53χρονου οδηγού (θυμίζουμε ότι θετικός στον ιό έχει διαγνωστεί και ο 27χρονος γιος του, ο οποίος επίσης νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ)! Κι ακόμα, ο ΕΟΔΥ δεν συμπεριέλαβε τον συγκεκριμένο ασθενή στο άθροισμα αυτών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ!

3. Τα ΕΛΠΕ, έχοντας προφανώς διαπιστώσει ότι το γεγονός που εμείς διερευνούσαμε ήταν πραγματικό, ισχυρίζονται ότι προχώρησαν «άμεσα σε όλες τις προβλεπόμενες και αναγκαίες ενέργειες». Θα περιμέναμε να μας πουν ποιες είναι αυτές οι ενέργειες, όμως η πρώτη απαραίτητη ενέργεια που θα έπρεπε να κάνουν είναι η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και η απαίτηση να χειριστεί αυτός την κατάσταση. Γιατί πλέον δεν έχουμε μια μεγάλη επιχείρηση βιομηχανικής παραγωγής και εμπορίας πετρελαιοειδών, η οποία λειτουργεί αδιαλείπτως και οφείλει να πάρει μέτρα προστασίας των άμεσα και έμμεσα εργαζόμενων και όσων επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις της, αλλά έχουμε μια νέα κατάσταση: έχουμε κρούσμα COVID-19 σε εργαζόμενο, ο οποίος –στο πλαίσιο της εργασίας του- έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο εντός και εκτός εγκαταστάσεων ΕΛΠΕ. Το ελάχιστο που έπρεπε να γίνει είναι ο γενικός διαγνωστικός έλεγχος (με μοριακό τεστ) όλων των σχετιζόμενων ανθρώπων και η προληπτική καραντίνα. Η θερμομέτρηση δεν έχει καμιά προληπτική αξία στη φάση της επώασης της νόσου ή για τους ασυμπτωματικούς. Και οι μάσκες και τα γάντια ξέρουμε πώς χρησιμοποιούνται (στην ίδια χώρα ζούμε όλοι). Μόνο ο μαζικός μοριακός έλεγχος και η καραντίνα θα συνιστούσαν αποτελεσματικά μέτρα προστασίας έναντι μιας ενδεχόμενης εστίας μετάδοσης του ιού. Αυτά ήθελαν να αποφύγουν τα ΕΛΠΕ, γι’ αυτό και όταν ενημερώθηκαν από εμάς για το περιστατικό και διαπίστωσαν ότι είναι αλήθεια, δεν απευθύνθηκαν επιτακτικά στον ΕΟΔΥ, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του στις εγκαταστάσεις τους, στους εργαζόμενους και στους πελάτες. Βολεύτηκαν μια χαρά με τη σκόπιμη αδιαφορία του ΕΟΔΥ. Είναι αυτό που λέμε «το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο». Περιττεύει να σημειώσουμε πως έτσι και το απαιτούσαν τα ΕΛΠΕ, ο Αρκουμανέας και οι δικοί του θα έσπευδαν τρέχοντας. Πέραν της υψηλής κρατικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ, μετράει και το ειδικό βάρος του συγκεκριμένου καπιταλιστικού ομίλου.

4. Τα ΕΛΠΕ θεωρούν άδικη την αναφορά μας ότι γι’ αυτά δεν έχει αξία η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας αλλά μόνο η αποκόμιση κερδών. Θα μας προξενούσε τεράστια εντύπωση αν συμφωνούσαν μ’ αυτή την επισήμανση. Ανήκουμε σε δυο διαφορετικούς κόσμους. Τα ΕΛΠΕ, με κυρίαρχο τον όμιλο Λάτση, είναι μια μεγάλη καπιταλιστική επιχείρηση, η οποία κερδοσκοπεί (όπως κάθε καπιταλιστική επιχείρηση) αρπάζοντας την υπεραξία των εργατών της. Οι μανατζαραίοι που τη διοικούν κρίνονται από την «απόδοση» (δηλαδή από το ποσοστό του κέρδους) που θα παρουσιάσουν στους μετόχους. Αλλα στελέχη είναι επιφορτισμένα με το καθήκον να ωραιοποιούν αυτή την αδιάκοπη καταλήστευση της ανθρώπινης εργασίας. Σ’ αυτή την τακτική εντάσσονται και οι δωρεές που επικαλείται η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ. Είναι το αποσμητικό στην τουαλέτα της καπιταλιστικής κερδοσκοπίας, το οποίο μάλιστα χρησιμοποιούν αζημίως οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις (φοροαπαλλαγές γαρ).

Ο χώρος δεν προσφέρεται για… απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας. Επαναλαμβάνουμε ότι ανήκουμε σε διαφορετικούς, άκρως ανταγωνιστικούς κόσμους. Τα ΕΛΠΕ στον κόσμο του κεφαλαίου, εμείς στον κόσμο του προλεταριάτου. Πέρα από την επί της αρχής τοποθέτηση, όμως, και μόνο αυτά που εκθέσαμε παραπάνω για τους χειρισμούς της επιχείρησης, επιβεβαιώνουν την ορθότητα και το δίκιο της πολεμικής μας.

ΥΓ. Και την Τετάρτη, για δεύτερη συνεχή μέρα, ο ΕΟΔΥ δεν συμπεριέλαβε τον συγκεκριμένο ασθενή στους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ. Η έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης περιλάμβανε τα ίδια ακριβώς νούμερα με τις δύο προηγούμενες εκθέσεις!
Σάββατο 27 Ιουνίου 2020